用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你們覺得16/3 會全面或分批復課?
樓主: sandylaw617
go

你們覺得16/3 會全面或分批復課?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-2-20 13:01
但係香港5月至開始熱喔!

同埋正苦咁佛系。乜佢哋唔係天主教㗎咩?!
中國共產黨係無神論既, 只有黨係最偉大既革命烈士

如果支持中國共產黨, 絕對唔可以公開胡亂講神佛

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 20-2-20 13:00
似乎又有D道理,有啲有能力離開香港嘅人,近年都喜愛咗又要鬧又要留~~~
...
我身邊閙得最多的全部都有外國護照

mianyang_99    發表於 20-2-21 08:57

MrBeast 發表於 20-2-20 17:01

可能,驚你唔知吖嘛,大大聲可以多啲人知,身份亦可能高啲~~~

bj1315 發表於 20-2-20 13:01
不可以做reference 佢哋無誇境學童,離疫區又遠,所以有8x宗 係多㗎。政府叫唔好戴口罩,市民暗地裏都係搶 ...
又真不能和馬交相比,關睹場其實就差不多=封關

MrBeast 發表於 20-2-20 17:05
又真不能和馬交相比,關睹場其實就差不多=封關

人哋都未復課,我哋何來講復課

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-2-20 17:03
可能,驚你唔知吖嘛,大大聲可以多啲人知,身份亦可能高啲~~~
...
可能覺得hk越折墮佢哋越高貴。。。

mcl203    發表於 20-2-20 17:09

MrBeast 發表於 20-2-20 12:27
日本人的確好自律,但d官是怎樣就questionable, 朋上次核電廠單野,和今次鑽石公主上的擴散,唔係咁睇好 ...
上周六(15日),日本厚生勞動大臣加藤勝信在記者會中坦承難以看清部分國內確診者的感染途徑,疫情在日本已發生變化,在國內蔓延恐難避免。日本政府表示將招開專家會議討論對策。從中國爆發疫情至今已個多月,香港、澳門、台灣等鄰近內地的地區早已對疫情提升最高戒備,甚至不少國家已對中國「封關」暫拒中國人入境。但日本政府採取的對策似乎甚少,甚至至今到了社區傳播已無法阻止的情況,才急忙召開專家會議相討對策,令人不禁擔憂日本疫情。

日本政府應對疫情時反應遲緩,以官僚主義和保守見稱的日本政府員備受指摘。但日本疫情難以受控,其實亦有很多不同因素。有很多比較右傾的意見指責日本沒有早期對中國「全面封關」,致使疫情傳播至國內。從單純公共衛生角度而言,全面孤島化的做法一定是切斷病源的最佳方式,然後社會必然為此付上巨大代價。世衛的研究亦早已指出,只針對來自某國的旅客「封關」成效成疑,故此一直在疫情爆發時不建議各國對任何國家完全封關。而日本與中國亦在商務上有大量往來。首先,日本每年接待大量中國旅客,而旅遊業又是推動日本國內消費經濟最大動力之一(單純帳面數字約為5%,尚不包括大量歸類至他處的飲食、零售數據),全面封關雖然可以滿足到一些右派的意願,但更多以旅遊業為收入來源的國民將可能遭到損失。而且,中日之間企業高度關連,難以避免人員來往,全面封關也不是輕言做到。

更不能令人掉以輕心的是,除了「封關」問題外,日本社會的體制與文化也很大程度上助長了疫病傳播。日本人重視工作,而且有強烈「不為他人添麻煩」的社會共識。而且日本一般大企業的正式僱員被開除後找尋新工作一般以往的經驗不被承認,所以很多有一定年資的上班族因恐怕被公司認為懶惰而不敢請病假。員工明知有病仍上班,甚至有些不戴口罩生怕被人認出發病的情況不少。這些問題本身在日本已造成了嚴重的勞工權益問題,在新型肺炎爆發時便成為疫情傳播一個「幫兇」。

近日,東京千葉縣一名20多歲男子確歲新型肺炎,他在確診前曾到網上分享自己抱病及求醫的過程。他在討論區「5ch」以網名「iLyikum50」發文指,他自本月2日起發燒,但由於他階級低下不敢向公司請病假,故發病起至確診期間乃每天照常上班、甚至加班至10點。他懷疑自己染上新型肺炎於是求醫,唯醫生稱院方高層擔心如果醫院出現確診者會被全面檢疫,故一直不願意為他做檢驗,只當一般肺炎處理。由於久病不癒加上病情更趨嚴重,他多番要求醫生為自己檢測,最終在13日才正式確診,相距出現病徵已有12日。這個例子暫時只是個別事件,但其反映的員工不願請假、企業怕麻煩上身等問題都正是日本社會常見的問題,事件恐怕只是冰山一角。

src: hk01

as at 20/2, confirmed cases are 67.
日日加2-4宗

bobbob 發表於 20-2-20 17:07
可能覺得hk越折墮佢哋越高貴。。。
唔係嘅,人地有後路咪敢言d咁姐

MrBeast 發表於 20-2-20 17:01
我身边有護照既/定居外国既都支持正苦,睇好中国~

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-2-20 17:12
分咗手都想對方『你沒有好結果』啦,人之常情

MrBeast 發表於 20-2-20 17:12

位置唔同啫,企喺道德高地視野有高低啫。奇怪又要鬧又要留,一張機票可以ko一切~~~

mianyang_99    發表於 20-2-21 08:59

Yanamami 發表於 20-2-20 17:12
我身边有護照既/定居外国既都支持正苦,睇好中国~
咁我身邊都有一位係咁,佢仲叫我唔需要戴口罩,我話我又唔係work for carrie lam, 唔洗聽佢講
ps, 我fd 都唔係work for cl

sandylaw617 發表於 20-2-20 17:09
as at 20/2, confirmed cases are 67.
日日加2-4宗

另有位初部確診 今日可能加3至68

https://www.hk01.com/社會新聞/437093/武漢肺炎-直播-增2確診1的士司機初確診-此前2患者曾搭金巴

spstk 發表於 20-2-17 12:26
夠口罩一定復課, 你覺得3 月中會吾會夠?

不樂觀

sandylaw617 發表於 20-2-20 17:09
日日加2-4宗

高峰期還沒到

全港大學已經宣佈三月份唔會復課, 教育局就算叫中小幼學3月復課, 你們會否俾子女返?

shanny 發表於 20-2-21 01:03
全港大學已經宣佈三月份唔會復課, 教育局就算叫中小幼學3月復課, 你們會否俾子女返? ...

有得唔返咩?幼稚園就話得,中小學唔得。教育局一聲入學令,大人就拉得。

看每天有人確診,真不樂觀
‹ 上一主題|下一主題