用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 疫情問題, 孩子在家做啲咩?
樓主: mypineapple
go

疫情問題, 孩子在家做啲咩?  

Cheeselover 發表於 20-2-20 08:39
每天重覆給她的工作,不要說她,我自己都悶死,昨天買了幾本她喜愛的書,她說她看過了,真掃興。
有時早回 ...
switch 已炒到四千幾

回覆樓主:

。。

MrBeast 發表於 20-2-20 09:30
switch 已炒到四千幾

真㗎
我喺一開始話停課就買咗喇,連埋boxing (當做運動)$2500埋單。
冇再買其他game。

1998Ruby1998 發表於 20-2-20 08:55
冇計啦,本來八個鐘頭返學,宜家長坐屋企又冇街去又冇人陪玩,做乜都好快悶。圖書館又唔開,不過日日都一 ...
厭倦就暫時冇,其實自主學習,如果有學到自己喜歡的內容,都好開心。不過昨日囡囡還是眼濕濕難過了一陣,因為幾個精心準備的比賽都取消。特別是一個作文比賽,練習,改,再寫,精雕細琢,竟然取消了(唔明點解寫作比賽取消,又唔使人群聚集)

不過,保持到健康,又可以豐衣足食,已經知足了。

S-Kwok 發表於 20-2-20 10:56
真㗎  
我喺一開始話停課就買咗喇,連埋boxing (當做運動)$2500埋單。
冇再買其他game。
今天在hk01看到,kun bon 式套裝,你買得合時

b3410 發表於 20-2-20 11:58
厭倦就暫時冇,其實自主學習,如果有學到自己喜歡的內容,都好開心。不過昨日囡囡還是眼濕濕難過了一陣,因 ...
怕mare wok law

我女而家正在數學測驗,老師要佢地開住電腦的camera,以便monitor佢地。科技發達,學習的障礙少咗,但細路哥困係屋企,真係會悶。

Jane1983 發表於 20-2-20 14:31
我女而家正在數學測驗,老師要佢地開住電腦的camera,以便monitor佢地。科技發達,學習的障礙少咗,但細路 ...

起初我對學校要學生買Chromebook上堂,網上學習都好反感,但今次疫症,卻成為了有利工具,學校第二個星期已經可以life lesson,家長完全唔需要出手,投入額外時間、資源。

回覆 S-Kwok 的帖子

對高小或以上的學生來說,真係有用。已經放完聖誕和農曆年假,玩咗咁耐,係要恢復正常學習生活。

Jane1983 發表於 20-2-20 15:58

對高小或以上的學生來說,真係有用。已經放完聖誕和農曆年假,玩咗咁耐,係要恢復正常 ...

認同呀! 中學部已經跟時間表上堂。
小學亦會逐步增加每星期每科堂數。由每科一星期一堂,會逐漸增至跟時間表上堂。 除咗唔會令學生甩太多堂數,到復課時,對學生、老師都唔會太吃力。
我覺得小一嗰啲好慘,啱啱升小一,仲係懵懵懂懂,返咗半個學期,又話停課,復課後又要重新適應。

小一仲細,家長安排睇中英文書,做吓坊間數學練習,基本上都可以幫小朋友打好個底。

IloveJJ 發表於 20-2-20 21:17
我啲仔都唔覺得悶,星期六我哋話出去食個午餐(車到餐廳,隔一張枱食),佢哋都唔想出去。

日日10點半瞓 ...
佢哋都好想快D復課,因為好想見到同學仔。大女話返到學校一定要give a big hug to everyone.

IloveJJ 發表於 20-2-22 16:34
題外話,我仔竟然有同學插班,响停課期間插班,一開始就上on line堂
我哋小學都有,大家whatsapp group 認識下先。

回覆樓主:

我仔K3, 我每星期同佢傾好下星期每日的學習做咩;然後佢自己在家做。我放工返來檢收。包括:
1. 每天早上睇學校video 然後做功課。(約1小時)
2. 下午either有媽媽俾學習功課或上Zoom class學野,包括普通話,中文同英文。(約一小時)
3. 每日練樂器一小時
4. 買多左stem set, hand craft toys 俾佢自己玩
5. 睇書/砌Lego/玩,佢自己安排
6. 維持一星期兩至三次電視時間
7. 做家居防疫大使,幫手拖地同倒水落渠

我們九月升小一,目標主要希望個仔能在停課期間學識自律,自學。佢知一齊都是為升小做準備。佢覺得自己大個仔,跟足我嘅安排大概八成。

duck@mama 發表於 20-3-13 15:34
只是做下學校練習,參加online英文班,比阿女同外籍老師倾講下,$110一堂,平平地好过hea
...

$110 同外籍老師傾計好抵呀, 可pm 資料嗎?謝謝

醒目開學勳章 貢獻勳章

大嘅,舊曆年買咗kindle unlimited, 唔係做學校野,就係煲書或者自修
細嘅,學校好少野做,悶個發慌之下,走咗去睇平時無時間睇嘅課外書,變咗小書蟲
恐龍家

睇書、煲劇、coding 、練琴、運動、瞓覺