用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 疫情問題, 孩子在家做啲咩?
go

疫情問題, 孩子在家做啲咩?   [複製鏈接]

係屋企安排咩俾孩子做?
   10    0    0    0

mypineapple 發表於 20-2-17 08:35
係屋企安排咩俾孩子做?

視乎孩子有幾大。
仔小六,基本上已不能由家長安排。
weekday要視頻上堂、做功課、温習,其餘時間睇書、寫game、睇戲/劇、玩/自制board games、玩switch 嘅boxing game當做運動、擲飛標...

初小玩,睇電視,打機

我都煩惱緊呢個問題⋯ 小朋友一個小三,一個幼稚園K2, 兩個成日係屋企都係玩,雖然我都知道小朋友係要玩耍⋯⋯我同爸爸又返咗工,得姐姐一個係屋企,根本無辦法管理佢哋嘅空餘時間⋯(emoji)(emoji)

回覆 angel-papa 的帖子

剛剛先教同一個咁樣情況嘅家庭,父母雙職,得工人,一個小四一個 K3。K3 嗰個真係冇咩野可以畀佢 occupy 得耐,個工人又要打掃煮飯,又要同細陪玩。個大仲可以自理下,但個細好經常去騷擾阿大。唯有就係 push 下個細,畀啲 target 佢去 meet,例如讀圖書、抄詞語、數學練習。有學音樂嘅話就最好,可以花好多時間去自己練習,自己又畀啲簡單曲仔佢去挑戰下。
仲有一招可以頂到下就係網上 print word search、puzzle 畀佢玩。好好利用網上資源。好多幼稚園小朋友都鍾意 word search,仲坐定定一口氣搵曬咁多隻字。

回覆 ar_mak 的帖子

咁抄詞語、讀圖書、數學練習、練樂器、玩 word search 日日都可以做。上面 ILoveJJ 都係差唔多意見。唔關補習思維事,好多家庭日日流程如此。

我報了很多網課,不同範疇,有直播,有自學。我可以網上睇到進度。還有學校的online learning,也準備了大量圖書,補充練習都儲備充足
佢哋自行掌握時間,一起嘻嘻哈哈鬥嘴,當練習辯論技巧。

又多了時間練琴,又唔使準備校際/比賽之類,暑假考級可以報高一級。

唔使一早起身搭車返學,已經好知足了。

mypineapple 發表於 20-2-17 08:35
係屋企安排咩俾孩子做?

不外乎:
1)在大人監管下做網上功課。
2)做補充練習。
3)看書。

天助自助者,  別再怨天尤人

ar_mak 發表於 20-2-19 23:27
如果係中學面試,就索性問你在停課期間做左D咩,咁你會唔會認真考慮一下,比我一個好D既答案呢?

PS: ...

麥生,咁你對雙職家庭,一大一小,除左睇書、做練習同玩 board game,仲有乜不出門又唔掂電子產品嘅活動可以建議?

marking scheme 冇標準答案都有建議答案,分享下俾咁多位家長偷師啦。

1998Ruby1998 發表於 20-2-19 23:36
麥生,咁你對雙職家庭,一大一小,除左睇書、做練習同玩 board game,仲有乜不出門又唔掂電子產品嘅活動可 ...

每天重覆給她的工作,不要說她,我自己都悶死,昨天買了幾本她喜愛的書,她說她看過了,真掃興。
有時早回家帶她到樓下公園放風(沒有設施),小朋友一多就回家,自己好像出現人群恐懼症。
補習社推薦online 教學,我懷疑成效,不過還是掏錢試試。
坊間有些手作仔勞作包,可以花半天;作一下故事丶畫畫丶與姐姐下棋,盡量遠離電子產品,慶幸女仔對電玩不太著迷

Cheeselover 發表於 20-2-20 08:39
每天重覆給她的工作,不要說她,我自己都悶死,昨天買了幾本她喜愛的書,她說她看過了,真掃興。
有時早回 ...

冇計啦,本來八個鐘頭返學,宜家長坐屋企又冇街去又冇人陪玩,做乜都好快悶。圖書館又唔開,不過日日都一樣睇書睇幾個鐘,都會睇到悶。就算俾遊戲機日日打,打咁長時間都會悶死。尋日阿妹居然話黎緊生日當天想上堂,佢話悶到七彩,有得上堂好開心。第一次聽咁多小朋友話好恨返學,放暑假都冇咁多。

試下無妨,反正呢啲應該係一堂堂俾錢。宜家處於被迫長期放空狀態,唔 keep 住用下腦吸收下知識,唔係嘅話習慣左就開始“功能倒退”。俗啲講句,日日無所事事咁多時間要打發,好快痴線。幾鍾意畫畫、打機、睇電視,咁長時間,好快覺得係被迫去做,厭倦
‹ 上一主題|下一主題