用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 疫情問題, 孩子在家做啲咩?
樓主: mypineapple
go

疫情問題, 孩子在家做啲咩?  

回覆樓主:

我家一個P.4, 一個K2,大嘅過去一個半月無論用乜方法都唔肯做功課,威迫利誘都冇效,直到剛過去一個星期,要放低哂工作,每一課每一題咁陪住佢做,先完成咗一本作業。而K2反而容易,首先係量少,而且每日都可以睇完學校發來的video才做功課,孩子感覺良好。 所有新課題,其實都係自己教、自己跟……

boyboobee 發表於 20-4-20 02:45
我家一個P.4, 一個K2,大嘅過去一個半月無論用乜方法都唔肯做功課,威迫利誘都冇效,直到剛過去一個星期, ...

小朋友唔肯自己做功課,其中一個原因是唔識。

你有無和小朋友一起睇過學校俾的video?小朋友睇完究竟明唔明?究竟學校的video的目的教識小朋友還是講要識乜野跟住貴客自理?如果系前者,P4小朋友要放手俾佢學習自學,睇一次video唔明,可以再睇,再自己睇課本,慢慢訓練佢自學。

另外,平時小朋友有功課唔明,是否輕易放棄,等補習老師或家長教?如是,就讓小朋友在停課時學習自己先嘗試,不要輕易放棄。

LeeCC 發表於 20-4-20 07:05
小朋友唔肯自己做功課,其中一個原因是唔識。

你有無和小朋友一起睇過學校俾的video?小朋友睇完究竟明 ...

P.4阿大沒有video, 佢亦並非唔識,佢中文程度一向可以自己應付,英文已經睇緊初中程度嘅書,英文閱讀速度比我還快,平常英文科亦無需輔導,常識科平常亦是自己可以應付,而且一向成績很好,只有一科數學需要我輔導。平常沒有補習老師的,都是她自己完成。孩子不願做功課,就在這停課期出現,其一原因是不用天天回校交功課,不用面對老師。反正現在天天陪同一起做,還是肯做就是了。
至於K2細妹,每天有video看便開心,那一點點功課,還是哄一下就完成了。
當個好爸爸

boyboobee 發表於 20-4-20 07:22
P.4阿大沒有video, 佢亦並非唔識,佢中文程度一向可以自己應付,英文已經睇緊初中程度嘅書,英文閱讀速度 ...

即係唔係能力問題,系動力問題

kate_85    發表於 20-4-20 11:21

LeeCC 發表於 20-4-20 07:25
即係唔係能力問題,系動力問題

正是沒有動力,十分難攪,甚麼獎勵都沒用(emoji)
當個好爸爸

boyboobee 發表於 20-4-25 02:37

佢未搵到目標

趁現在不用上學,俾佢認識下不同的活動,睇有無野引起佢興趣

boyboobee 發表於 20-4-25 02:37
可能功課太悶。嘗試搵D有挑戰性的任務,學習內容,重新引起小朋友興趣。

LeeCC 發表於 20-4-25 07:48
佢未搵到目標

趁現在不用上學,俾佢認識下不同的活動,睇有無野引起佢興趣

已經想盡辦法揾唔同嘅嘢去引起佢興趣,但除咗上網,佢乜興趣都冇,情願卷縮響床,都唔做任何嘢,除咗食飯、沖涼、去廁所,就連房門口都唔肯出。
當個好爸爸

回覆 boyboobee 的帖子

打開心扉說真話疏導情緒
有心事?
唔開心?

了解左先可以對症下藥

以我認知, 小朋友最喜歡玩
而且最中意同父母玩....

你要因應佢既性格再調節力度

MandyShek 發表於 20-4-25 11:19

打開心扉說真話疏導情緒

佢好坦白咁回覆過: 就係唔鍾意做功課,亦唔想任何人管,叫我直接唔好理佢。
當個好爸爸

以前聽過一位讀過兒童心理學的老師說:
佢唔聽你枝笛或者你講咩佢都唔聽,係因為...

你仲未發掘到佢最在意既野....

----------------------------------------------------------------
有個考第一的同學: 最在意或者最開心就係媽咪稱讚佢,為左KEEP住得到媽咪的稱讚,KEEP住考前列

有個考第十的同學,希望媽媽每天陪佢玩, 咁初初梗係阿媽開始同佢玩D少少野就輸又大讚小朋友有頭腦,有毅力;
到小朋友真係愛上同媽媽玩, 媽媽就要求要盡力去做恆常溫習...

有個考第八十的同學, 日日欠功課, 媽媽日哦夜哦,又打又片,都唔得,終於頂唔順, 請教老師, 老師就說: XX同學,你最想阿媽比你做咩, 咩都得,...咁最初就話無, 一直旁敲側擊, 又問平時做咩多, 大個想做咩...原來大個想入"POLICE銀樂隊 ", 平時最中意睇人夾BAND同樂隊表演.......一輪之後, 佢話 我想阿媽每天比我玩LEGO一小時同比我學打鼓"....最後每天都有改善,由欠8樣到2-3樣....

------------------------------------------------------------------

要每個人自己領略.....開始有閱讀習慣未?  未就快D擴闊下視野

boyboobee 發表於 20-4-25 09:16
已經想盡辦法揾唔同嘅嘢去引起佢興趣,但除咗上網,佢乜興趣都冇,情願卷縮響床,都唔做任何嘢,除咗食飯 ...

佢上網睇D咩?有無一些有關的活動伸延出去,讓他離開手機電腦進行?

MandyShek 發表於 20-4-25 14:30

以前聽過一位讀過兒童心理學的老師說:

閱讀習慣自小都有,停課前仲係食早餐都要睇,食飯都睇,每日睇好多書,每日亦放學自覺完成作業,但停課之後慢慢變成只玩電話,每日都係玩遊戲、Tik Tok、YouTube....,呢個疫情改變哂以前建立嘅習慣&秩序。亦有跟孩子的班主任溝通,不過沒有甚麼辦法,孩子已經係公然反抗,各科老師直接與她溝通也無效,相信要復課後才有望恢復正常規律。
當個好爸爸

LeeCC 發表於 20-4-25 14:31
佢上網睇D咩?有無一些有關的活動伸延出去,讓他離開手機電腦進行?

YouTube, Tik tok, 玩遊戲佔最多時間。佢話想自己编寫遊戲,於是買咗有關编寫遊戲的兒童编程學習書藉,亦上網找相關學習给她,但她完全不看,只玩遊戲。
當個好爸爸

哦...原來咁中意睇YOUTUBE , TIKTOK......原來咁在意編遊戲, 同埋咁中意.....

boyboobee 發表於 20-4-25 14:45
YouTube, Tik tok, 玩遊戲佔最多時間。佢話想自己编寫遊戲,於是買咗有關编寫遊戲的兒童编程學習書藉,亦 ...

中意YouTube都會有幾種題材特別中意睇,唔會咩都照單全收的,有人中意睇煮野食,有人中意睇髮型化妝,有人中意睇飛機火車紀錄片,你睇下佢睇YouTube的history,睇下睇咩題材多,再同佢傾下有無伸延的活動可以試下

LeeCC 發表於 20-4-26 07:17
中意YouTube都會有幾種題材特別中意睇,唔會咩都照單全收的,有人中意睇煮野食,有人中意睇髮型化妝,有 ...

睇Youtube內容似係其他人玩遊戲,而自己只係旁觀者咁嘅嘢,但內容有大量粗口(佢基本上睇嘅都係英文嘅)。
當個好爸爸

boyboobee 發表於 20-4-25 14:45
YouTube, Tik tok, 玩遊戲佔最多時間。佢話想自己编寫遊戲,於是買咗有關编寫遊戲的兒童编程學習書藉,亦 ...

自己學編程要好有耐性,可能一開始遇到困難解決不到,又沒有指導,所以放棄了。

城大hour of code定期有入門的免費課程,現在停課期間系zoom上課,有唔識可以問導師,不如俾佢上幾堂,再引起佢興趣去試

LeeCC 發表於 20-4-26 07:22
自己學編程要好有耐性,可能一開始遇到困難解決不到,又沒有指導,所以放棄了。

城大hour of code定期有 ...

多謝提點,我去查一下再看看可否引起佢興趣,謝謝。
當個好爸爸

boyboobee 發表於 20-4-26 07:24
多謝提點,我去查一下再看看可否引起佢興趣,謝謝。

現在坊間都其他的網上編程班,不介意俾錢學的話,可以俾佢試下