用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 疫情問題, 孩子在家做啲咩?
樓主: mypineapple
go

疫情問題, 孩子在家做啲咩?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 20-3-31 09:46
你哋學既coding, 係咪 Javascript 呢啲?

無甘高階,佢之前玩開scratch,開始睇書自學Python,好似有些kick住左,等佢自己想辦法解決,我都幫佢唔到

IloveJJ 發表於 20-3-31 11:08
有咩分別?高階難學啲嗎?

scratch俾小朋友學的blocks,Python要自己打command

我仔睇緊果套coding書,系順序LOGO>scratch>Python>JavaScript甘教的

我估JavaScript應該系高階D卦

IloveJJ 發表於 20-3-31 09:45
你哋學既coding, 係咪 Javascript 呢啲?
PYTHON 多用於AI, 大數據. Javascript general 商業用.

小朋友用scratch, 已經可以做到好多野. 例如連接天文台攞天氣資料.

IloveJJ 發表於 20-3-31 13:07
謝謝!

咁小學生又未學過,就應該先學scratch, 對嗎?
可以咁講. scratch 學基本概念. 我小朋友學校有教. 書局都有書教. 網上都應該好多.

LeeCC 發表於 20-3-31 11:04
無甘高階,佢之前玩開scratch,開始睇書自學Python,好似有些kick住左,等佢自己想辦法解決,我都幫佢唔 ...

請問你仔玩scratch 玩左幾耐先轉python? 我自己完全唔識, 上年買左2本scratch 書佢好快玩完晒,8歲是否適合比佢自學python 或其他programming?

小加子 發表於 20-3-31 16:43
請問你仔玩scratch 玩左幾耐先轉python? 我自己完全唔識, 上年買左2本scratch 書佢好快玩完晒,8歲是否適 ...

學校有教scratch,好似四年級定五年級開始教,跟住又上下編程一小時,自己又睇下書,Python系現在停課自己睇的

我唔清楚要幾耐才可以學Python

LeeCC 發表於 20-3-31 16:49
學校有教scratch,好似四年級定五年級開始教,跟住又上下編程一小時,自己又睇下書,Python系現在停課自 ...

上次我仔喺圖書館借咗本成人嘅學Python,但太多字,睇咗一陣投降。

希望仔會對你嗰本有興趣

S-Kwok 發表於 20-3-31 23:01
上次我仔喺圖書館借咗本成人嘅學Python,但太多字,睇咗一陣投降。

希望仔會對你嗰本有興趣

呢套書連我電腦盲都有興趣睇

LeeCC 發表於 20-4-1 07:18
呢套書連我電腦盲都有興趣睇

回覆樓主:

我個仔小一開始出去學Coding, 小二停了,但仍然不斷上網自學最鐘意的Minecraft。男仔對打機可以好沉迷唔死心,不過對自學其他科目有幫助。

回覆樓主:

一個小五,一個小三,我要佢哋每日背成語及詞彙

Jane1983 發表於 20-2-20 14:31
我女而家正在數學測驗,老師要佢地開住電腦的camera,以便monitor佢地。科技發達,學習的障礙少咗,但細路 ...

真係估唔到停課大家咁頭痕,尤其係小小朋友果D。好彩我一家都咁宅。當年如果係咁,阿大俾本厚書佢,阿妹俾D圖工佢,佢哋就可以過一日。

如果細既係K3,可以同工人一齊做家務,例如買包芽菜俾佢擇到變銀芽、摺衫、抹屋等等,都幾好。

cc0402 發表於 20-4-13 10:51
一個小五,一個小三,我要佢哋每日背成語及詞彙

叫佢哋寫下作文好喔。

我今日見到家姐教阿妹做數,靈機一觸,提議家姐幫阿妹補中文,一個禮拜兩次,每次兩個鐘,時薪30蚊。如果阿妹作文、測考有80分或以上,每次分花紅100蚊。佢開心到爆炸

回覆 little_yolky 的帖子

我地剛巧都係呢段時候養狗,細路哥算係多d活動
‹ 上一主題|下一主題