用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 anfield 幼稚園升小學
go

[其他] anfield 幼稚園升小學

想問anfield 幼稚園學生係咪正常都入得返anfield 小學?

同埋幼稚園階段會學寫字等等嗎?課程係好似IB 咁 play based為主還是會比較academic ? Thanks  

imMrsLee 發表於 20-2-17 08:09
想問anfield 幼稚園學生係咪正常都入得返anfield 小學?

同埋幼稚園階段會學寫字等等嗎?課程係好似IB 咁  ...

我interview 果日問左老師,佢話不一定有得直升小學,都要睇返學既表現同interview架

雖然係要再報名同面試但通常都收得番
佢地幼稚園係繁體字,同出面私幼差唔多,但無咁谷

回覆樓主:

英文方面,k2開始俾佢哋嘗試寫字,平時上堂好多機會俾佢哋寫嘢,例如做啲科學小實驗時會鼓勵佢哋嘗試將觀察到嘅嘢用文字紀錄低(用佢哋有限嘅phonics知識寫的火星文)。都係跟番各個小朋友嘅年紀和能力,冇壓力、冇功課的。

其實英制嘅學校都喺k2開始寫字,呢個階段嘅目的主要係令佢哋覺得寫字係有意義嘅,字醜或串錯哂都唔係問題。

K升上小學,我覺得都大機會原校升讀,但中學多數升上邊間?

回覆 candykinder 的帖子

ICHK 呢間都唔錯架

呢間聽講都唔錯,唔知大唔大機會收呢?

candykinder 發表於 20-3-23 14:05
K升上小學,我覺得都大機會原校升讀,但中學多數升上邊間?
多口行過答嘴,我姐姐仔仔應該係開呢間幼稚園開辦無耐時入讀,佢小學就轉英基,當時無小學,學校教佢interview英基, 佢今年IB 44分, 現在CU醫學院year1, 是一個自信的青年.
答嘴因為我都幾後悔無行呢條路,我個仔細表哥七年,我入幼稚園時有考慮,打去時書記還記得我姐姐囝囝,感覺很有心, 但我太懶了,見一間都好出名下的傳統一條龍幼稚園,連小學中學,唔洗煩. 結果, 壓力大又唔覺成績好好(因為我唔算谷佢),但所謂唔谷都唔輕鬆. 有些兩頭唔到岸.

不知是否真實,讀國際學校,唔洗好辛苦,我無見過佢成日默書, 直頭無默書, 唔會死記一些內容,不過有看書,可能英文好,佢在高中之後先發力,也很好,反而,DSE果批人,讀到暈都好難拿5*, 更重要係在local school, 90分成績佢會哭,成績好都唔覺佢地好自信,  所以我的感覺係讀呢間幼稚園係唔錯嘅!!!

見到呢個post, 有感而發, 唔好意思, 答嘴!

tsangv 發表於 20-4-10 18:20
多口行過答嘴,我姐姐仔仔應該係開呢間幼稚園開辦無耐時入讀,佢小學就轉英基,當時無小學,學校教佢interview ...

謝謝你既分享。你既故事更加堅定我比小朋友讀國際學校呢條路。我唔需要佢贏咗起跑線,實在唔想因為考名次/競爭令到佢冇晒讀書興趣。其實小朋友有心讀,加上本身英文好,到中學先發力都冇問題。

多口行過答嘴,我姐姐仔仔應該係開呢間幼稚園開辦無耐時入讀,佢小學就轉英基,當時無小學,學校教佢interview ...

你的觀察很正確,的確是這樣。
經過homeschooling, 我終於知點解:因為課程和教學方法和LS不同,IS課程要注重理解多於提供「正確答案」和背detail。而且教學方法比較有效率,例如佢地連Art堂都會配合所學的主題,所以印象深刻,上完堂已學懂了。另外例如佢地教完maths, 會立即堂上小組地跟老師一起做,又有實物幫助理解,不懂就一對一再解釋,確保回家已懂了,所以不用再做功課或溫習。至於默書,只會默單字(spellings)不用成句成段背(其實背來做甚麼?用D時間看多幾頁書或做運動好過),所以我覺得時間使用得更有效率。另外沒有排名考試和大部份一條龍上中學,又少了互相比較的壓力。

回覆 964000 的帖子

同感。 自己喺本地學校畢業, 見到細路而家嘅教材同教學方法, 我就覺得佢哋好幸福。 唔知佢哋將來点,起碼個過程唔係torturing, 唔係不停競賽中,大人細路生活balanced 好多.

有時入國際學校真係命運使然⋯⋯
我仔當年考一條龍幼稚園全部敗北,有埋中學嗰間直情reject, 情急之下先至報樓下一間鬼婆幼稚園,兜兜轉轉之下入咗Anfield Primary School.
學校推行Anfield Family文化,停課期間都有唔少全校(kindergarten & primary)一齊做嘅活動,例如用同一隻歌自創舞步upload 上padlet, 一齊做早操等等⋯⋯即使小學以內都有唔少跨年級活動,music 會一齊練手語歌、art會做同一個主題,高年班老師會兼教低年班,副校長會直接喺google classroom 留言⋯⋯感覺係好温馨好close!
如果我係你,當年都會做同一選擇,所以唔使後悔,只可以話呢間學校現實並唔係家長所講咁完美!我都有朋友仔女未讀完小學已轉走,去咗ICHK。
Good luck!

回覆 tsangv 的帖子

係好奇妙的。佢地唔係好似local school咁猛溫書,但佢地在唔係好辛苦之餘,又學咗好多。唯一係學費貴過本地學校,但呢d錢值得比。

mandy_ng207 發表於 20-4-12 10:05
有時入國際學校真係命運使然⋯⋯
我仔當年考一條龍幼稚園全部敗北,有埋中學嗰間直情reject, 情急之下先至 ...

你咁講會比人話你入不到名校才入IS架不過我會話你真係好采,全靠你仔生性

回覆樓主:

唔好講到國際學校或國際課程唔洗讀就高分入大學,比我孩子聽到会啤住你地㗎

964000 發表於 20-4-12 11:52
你咁講會比人話你入不到名校才入IS架不過我會話你真係好采,全靠你仔生性
...

唉,我真係唔識講⋯⋯
不過朋友仔女唔升local中學係真人真事,佢哋仲要九龍走入沙頭角讀書,我聽到時都嚇咗一跳。

Harrow 都係差唔多遠。咁諗起就算國際學校讀書貴,都平過送去外國嘅。好多傳統名校生其實中二就已經去外國讀書啦。譬如讀醫嗰啲神科,其實四成都係Non jupas.

964000 發表於 20-4-11 14:16
你的觀察很正確,的確是這樣。
經過homeschooling, 我終於知點解:因為課程和教學方法和LS不同,IS課程要 ...
真係心有同感我到而家咁大個,本身個人性格已經係好靈活果d,但到而家都經常不自覺被困係“正確答案”裡面!

小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 20-4-12 20:05
真係心有同感我到而家咁大個,本身個人性格已經係好靈活果d,但到而家都經常不自覺被困係“正確 ...

是的,最近home schooling,看到老師send back 的feedback, 更看到個分別。
本地老師主要是告訴你邊度邊度答錯,比番model answer你,然後改正。
女IS的老師feedback,成頁email, 花最多的篇幅居然是在詳細列明你「如何做對」,例如”You remembered to use the right tense in your writing “ “you can read and interpret the measurement accurately ! Great job”
真是感動,覺得女真的幸福,花多點學費都值得,我實在自愧不如,似乎我們巳被訓練到只懂「找錯處」。

小寶貝兒    發表於 20-4-14 11:48

睇下楊局長點樣為自己子女安排...