用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 anfield 幼稚園升小學
發新帖回覆
go

[其他] anfield 幼稚園升小學

想問anfield 幼稚園學生係咪正常都入得返anfield 小學?

同埋幼稚園階段會學寫字等等嗎?課程係好似IB 咁 play based為主還是會比較academic ? Thanks  

imMrsLee 發表於 20-2-17 08:09
想問anfield 幼稚園學生係咪正常都入得返anfield 小學?

同埋幼稚園階段會學寫字等等嗎?課程係好似IB 咁  ...

我interview 果日問左老師,佢話不一定有得直升小學,都要睇返學既表現同interview架

雖然係要再報名同面試但通常都收得番
佢地幼稚園係繁體字,同出面私幼差唔多,但無咁谷

回覆樓主:

英文方面,k2開始俾佢哋嘗試寫字,平時上堂好多機會俾佢哋寫嘢,例如做啲科學小實驗時會鼓勵佢哋嘗試將觀察到嘅嘢用文字紀錄低(用佢哋有限嘅phonics知識寫的火星文)。都係跟番各個小朋友嘅年紀和能力,冇壓力、冇功課的。

其實英制嘅學校都喺k2開始寫字,呢個階段嘅目的主要係令佢哋覺得寫字係有意義嘅,字醜或串錯哂都唔係問題。

K升上小學,我覺得都大機會原校升讀,但中學多數升上邊間?

回覆 candykinder 的帖子

ICHK 呢間都唔錯架

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
呢間聽講都唔錯,唔知大唔大機會收呢?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊