用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學學費
go

小學學費

del post thanks

回覆 Cherry2012 的帖子

學校同老師都繼續有提供homelearning, 既然學校繼續要出糧畀老師同職員, 我又睇唔到點解要減學費原因喎

還是最好由市場決定,學校也是有時機考驗市場價值和應變能力,沒有應不應該減免學費。

ar_mak 發表於 20-2-17 00:18
其實係咪’大家都要食飯’咁簡單就解決左呢個社會問題呢?首先我地會睇到由幼稚園N班開始出現左退學潮,呢 ...

Agree!!

回覆 ar_mak 的帖子

呢度係小學雜談,即係講小學生,唔係幼稚園、N班,讀唔讀都得。如果家長唔係移民或送仔女寄宿,咁疫症之後去邊度讀?
因疫症停課一兩個月,在學校有提供網上學習的情況下,就嘈要減學費,根本似趁火打劫多d。

我係俾錢果個,唔係收錢果個,講緊減學費,可以幾唔冷靜

邊有咁荀。
按1,會收到退款通知和退學表格,好行夾唔送

ar_mak 發表於 20-2-18 00:15
假設我係學校,整個電話問卷調查要你交番黎。

問:你是否贊成學校將停課期間的學費全數退回?

我會㩒「2」。

唔係我大方,而係學校寫得好清楚,學費係「每年」幾多錢,分10期交而已。

即係你去咗某某健身中心買咗10年會籍,同card centre做分期,就算供供下間中心執咗,銀行都唔會唔駛你俾or俾少D。況且,我相信所有要俾錢既學校,都有網上學習,人哋做緊嘢,你又學緊嘢,點解有得減學費?

ar_mak 發表於 20-2-18 23:34
【明報專訊】學校停課,幼稚園最快3月2日才復課,從農曆新年假期至復課日都沒有課堂,歷時超過一個月,有家 ...

所以呢?你既引用意思係⋯⋯

教育局清楚講出我既觀點係正確的。其實,你無覺得奇怪的嗎?停課點解家長有經濟壓力?本來筆錢就預咗要俾。小朋友響屋企,咪又係工人睇。夠我慘,工人滯留咗響菲律賓。

另外,都係果句,幼稚園同小學唔一樣。幼稚園你可以唔讀,小學老師做緊網上教學,唔明點解要求減學費。

ar_mak 發表於 20-2-18 23:41
我覺得,阿娥手執250億,應該先幫左幼稚園先,因為原來D學費都幾貴喎;再經阿娥更準確既計算,決定再加 ...

幼稚園好貴果D叫私校,無學卷,係有錢人讀既,明未?全日既nursery大概3XXX一個月,政府俾咗約一半。如果你讀半日幼稚園,基本係唔駛俾學費。至於話停課要俾餐費,呢個好費解,要問學校點解了。

little_yolky 發表於 20-2-19 00:37
所以呢?你既引用意思係⋯⋯

教育局清楚講出我既觀點係正確的。其實,你無覺得奇怪的嗎?停課 ...

完全同意,唔係扮大方,我也不會去掙取減學費,有得減就係bonus, 反正嗰筆學費係恆常開支,有冇停課都要俾,再加上現在日日都網上學習,日日都見住老師,我憑乜嘢叫人減學費?!

safeway 發表於 20-2-19 12:00
完全同意,唔係扮大方,我也不會去掙取減學費,有得減就係bonus, 反正嗰筆學費係恆常開支,有冇停課都要俾 ...

可能佢哋係幼稚園家長,幼稚園無網上學習,又係貴幼稚園,所以好肉赤。

little_yolky 發表於 20-2-19 12:06
可能佢哋係幼稚園家長,幼稚園無網上學習,又係貴幼稚園,所以好肉赤。
...

個標題係「小學學費」