用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎甲部
樓主: nillnill
go

大抽獎甲部 [複製鏈接]

kalych 發表於 20-3-4 10:47
回覆 gracelam 的帖子

原來係咁!咁即係真要111, 冇得偷雞!因我自行係睇高一線,band 2頭人揀band 1 博下 ...

一向有設叩門筆試嘅B1中學多數唔睇111,你可以先了解下你心儀嘅B1中學之叩門要求如何。

chanti 發表於 20-2-16 00:57

怎樣查獲他區位 ?

machuchu 發表於 20-3-4 11:27
怎樣查獲他區位 ?

你可以到"中學概覽"屬自己嘅本區內看見印有"本"字和"他"字字樣的就是了。

參考資料:中學概覽嘅觀塘區下方列明他區中學如九龍城區嘅銀禧中學
https://www.chsc.hk/ssp2019/sch_list.php?li_id=2&district_id=7&lang_id=2&frmMode=pagebreak

加埋這裏查找他區位數目(以上年度數字作暫時參考):如銀禧提供5個他區位予觀塘區
https://www.schooland.hk/ss/bhjs

YmOra 發表於 20-3-4 11:22
對。成績好嘅學生是首要條件,而111要求只是給"未來"準備參加升中派位之家長們睇,給點壓力可以增加她 ...
中學應該不知學生是將佢放自一還是自二?
仔可以自動自覺溫書就好了。

回覆 sillydad 的帖子

因EDB好似冇規限叩門時做法(只規限自行入紙時中學不能問,家長亦無須答),所以到叩門時,中學有權要求家長提供自行存根作證。(此資料純粹聽返來,所以唔肯定)

sillydad 發表於 20-3-4 12:12
中學應該不知學生是將佢放自一還是自二?

如果家長响遞上自行申請表之前知道心儀嘅中學有可能在叩門階段會睇111之選擇,家長為怕無得叩門之下唯有放自1。那麼,中學就成功出現較多的"正取生"撥歸其中學了。若家長堅持唔選為自1,到咗叩門証明唔到自1增選擇過亦有機會被中學拒諸門外。
‹ 上一主題|下一主題