用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎甲部
樓主: nillnill
go

大抽獎甲部 [複製鏈接]

YmOra 發表於 20-2-17 13:05
你意思係:
填了A中學响甲1位置的人數假設為n人,且n人分佈於全港各區。

多謝你回覆!

或者我咁問,甲部我係咪無需要特別選番本區中學,因為抽中機會是不會比區外人大?

所以如果我心儀的中學是跨區的,在甲部我可以照填,因我抽中的機會,同選了這中學的本區學生都一樣,是不是這樣呢?THANKS

pingu_k 發表於 20-2-17 13:56
多謝你回覆!

或者我咁問,甲部我係咪無需要特別選番本區中學,因為抽中機會是不會比區外人大?

我會這樣描述,在"甲1填同一所中學"的所有學生的""命中率""皆相同,且不同於填另一所中學另一批學生的命中率。同樣道理,在"乙1填同一所中學"的所有學生的""命中率""皆相同,且不同於填另一所中學另一批學生的命中率。

假設:
A中學有500人填甲1,且屬跨區中學;
B中學有300人填甲1,且屬本區中學。

如果某學生同樣心儀A校和B校。那麼,學生或許有需要填本區B中學响甲1位置,以增加其""命中率""。

YmOra 發表於 20-2-17 22:12
我會這樣描述,在"甲1填同一所中學"的所有學生的""命中率""皆相同,且不同於填另一所中學另一批學生的命 ...

感謝感謝。很詳細分析。
主要講中了我心事,現在就是擔心到大抽獎會更多人填做甲一。於是想問要不要變陣。
自行,可能幾百份申請。因為不是自己校網,就驚大抽獎時,更多人都填做甲一。
始終自一好似未必有叩門,驚填做甲一,到乙一叩門會有影響。

nillnill 發表於 20-2-17 22:44
感謝感謝。很詳細分析。
主要講中了我心事,現在就是擔心到大抽獎會更多人填做甲一。於是想問要不要變陣。 ...

好難講,每所中學到底有多少人會放响甲1好受多方面因素影響,而因取消呈3變得有大量學生填做甲1情況,個人認為,不與過往有別,因為若一所有幾百人响自行遞表申請之中學,當中屬自1之選嘅學生數字年年不同,我認為自1揀得嘅十分大機會會填响甲1,故申請總數中有作自1之選的數字才是競逐人數,而我認為這個數字不受取消呈3所影響而變得大上大落,反而認為,由於"出生率上升" 加上 "預知自行結果"情況下會影響家長响""甲1""之策略,當眼見周圍的同學仔個個有了着落下可能會變得""保守""DD,原先响自1進取DD選校嘅家長可能唔敢再搏甲1,那上面所講嘅數字才會有變。因為,以下純個人認為... ...

個人認為:自行預知新玩法之下
以我區舉例,假設某小學過往獲派迦密或華英皆有大約8至10人左右,如果今年從預知正取生中得知已經有10人獲派迦密有10人獲派華英,已達到過往經常性數字的表現上限,從家長們的心態而言,可能因而退縮而選擇保守DD的選擇,若然較多小學出現這情況,合加起來的數字就會影響到那些原先選自1中學,最後放棄填甲1,相反另一邊箱以""保守中學""見稱的甲1填選數字可能會被大大提升。

YmOra 發表於 20-2-17 22:12
我會這樣描述,在"甲1填同一所中學"的所有學生的""命中率""皆相同,且不同於填另一所中學另一批學生的命 ...

多謝你回覆,你已回答了我原本的問題   

另睇完你提到甲一的人數與申請自行的人數有關係,我本來還在想,如要穩陣些,甲一似乎應轉去選區內B1校,大機會過選全港各區家長也喜歡的B1校。但再睇你上面個post的分析,似乎選區內B1校也不一定機會大

所以,結論係咪:甲部直接選喜歡的學校就好,不要理區內,還是跨網?反正好像無得準確計算

pingu_k 發表於 20-2-18 13:20
多謝你回覆,你已回答了我原本的問題   

另睇完你提到甲一的人數與申請自行的人數有 ...

今年多咗出生率增加數字和自行正取生數字的影響下係比較難估算邊種做法係最好。我校啲C9們有些已經怕銀禧、丘中和聖家等等中學响大抽獎會多咗人爭了。不過,一切還是等"正取生"結果出咗才有得打算。

nillnill    發表於 20-2-18 23:09

YmOra 發表於 20-2-18 16:30
今年多咗出生率增加數字和自行正取生數字的影響下係比較難估算邊種做法係最好。我校啲C9們有些已經怕銀 ...

THANKS!希望我不用玩大抽獎

YmOra    發表於 20-2-19 09:35

升小111係誠意,升中唔使111,最緊要成績得,有誠意冇成績扣門唔會睬你

2jkidsfather    發表於 20-2-29 15:20

carmenlook 發表於 20-2-29 12:08
升小111係誠意,升中唔使111,最緊要成績得,有誠意冇成績扣門唔會睬你

都唔一定,荃官講明111先有得叩門。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

大抽獎學校會知道家長揀乜校架咩?自行就知啫。

carmenlook 發表於 20-2-29 12:08
慶幸有呢個教育王國,可以搵返過往叩門資訊。好得人驚,好多中學所列叩門要求,往往比自行更高。
連band2中學叩門要求都可能高過Band1中學。
如果派得差,真係無仇報,只能勉強執返個桔,無可能執返想食個橙。

回覆 nillnill 的帖子

你講得好啱,因為叩門位極少,自行講緊可能有40個位,叩門可能得兩三個,1C、2A學校好多都當自己1A1B咁揀人的

回覆 kalych 的帖子

聽聞要俾supporting,即大抽將表格,好似連自行個張都有權要你提供去證明111,因EDB對叩門階段時好似冇特定規定唔得。
希望有其他家長可以補充一下上述資料是否正確

carmenlook 發表於 20-2-29 17:37
回覆 nillnill 的帖子

你講得好啱,因為叩門位極少,自行講緊可能有40個位,叩門可能得兩三個,1C、2A學校好多 ...

上年玩過叩門呢個遊戲,我果個band2尾派到去打仔學校,去見band3A果d一見你派得咁差都叫你番去等消息果下down, 到見band2中同尾果d下下成百人先得兩三個位,所以盡可能唔好去到叩門!

kalych 發表於 20-2-29 17:01

大抽獎學校會知道家長揀乜校架咩?自行就知啫。

copy大抽獎表格家長存根

原來係咁!咁即係真要111, 冇得偷雞!因我自行係睇高一線,band 2頭人揀band 1 博下,但大抽獎都未必博,咁就冇得111了。今年D小六真係多災多難!

kalych 發表於 20-3-4 10:47

原來係咁!咁即係真要111, 冇得偷雞!因我自行係睇高一線,band 2頭人揀band 1 博下 ...

其實好少中學叩門要111, 多數睇重小五小六成績表,叩門筆試及面試。

gracelam 發表於 20-3-4 10:51
其實好少中學叩門要111, 多數睇重小五小六成績表,叩門筆試及面試。
是否較弱的中學才會要學生111?我認為若中學真的唯才是用的話, 應該只睇成績, 不理自行是否有選佢。
仔可以自動自覺溫書就好了。

sillydad 發表於 20-3-4 11:03
是否較弱的中學才會要學生111?我認為若中學真的唯才是用的話, 應該只睇成績, 不理自行是否有選佢。
...

我認識只有荃官要111, 可能太多人叩門,省卻時間及人力。

sillydad 發表於 20-3-4 11:03
...

對。成績好嘅學生是首要條件,而111要求只是給"未來"準備參加升中派位之家長們睇,給點壓力可以增加她們响"自行階段"以自1作選擇的好技倆吧!個人認為,111中嘅頭一個"自1"比較重要對中學而言,因為中學決定"正取生"人選時學生把其選為自1就大大增加中學嘅正取生取錄率。至於後兩個甲1乙1是用來响叩門階段投考成績相約時之決擇指標。

‹ 上一主題|下一主題