用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 點解香港英文唔係英文
樓主: akevinla
go

點解香港英文唔係英文   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 20-2-15 22:14
我兩個仔英文好普通,不過去到澳洲又唔怕講英文喎!佢哋買野,同酒店既人傾計都夠胆。佢哋反而覺得去新加 ...

咁你個仔有補NET丫嘛,點同呢。我兩個同工人姐姐學是非都鬼咁叻啦!

1998Ruby1998 發表於 20-2-16 02:15
回覆 MrBeast 的帖子

咪話你聽 BBC 唔明啲鄉音,遇上濃厚鄉音嘅廣東話,我都可以聽到一舊雲  ...
確實係
我記得十幾年前有一個同事佢係負責出街轉單的,果日我問佢下午要去邊,有D野想佢幫手出街攪︰

我︰JENNY,你陣間去邊呀?

J︰去跟蹤呀!

我︰下?! 去跟蹤? 做咩你而家要幫埋人去跟蹤架?

J︰去跟蹤呀,轉單。

我︰妖....去金鐘轉單呀麻!

我地兩個一齊笑死左

回覆 silvia_ng 的帖子

好好笑

Cheeselover 發表於 20-2-16 22:54
我認識很多有一定教育水平的父母都不遺餘力培養子女的外語水平,我女兒身邊朋友的英文水平肯定比我身邊的好 ...

Well said!
// 將英文融入生活部分 // - 呢句講得好好~

silvia_ng 發表於 20-2-18 10:31
確實係
我記得十幾年前有一個同事佢係負責出街轉單的,果日我問佢下午要去邊,有D野想佢幫手出街 ...
哈哈~~~
令我想起之前網上熱話之一「譚仔話」

回覆 silvia_ng 的帖子

以前跟旅行團去北京玩,去到紫禁城嗰陣,導遊講:「好喇,各位團友,我地依家要排隊入廠!」
成班團友嚇到呆左然後笑,解釋完之後個導遊都笑埋一份,去機場都利用呢個笑話。

無語境,無英文朋友圈,差好遠。

akevinla 發表於 20-2-15 11:56
點解香港政府永遠覺得現在香港英文水平係好高,讀完大學,英文就好? 今時今日大學生英文水平勁差。班高官有 ...

大女讀村幼,津小,英津中,我覺得佢英文現在要出國讀書溝通冇問題。 某程度上唔可以靠學校, 真係要家長付出財力心力, 自己英文完全有限公司, 所以好早已經搵private NET, 一星期一堂,最重要係培養佢鍾意睇英文書, 一方面儲落好多生字, 再加NET谷說話,生活上多睇英文電視電影(字幕轉埋英文/冇), 英文youtube片, 相輔相成下,阿女唔係外國口音,但聽說讀寫完全冇問題。

佢已經話好想出國讀書或者exchange一年。

但後遺症而家唔鍾意中文,未至於考試唔合格, 學校入面average囉。

學語文必須要多接觸,有語境才能學得好。學習亦不能單靠學校,家長及小朋友都要谂方法,小朋友本身都要肯學肯付出先得,只要小朋友唔怕醜,肯多講其實唔難。

我仔小學算半英小,接觸英文比一般中文小學多,升中前英語能力只算一般,升中後須然係津貼英中,但學校亦提供好多英文語境,學校會鼓勵小朋友多睇英文書,更會有外藉老師跟學生交談,鼓勵小朋友主動説英語,甚至試過有 project 要同學分组到尖沙咀隨機找外藉人士作訪問, 鍛鍊佢哋說英語自信,小兒亦經常上網睇 YouTube. 佢今年中四與外藉人士溝通完全沒有問題,所以要學好語文其實亦要靠小朋友自己。

其實就算殖民地年代都係一樣,我地年代仲要大部分都係英中,其實因為無語境下好難講得好,語文從來都唔係靠學返黎,係要用出黎,起一個中國人既社會入面,除非你工作上幾乎都用英語既,自然好快流利,我自己英文進步神速係起航空公司做時,日日返工講英文多,英文自然好。

yuyueng 發表於 20-3-2 04:06
其實就算殖民地年代都係一樣,我地年代仲要大部分都係英中,其實因為無語境下好難講得好,語文從來都唔係靠 ...
同意“語文从來都唔係靠学翻黎,係用出黎……”

香港人要學英文,純粹都係為揾食,本身都不是英國、美國、澳洲人,點解要要求香港人講得到native英文?
其實大部分外國人雖然在學校會學第二語言,但他們第二語言的能力也不高,英國人都不會要求自己的法文、德文或西班牙文到native程度。

真正懂得尊重別人的外國人也不會鄙視英文不好的香港人。

當然,為揾食,我非常同意香港人學好英文,也要學好普通話,不為為揾食,亦應該學自己有興趣的外語。

Deleted

minimami 發表於 20-3-6 16:51
課堂學得幾好冇實戰過都係冇用。
我讀中中,大學畢業IELTS得5分,below average 呀陰公…
畢業後響外資公司 ...

//Practice makes perfect 係真理//

但係點解D細路講極都唔聽阿爸阿媽以前就係行過歪路,點條正路佢行,佢哋就係唔理你

little_yolky 發表於 20-4-21 14:12

//Practice makes perfect 係真理//

最緊要佢地肯主動去學去練....進步會大很多....

gigayan 發表於 20-4-21 14:40
最緊要佢地肯主動去學去練....進步會大很多....

BTW,阿大終於做晒之前D功課,佢話以20/4復課既目標趕起佢。

簽名被屏蔽

little_yolky 發表於 20-4-21 16:00
BTW,阿大終於做晒之前D功課,佢話以20/4復課既目標趕起佢。

我都提咗我個個好開始溫書,唔好再發夢唔使考試了.....

gigayan 發表於 20-4-21 16:53
我都提咗我個個好開始溫書,唔好再發夢唔使考試了.....

佢依家同阿細補習中文,一個禮拜兩堂,唔得閒溫書。

我反而想考試,因為S1未考過,到S2仲唔好。唔理成績點樣,試過考試模式最重要。
‹ 上一主題|下一主題