用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 點解香港英文唔係英文
go

點解香港英文唔係英文  

點解香港政府永遠覺得現在香港英文水平係好高,讀完大學,英文就好? 今時今日大學生英文水平勁差。班高官有錢,就比自己仔女讀國際學校,我哋仔女孝到好成績,先可以讀英文學校,孝得差就讀中文中學。點解唔由幼稚園開始全部用英文教學,好似星加坡咁。

寫英文,香港人絕對冇問題,白人睇唔明都可以故你想講乜,但講英文,香港人係勁差,包括我。係亞洲旅行,可以自由行和講broken english就唔驚,但去白人國家,就一定要跟團,因為唔洗自己同人溝通。有領隊搞點,唔怕講broken english比人笑唔知你講乜。

我有好幾個親戚仔女,小學讀英文小學,但到現在讀中學,見到白人或去到白人國家旅行,父母叫佢哋自己去買東西,佢哋好驚,死都唔限,佢哋話唔識講英文。但去日本,泰國旅行,佢哋成日自己去買野,當然我聽到佢哋係講broken english. 佢哋既英文成績係攞A. 所以跟本香港英文水平係差勁。咁細個小朋友都明白對什麼人講英文,先唔會比人笑,佢哋都知自己英文差。未去到白人水平既英文。但英文係講多,睇多,先會流利。香港政府要佢哋自己仔女叻,就唔比我哋平民叻。這個政府食屎。

我女幼稚園係英普,小学係中小,中学係英中……唔可以外判俾学校㗎,要有个語境从小浸,个腦tune慣个台先得,只係番学果幾个鐘,同老師&同学间又唔系用英文溝通,又点会慣用英文呢?越驚就越唔敢講,越唔講就越怕。好似幾歲小朋友学溜冰滑雪,唔怕跌先学得快,人越大只会越驚青。八、九十年代日本盛世,周不時见幾个日本C9相約,揸住本旅遊書就周遊列国,真係咩地方都见到曰本人,人地英文大概都係普通过普通,咪又係周圍去玩?心魔係自己度……

akevinla 發表於 20-2-15 11:56
點解香港政府永遠覺得現在香港英文水平係好高,讀完大學,英文就好? 今時今日大學生英文水平勁差。班高官有 ...
唔止英文,我個連pth 都唔掂,上暑假去大陸玩仲諗住小朋友做番譯,最後還是我做哂,把幾火e加睇6劇唔開subtitle

MrBeast 發表於 20-2-15 12:52
唔止英文,我個連pth 都唔掂,上暑假去大陸玩仲諗住小朋友做番譯,最後還是我做哂,把幾火e加睇6劇唔開subt ...

正常喎,一般都係如是,又未必係唔掂,聽到唔講啫。大過D又好D~~~

mcl203 發表於 20-2-15 13:00

正常喎,一般都係如是,又未必係唔掂,聽到唔講啫。大過D又 ...
咁老實講我自己都聽不懂,就好似睇bbc 聽得明得出外遇到d鄕音就聽唔到咁,疫情過後都是要上多d大陸玩

點解香港政府永遠覺得現在香港英文水平係好高,讀完大學,英文就好? 今時今日大學生英文水平勁差。班高官有 ...
至於你提到高官教育正策,記得之前係教育講場那邊有過詳細討論,有時間去爬下文(sorry no bookmark)

其實科科都唔係只可以靠學校啦。基礎教育,真係教基礎㗎咋。小朋友想學好,可以有好多方法,睇佢哋想唔想改善啫,呢樣嘢我唔會鬧正苦。

duplicate

MrBeast 發表於 20-2-15 13:08
咁老實講我自己都聽不懂,就好似睇bbc 聽得明得出外遇到d鄕音就聽唔到咁,疫情過後都是要上多d大陸玩 ...

係,PTH同英文都係呢個問題,標準既聽得明,遇到鄉音就大鑊!

IloveJJ 發表於 20-2-15 22:16
我啲仔無出去學普通話,只响小學上堂學,加睇喜羊羊,去大陸旅遊都溝通到呀!問路嗰時,有啲我聽唔明,佢 ...
我想語言是要睇下天份,好似啫姐都只是看片,一樣lok lok 聲

MrBeast 發表於 20-2-15 23:18
我想語言是要睇下天份,好似啫姐都只是看片,一樣lok lok 聲

可能,自己講果D,以為人哋聽得明,其實最終可能靠世界語言去溝通~~~

回覆 MrBeast 的帖子

咪話你聽 BBC 唔明啲鄉音,遇上濃厚鄉音嘅廣東話,我都可以聽到一舊雲

IloveJJ 發表於 20-2-16 02:15
咁佢哋又唔係話講到點叻,都係好普通嗰啲,但就肯定唔係樓主講到咁誇張,去旅行溝通都溝通唔到囉!
...
另一原因可能是不是平時接觸到,一時轉唔到,eg, 去買野比$做乜收銀員叫我笑一笑

聽講讀寫中,說英文可能是最難.要第一時間反應,
香港英文水平流利到英語國家,也不太可能.

我覺得主要同語境有關,喺香港,絕大多數人都講中文,平時真係冇機會去講英文,咁又點可以流利呢。
記得大學時試過自己一個去美國旅行,响果個月就真係一生中講英文最流利嘅時間,因為迫住要講嘛⋯⋯

我認識很多有一定教育水平的父母都不遺餘力培養子女的外語水平,我女兒身邊朋友的英文水平肯定比我身邊的好。很多人都拿英文水平較佳的前輩作例,而且香港人花了不少氣力提升普通話水平。
語文能力不能太依重學校教育,外力肯定不能少,我見英文好的小朋友,英文就是生活一部份,他們的英文不是應付考試,是生活需要,

kate_85    發表於 20-4-22 10:14
Yanamami    發表於 20-2-16 23:37

little_yolky 發表於 20-2-15 20:33
其實科科都唔係只可以靠學校啦。基礎教育,真係教基礎㗎咋。小朋友想學好,可以有好多方法,睇佢哋想唔想 ...

我橫看豎看,也看不到我孩子的語文水平是教育局的德政結果。