用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 點解香港英文唔係英文
樓主: akevinla
go

點解香港英文唔係英文  

cafeva 發表於 20-7-1 17:46
你好勁喎。我同D鬼佬同事左好多年,D英文都未做到隨心所慾無障碍

唔好話英文,廣東話可以隨心所欲無障礙都唔係個個得啦

MrBeast 發表於 20-7-1 17:24
同意,首先唔怕錯(比人笑),和不恥下問,唔會學唔到,不過呢個心魔係要時間和人生經驗累積先衝破到 ...

我諗有時係性格。細個學NET group,阿大怕錯唔出聲,阿細面皮幾丈厚,唔識講就指手畫腳+畫公仔你睇。

little_yolky 發表於 20-7-3 12:07
我諗有時係性格。細個學NET group,阿大怕錯唔出聲,阿細面皮幾丈厚,唔識講就指手畫腳+畫公仔你睇。:waha ...

我仔同你阿細一樣,咁樣好呀。
我仔細時試過坐巴士,隔離位嗰鬼仔打機,佢都唔怕生,成程巴士用英文一齊傾計

little_yolky 發表於 20-7-3 12:07
我諗有時係性格。細個學NET group,阿大怕錯唔出聲,阿細面皮幾丈厚,唔識講就指手畫腳+畫公仔你睇。:waha ...

我自己都是內向性格,都是出來做事後面皮先加厚,有時仲比小朋友話我做乜周街同陌生人傾計

好多嘢係逼返來,阿仔十一歲時自己搭飛機去美國,過關。親人接機,之後帶佢上十四日嘅鬼仔Camp,一樣平平安安回來。估唔到啲鬼妹仔對佢一個外籍人充滿好奇,煩到佢要搵地方避。

akys 發表於 20-7-3 12:52
好多嘢係逼返來,阿仔十一歲時自己搭飛機去美國,過關。親人接機,之後帶佢上十四日嘅鬼仔Camp,一樣平平安 ...

我阿細11歲,我想俾佢自己放學坐車返屋企C6都唔想。

little_yolky 發表於 20-7-3 15:39
係有擔心,尤其一個人過美國關,有啲驚會唔會原機遣返。不過出境後講番和入境官互動好有趣。

回覆樓主:

咁應該在小學時間點樣同佢practice oral in english n pth

回覆樓主:

英文唔好亂學,你哋睇下就知。有d英文連英文白人都唔知你講乜。有d家長唔好覺得自己好醒。

https://youtu.be/66aG5P0kQpU

opclk99 發表於 20-7-21 04:01
回覆 little_yolky 的帖子

香港法例11歲仔你比佢撘飛機真係可以告你疏忽照顧,萬一出事,警方很多時會援引 ...
答飛機好似有空姐帶的

我自己小學時有日同學仔約打波自己行返學,因遲到心急過馬路比車撞到。若自小就教子女尊守交通規則,又無乜高危路線(女仔要行過靜街道都唔係咁好),小朋友是dam定的話,我覺得可以一試,可以先同佢rehearse 幾次隨後跟著observe 一下。

akevinla 發表於 20-7-20 12:16
英文唔好亂學,你哋睇下就知。有d英文連英文白人都唔知你講乜。有d家長唔好覺得自己好醒。

https://youtu. ...
中文都有打的、的士、出租車、滴滴,whats ur pt?

Bobo1210    發表於 20-7-21 22:29
bobbob    發表於 20-7-21 13:14

我細女小二,萬不得已時,已經要自己搭地鐵轉巴士返屋企,小三就自己搭車過海去學琴。佢話初初真係有好心姨姨問佢點解自己,要唔要幫手。佢禮貌的回答多謝唔使。

我女p6有段時間因為遲放學,保姆車加班車都趕唔到,要自己放學坐車返屋企,最緊要俾電話佢袋,同埋俾夠錢佢分開袋,佢試過漏咗銀包8達通係學校,好彩放咗救命錢係佢書包暗格

gigayan 發表於 20-7-21 11:34
我女p6有段時間因為遲放學,保姆車加班車都趕唔到,要自己放學坐車返屋企,最緊要俾電話佢袋,同埋俾夠錢 ...
銀包八達通唔知唔見咗幾多個次次去管理處update 八達通功能,人哋都知又係唔見咗野。

MrBeast 發表於 20-7-21 08:54
答飛機好似有空姐帶的
Yes, 我大女亦試过9歲自己飛,有空姐带过关、上机、落机、过关交俾接机人手中~