用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 點解香港英文唔係英文
樓主: akevinla
go

點解香港英文唔係英文   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-4-21 17:20
佢依家同阿細補習中文,一個禮拜兩堂,唔得閒溫書。

我反而想考試,因為S1未考過,到S2仲唔好。唔 ...

阿女直頭覺得最好全民讀多一年,佢話今年過得太空洞唔實在。

坦白講,我地中一係咁嘅環境算係影響度最低,DSEer受影響,但F4-5影響我覺得更大.....

gigayan 發表於 20-4-21 17:33
阿女直頭覺得最好全民讀多一年,佢話今年過得太空洞唔實在。

坦白講,我地中一係咁嘅環境算係 ...

F4好D,最多補課。F3慘呀!佢哋靠個考試選科,依家唔知點搞。

gigayan 發表於 20-4-21 16:53
我都提咗我個個好開始溫書,唔好再發夢唔使考試了.....
我都覺得一定會考試都唔知點考。

little_yolky 發表於 20-4-21 17:20
佢依家同阿細補習中文,一個禮拜兩堂,唔得閒溫書。

我反而想考試,因為S1未考過,到S2仲唔好。唔 ...
阿細肯乖乖的上堂?阿大有冇耐性?
你出唔出補習費

b3410 發表於 20-4-21 18:05
阿細肯乖乖的上堂?阿大有冇耐性?
你出唔出補習費

阿細鍾意先奇喔!阿大有耐性,係因為我有俾錢既

b3410    發表於 20-4-21 19:35

b3410 發表於 20-4-21 18:03
我都覺得一定會考試都唔知點考。

我叫阿女首先要知道自己呢排上online堂嘅識唔識,再要溫下之前教咗嘅,因為我地今年未考過試,我覺得好大機會考上學期嘅嘢

gigayan 發表於 20-4-21 18:38
我叫阿女首先要知道自己呢排上online堂嘅識唔識,再要溫下之前教咗嘅,因為我地今年未考過試,我覺得好大 ...
上學期都未考到試咁今年真係好快就一年。萬一今次考一年的內容,都幾多下!

b3410 發表於 20-4-21 19:35
上學期都未考到試咁今年真係好快就一年。萬一今次考一年的內容,都幾多下!
...

所以阿女話今年好似過得好空洞咁

同外國人交流有時都幾睇小朋友性格,有d明明好叻但係就係怕醜唔肯講,有d就邊個都唔怕乜都夠膽講

gigayan 發表於 20-4-21 18:38
我叫阿女首先要知道自己呢排上online堂嘅識唔識,再要溫下之前教咗嘅,因為我地今年未考過試,我覺得好大 ...

我哋當年唔駛考全年,家長會時問,班主任又支支吾吾,點解教咁多年都唔清楚

不過我哋考成三個禮拜,如果考足,咪一開課就差唔多即刻要考試

little_yolky 發表於 20-4-24 20:29
我哋當年唔駛考全年,家長會時問,班主任又支支吾吾,點解教咁多年都唔清楚

不過我哋考成三個 ...

今日聽阿女講,老師話9成9需要考試,唔知係真還是老師唔想佢地咁鬆懈

gigayan 發表於 20-4-24 21:32
今日聽阿女講,老師話9成9需要考試,唔知係真還是老師唔想佢地咁鬆懈

...

我諗要考既可能性好大,因為我哋都無考過。不過估計全部升班。

little_yolky 發表於 20-4-25 17:36

唔敢講是否全部升班,學校好似一科主科唔合格都留班?之前已經講上學期測驗成績佔30%,如果考final就佔70%,我已經同阿女講,如果因為停課個人hea咗搞到考final衰一科,咁樣留班會超級唔抵,所以叫佢趁宜家得閒好用心預備下啦

gigayan 發表於 20-4-25 21:52
唔敢講是否全部升班,學校好似一科主科唔合格都留班?之前已經講上學期測驗成績佔30%,如果考final就佔70% ...

仲有平時分拉,中學50分合格,應該OK既。你女女都話要擔心留班,咁其他死得囉!

little_yolky 發表於 20-4-25 22:27
仲有平時分拉,中學50分合格,應該OK既。你女女都話要擔心留班,咁其他死得囉!
...

如果一路返開學就唔驚,但停課咁耐真心唔知其實d嘢佢識唔識?又之前教嘅仲記得幾多.....

gigayan 發表於 20-4-25 21:52
唔敢講是否全部升班,學校好似一科主科唔合格都留班?之前已經講上學期測驗成績佔30%,如果考final就佔70% ...

留班位都係俾考最尾嗰幾位,就算乜學校都留班位有限。我嗰陣超過 10 個三科唔合格都照升中,如果你只係一科抄但其他科高分拉上補下排名前,咁學校最多係試升,唔會去到留班咁簁位。

你咁都要擔心留班,咁其他學生可以退學唔讀  

gigayan 發表於 20-4-26 00:21
如果一路返開學就唔驚,但停課咁耐真心唔知其實d嘢佢識唔識?又之前教嘅仲記得幾多.....
...

不過,點解仲未出範圍既

1998Ruby1998 發表於 20-4-26 01:58
留班位都係俾考最尾嗰幾位,就算乜學校都留班位有限。我嗰陣超過 10 個三科唔合格都照升中,如果你只係一 ...

咪係囉!而且今年情況咁特殊,成績差D都可能只係試升,我懷疑會唔會留班。除非係功課都peah做果D。

little_yolky 發表於 20-4-25 17:36

嘩 如果全年都冇考過 我梗係想學校考啦,中一新學校,當睇下出卷模式都好,考唔考得好反而其次,反正全民停課。

S-Kwok 發表於 20-4-26 09:48
嘩 如果全年都冇考過 我梗係想學校考啦,中一新學校,當睇下出卷模式都好,考唔考得好反而其次,反正全民 ...

係呀,我哋剩係統測過,範圍細咁多,唔可以做準。
‹ 上一主題|下一主題