用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 已程分2次學校同未程第二次分學生,上到教育局出入很大 ...
樓主: Sanmic
go

已程分2次學校同未程第二次分學生,上到教育局出入很大分 [複製鏈接]

回覆 LeeCC 的帖子

https://topick.hket.com/article/2487431/%E3%80%90%E5%91%88%E5%88%86%E8%A9%A6%E5%8D%87%E4%B8%AD%E3%80%91%E5%AE%B6%E9%95%B7%E5%BF%85%E7%9F%A5%E5%91%88%E5%88%86%E8%A9%A6%E5%AD%B8%E7%A7%91%E6%AF%94%E9%87%8D%E6%88%90%E7%B8%BE%E8%AA%BF%E6%95%B4%E3%80%80%E5%8D%87%E8%AE%80%E5%BF%83%E5%84%80%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%8C%87%E6%97%A5%E5%8F%AF%E5%BE%85
相信學校up 錯,呈二已上年, 六年級10-11勻完成

全港要參與升中派位中小學,
(不論官津私, 只要是參與升中派位學校)
都要跟教育局規定去做,
即限定時間交回呈分資料的 ! 

sillydad 發表於 20-2-16 22:46
我係回覆樓主, 樓主話呈二無呈上教育局, 要呈上教育局而無呈上, 當然嚴重。而我相信所有官津校會準時交呈二 ...

明白 所以要呈二上教育局 不敢不從
另外 楊局長咁講 應該係有睇過資料

LeeCC 發表於 20-2-16 18:54
我都覺得系

不過朋友非常高興,而且好滿意學校唔呈分的安排
除非一早同EDB講咗唔呈分, 否則學校唔準時上報呈分成績, EDB會煩到你死, 再唔係求其安排個分俾你仲大鑊

現實係, 學校堅持唔呈分EDB從來無講到明會點做, 即係EDB要點做都得, 大可以連呈一都一併唔計, 咁就馬上少咁~100個參加呈分既學生, 即時可以舒緩該區官津中一學額

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Poyau 發表於 20-2-17 11:01
明白 所以要呈二上教育局 不敢不從
另外 楊局長咁講 應該係有睇過資料

即係真係有小學未呈上呈二。咁真係好驚呀。

Poyau    發表於 20-3-9 19:22
仔可以自動自覺溫書就好了。

呈2發生响上年學期初,呈分程序應該完成晒。若果有小學只呈一次咪會造成不公平囉?!

LeeCC 發表於 20-2-15 13:39
唔系我學校,系朋友個女的學校,九龍塘某私校,話由於上學期考試因為十一月停課,延遲左考試到十二月,所 ...

唔呈⋯⋯ 電腦會唔會只當是”0”,冇可能全級當100分。學校會唔會咁勇全部學生當100分。⋯⋯ 第一至第五/十名家長還不同學校死過!

學校話通知區內中學,還是全港中學?除非全校學生只選區內學學校,而放棄全港Band 1A學校 ⋯⋯ 第一至第五/十名家長還不同學校死過!

區內/區外中學為什麼要聽這位校長講,他的方法可以over 教育局嘅慣例?官字兩個口,教育官應該大過個私校校長呱!

其實,會唔會校長思覺失調?發緊夢呀?

piyohk 發表於 20-2-17 16:37
唔呈⋯⋯ 電腦會唔會只當是”0”,冇可能全級當100分。會唔會有學校咁勇敢唔呈?

學校話通知區內中學,還 ...

朋友話學校通知左區內幾間學校,話中學話無問題

佢地考直資和派位成績一向彪炳,連朋友個女系下遊都話自行考band1尾

LeeCC 發表於 20-2-17 16:40

佢地考直資和派位成績一向彪炳,連朋友個女系下遊都話自 ...

中學校長話ok ⋯⋯口裡說是,心裡說「佢儍㗎,邊位呀!」(冇意爭論,中國人最叻「口是心非」)

只想講,中學校長為什麼要聽這間小學校長點

piyohk 發表於 20-2-17 16:52
中學校長話ok ⋯⋯口裡說是,心裡說「佢儍㗎,邊位呀!」(冇意爭論,中國人最叻「口是心非」)

只想講, ...

甘人地家長又覺得滿意安排wor

我小朋友唔係讀呢D甘強的學校,所以我無野講

LeeCC 發表於 20-2-17 16:54
甘人地家長又覺得滿意安排wor

我小朋友唔係讀呢D甘強的學校,所以我無野講

佢更係滿意安排啦,小朋友在下游位置⋯⋯有冇一間小學嘅學生,就算下游都係band-1,咁即係全校冇band-2/3學生!

另,第一至第五/十名同學家長,咁有大愛,孩子明明可去QC/SJC等級數嘅中學,而為班下游同學唔呈分爭取更上一層樓

LeeCC 發表於 20-2-17 16:40

佢地考直資和派位成績一向彪炳,連朋友個女系下遊都話自 ...

個校長好似忘記了 ???
升中派位是教育局的職權 ???
不是中學校長, 也是說中學校長:你唔呈唔關我事,
教育局才是派位的主導 ??

唔通這小學強到, 自行已經收哂 !
中學校長, 一聽, 好, 自行收哂 你校

piyohk 發表於 20-2-17 16:37

唔呈⋯⋯ 電腦會唔會只當是”0”,冇可能全級當100分。學校 ...

我覺得似系家長思覺失調,聽錯野多D

LeeCC 發表於 20-2-17 17:19
我覺得似系家長思覺失調,聽錯野多D

我覺得係
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

即使只呈分一次,也是公平的。因為呈分只關注校內排名。

競爭也是校內競爭。所有人都是一次。

區別在於夢想翻盤者。呈分三次,都有人想第四次翻身。。。

以上理論僅僅適用于第二次考試未發生,第四次考試未發生。每個人翻身的機會均等。

一旦有考過第二次試,第四次試,考試成績已知或者自我感覺良好。是否呈分就不再是機會均等了。
成績好的人希望繼續呈分,成績差的人不希望呈分。
此時的概率計算屬於條件概率。

既然不公平發生在考試後,意味著學校必然有第二次考試成績。學校有第二次成績但不呈分,是校長瘋了嗎?

如果校長沒瘋,則“有考試但不呈分”屬於錯誤消息。
‹ 上一主題|下一主題