用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 申請插班
樓主: V_CHENG
go

申請插班 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

我反而懷疑:d學校真係會有辦法screen 到個小四、五程度嘅?唔係話好多學校最怕資優生?一個有小四程度嘅人仔入小二,唔搞事就有鬼喇!

利申,小兒小一讀SFA,某d科目當時的確有小四、五能力,e.g. 數
但申請沙呂插班,連筆試機會都無!

結論:大家會唔會吹得過份咗?!

至於St Mary,當年有同班同學插到小二,一定唔係你地所講嘅能力,甚至智力評估都好似125-129 ,只係小聰明、乖乖女一個,作為SFA 班名次頭幾名,學術能力會比一般人好,但絕對唔係超幾年!一年左右啦

恐龍家

女神校小二有朋友插到,中文練習做到小二上學期,英文無操有睇開書,數學無特別操。有超靚成積表十比賽獎

醒目開學勳章 貢獻勳章

ar_mak 發表於 20-2-27 01:38
按照你引述既情況,我推論當時有小六或中學程度既學生去插班。
神童賴同學係同年插班,不過佢係插小三,小五考A level...但,世上有幾多個神童?
恐龍家

小曳人 發表於 20-2-25 17:34
我反而懷疑:d學校真係會有辦法screen 到個小四、五程度嘅?唔係話好多學校最怕資優生?一個有小四程度嘅人 ...
lets assume 一缐小學教快一年,我身邊有個case iq test overall 130, 阿媽再早教學校一年,咁形成一個誤解要快兩年都有可能,不過this case 小學時未能插到神校.
其實小學學術screening做卷最簡單咪攞當年的試卷,咁我推段快一年已足夠,若冇其他特異功能搭夠,個問題是點樣先攞到高分。以上個人純估,信者失救

醒目開學勳章 貢獻勳章

MrBeast 發表於 20-2-27 08:47
lets assume 一缐小學教快一年,我身邊有個case iq test overall 130, 阿媽再早教學校一年,咁形成一個誤解 ...

其實,越係聰明嗰班,見份卷咁易,越係多唔小心錯...

又要識,又要小心,呢d唔係太多高智能生物做到,真係要d 比賽成績support 一下
恐龍家

小曳人 發表於 20-2-27 08:17
神童賴同學係同年插班,不過佢係插小三,小五考A level...但,世上有幾多個神童?
...
犀利. 小五A level 係一科定3科?

醒目開學勳章 貢獻勳章

cafeva 發表於 20-2-27 11:08
犀利. 小五A level 係一科定3科?
應該係兩科數之係無追喇,仲轉走咗....

恐龍家

小曳人 發表於 20-2-27 11:42
應該係兩科數之係無追喇,仲轉走咗....
去咗邊?

醒目開學勳章 貢獻勳章

b3410 發表於 20-2-27 11:46
去咗邊?
男女校
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

ar_mak 發表於 20-2-27 13:14
我按照奧運會邏輯推算,就算只有一個神童係你前面,你已經唔會係金牌得主。 ...
但講插班,大熱學校唔止一間,好多時又唔止一個名

恐龍家

小曳人 發表於 20-2-27 09:59
其實,越係聰明嗰班,見份卷咁易,越係多唔小心錯...

係咁,我小朋友某些科目也超晒班,但小一考試好多時都只係90頭

醒目開學勳章 貢獻勳章

ar_mak 發表於 20-2-27 23:50
我同你一樣,都係冇沙呂既插班筆試。

我同你唔一樣,就係我知道點解冇,而你就唔知道點解冇。

其實,佢地要咩人?
其實無話輸贏,而係唔知佢要乜,學校同學生係配對,只知唔啱,但唔知為乜
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

ar_mak 發表於 20-2-29 00:15
其實,佢地要咩人?比你知道左,你係咪會去迎合學校先?

PS:我真係唔明白,你執著D嘜鬼野?對你黎講根 ...

唔係,我收集資料係用嚟同人分享,幫人
少事就,yes or no... 如果當年叩門成功,係唔會小學插班,可能小學生活會開心d,who knows
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

ar_mak 發表於 20-3-1 00:00
咁我相信呢度除左我之我,其他人都係上來分享和幫人。

拿,咁好啦,問題又黎勒。按照Ruby網友既分享, ...
唔係信唔信嘅問題,而係我蠢,睇唔到一d實質d嘅野,當然,我亦唔相信無筆試情況下,係可以知個細路有無高3級嘅能力
不過,我知如要插沙呂,游水叻有一定好處
恐龍家

其實我覺得小學內容,知識方面教到高二,三級,並不需要資優,只要小朋友肯坐定定,補習老師或家長親自出馬催谷,時間金錢投資,普通資質已經可以做到。不過,要想催谷同時,又要小朋友完全掌握到知識,又識得融會貫通,還要保持學習興趣動機,還要全人發展,就唔係咁簡單。

好似興奮劑可以令運動員單次比賽取得好成績,長遠副作用大。

‹ 上一主題|下一主題