用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band1C組別<求教>
樓主: x00_00x
go

Band1C組別<求教>   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

medicine 發表於 20-3-17 18:27
學校實牙實齒話你知B1生,自設保險。還不是較熱門的B2校而會是最冷門的B2學校嗎?
...
個年係 B1 位有多, 乙5 係非熱門 B2 校

我囡個時都係, 學校同家長講頭 40 名係 B1, 我連續做對上 6 年既派位資料, 點計都係頭 30 名先會係 B1, 亦有畢業生家長通知我頭 27 名先係穩陣既 B1

之後有屆又係咁講, 個家長挑機, 話數據唔係咁, 跟住學校先改口話頭 30 左右先係

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

lokyeemom 發表於 20-3-17 16:32
本人在網上見有人話BAND 1C好多時會被估錯BANDING,其實有機會係BAND 2A,本人最擔心就係這情況,因此曾詢 ...

「但老師話小女是BAND 1C,又實牙實齒話BANDING 不是估的,而係學校知道,唔會錯。」

其實除咗edb,應該無人會知道學生嘅banding(包括中學都唔會知)。

一般小學在放榜前,都係靠往績估算小朋友banding,而放榜後側記錄學生所派中學作未來參考。

當然,有D位係可以估得好準,例如級一多數係band 1,但如果係邊沿位置,我估無人可以「實牙實齒」!

醒目開學勳章 王國長老

medicine 發表於 20-3-17 18:33
回覆 medicine 的帖子

睇來有相當一部分人依然未搞清楚統一派位填表格的必需知識! ...
呈一同二級 20 內, 呈三跌左
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

2boba 發表於 20-3-17 18:39
「但老師話小女是BAND 1C,又實牙實齒話BANDING 不是估的,而係學校知道,唔會錯。」

其實除咗edb,應該 ...
學校都係靠估, 真係 BANDING 學校唔會知

我幫我囡報依家呢間中學, 真係講到明級 20 內先報, 當佢運動成績好好, 成績唔得都未必收

miriam 發表於 20-3-17 18:44
學校都係靠估, 真係 BANDING 學校唔會知

「靠」往績「估」算 好聽D

醒目開學勳章 王國長老

2boba 發表於 20-3-17 18:48
「靠」往績「估」算 好聽D
真係 "估" 唔到派位派到咁, 去叩門都無得 IN

miriam 發表於 20-3-17 18:36
個年係 B1 位有多, 乙5 係非熱門 B2 校

我囡個時都係, 學校同家長講頭 40 名係 B1, 我連續做對上 6 年既派 ...
無論如何非熱門B2校,俾你係B1邊緣人,會唔會揀一間填第五志願都入到的B2校做首選?明唔明意味著什麽?

醒目開學勳章 王國長老

medicine 發表於 20-3-17 18:49
無論如何非熱門B2校,俾你係B1邊緣人,會唔會揀一間填第五志願都入到的B2校做首選?明唔明意味著什麽?
...
你可以當佢保險線定得太早

miriam 發表於 20-3-17 18:49
真係 "估" 唔到派位派到咁, 去叩門都無得 IN

叩門沒得IN一滴唔出奇。

不適宜過早講空話。免得被話“夜郎”

medicine 發表於 20-3-17 18:33
回覆 medicine 的帖子

睇來有相當一部分人依然未搞清楚統一派位填表格的必需知識! ...

其實邊緣人份表真係好難填,揸唔定主意,心大心細,又想博,又驚死,左搖右擺,就好容易填錯表。

miriam 發表於 20-3-17 18:51
你可以當佢保險線定得太早
前面已經講了,該實例過早設所謂保險綫

醒目開學勳章 王國長老

medicine 發表於 20-3-17 18:55
叩門沒得IN一滴唔出奇。

QE 一定無能叩

醒目開學勳章 王國長老

2boba 發表於 20-3-17 18:56
其實邊緣人份表真係好難填,揸唔定主意,心大心細,又想博,又驚死,左搖右擺,就好容易填錯表。
...

當時極力收集學校無水份派位資料,聽到頭 40 名都係 B1 時我都呆左

miriam 發表於 20-3-17 18:59
QE 一定無能叩

睇到就算

醒目開學勳章 王國長老

medicine 發表於 20-3-17 19:02
如果係KL1的熱門小學級一尼
KL1的熱門小學級一, 對比我朋友個間非熱門小學級 24 點比丫

miriam 發表於 20-3-17 19:01
當時極力收集學校無水份派位資料,聽到頭 40 名都係 B1 時我都呆左

如果資料正確,估計學校約100人,如果級40就真係唔會係band 1,但如果級24,係band 1嘅可能性就好高,你朋友真係好可能填錯表。

醒目開學勳章 王國長老

2boba 發表於 20-3-17 19:10
如果資料正確,估計學校約100人,如果級40就真係唔會係band 1,但如果級24,係band 1嘅可能性就好高,你朋 ...
我同朋友係唔同小學, 我囡學校無 100人, 個年好似得 96

醒目開學勳章 王國長老

2boba 發表於 20-3-17 19:10
如果資料正確,估計學校約100人,如果級40就真係唔會係band 1,但如果級24,係band 1嘅可能性就好高,你朋 ...
我既資料係好辛苦咁問返晒對上幾屆拎派位當日無水份, 即未有叩門更改數資料

miriam 發表於 20-3-17 19:12
我同朋友係唔同小學, 我囡學校無 100人, 個年好似得 96

老師話級40係band 1,可能老師對band 1嘅理解同大家唔同囉

醒目開學勳章 王國長老

2boba 發表於 20-3-17 19:16
老師話級40係band 1,可能老師對band 1嘅理解同大家唔同囉
我地就話將 "以英文為主既中學" 當晒做 B1

‹ 上一主題|下一主題