用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問真道 同 九龍灣聖若瑟英文小學 邊間會比較好? ...
go

請問真道 同 九龍灣聖若瑟英文小學 邊間會比較好?

請問真道 同 九龍灣聖若瑟英文小學 邊間會比較好?

認同並滿意真道書院中學部,咁就真道。
如果係一心外闖另覓其他更強嘅學校,咁 St Jo。

多謝你既意見

回覆樓主:

真道一條龍 升中無煩惱
前列可選IB 2019年平均分38.2
DSE 3322率51.43%屬B2A水平

Dse成績確實令人有點擔心

醒目開學勳章 貢獻勳章

你先考慮孩子性格同能力

因為一間係傳統教學/會教深,一間係活動/有IB/11年課程

我聽過真道失敗嘅case,孩子被動型,响真道會較多合作性功課,佢就變成學唔到野,最終因為有個大嘅讀緊3私,去到3私留級一年,都仲要適應得幾辛苦!

另一邊,亦聽過好幾個資優兒難耐傳統教學,去到真道如魚得水,因為佢地主動學習,學校俾到空間佢地學得深入
而如果有睇過真道創校歷史,應該知道當初係為資優孩子而創立嘅課程,有說我地預科年代,真道已經行11年課程!所以,真係唔係個個細路啱架!
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

其實我地都有問老師意見, 中文同英文老師都覺得小朋友都岩讀呢兩類型學校, 所以比較煩惱....
仔仔性格比較活躍, 但佢聽老師話, 所以我地仲係煩惱緊....

小曳人 發表於 20-2-19 09:46
你先考慮孩子性格同能力

妳讀預科年代已有真道?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

你先考慮孩子性格同能力

真道書院開始已行11年制
2002年9月開學 首批小一
2003年9月開學 首批中一

香港華人基督教聯會一條龍直資學校 真道書院首批小一學生明日開學
第 1984 期(2002 年 9 月 1 日)
http://www.christianweekly.net/2002/ta5891.htm

真道書院創嶄新課程設計
十一年可修畢中小學
第 2036 期(2003 年 8 月 31 日)
http://www.christianweekly.net/2003/ta7767.htm

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 20-2-19 18:50
妳讀預科年代已有真道?
我係聽過人分享,以前AL 年代已經係11年,但我無自行查証,幾時問始DSE

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

EmilyChiu214 發表於 20-2-19 16:33
回覆 小曳人 的帖子

其實我地都有問老師意見, 中文同英文老師都覺得小朋友都岩讀呢兩類型學校, 所以比較煩 ...

其實,如果係我,我會考慮孩子妥協能力,孩子潛質
我地無後悔過揀傳統私小,當時佢已經係教育心理學家嘅寶寶,得到密切注意,但因為轉走咗,不能預測佢之後會點
我家有鍾意學業成績好、讀名校嘅長輩,所以基本上小一係無考慮過真道,直至响津小出現行為問題,先研究過真道,可惜有d遠...

所以,還回原點,孩子係咪鍾意自己探究?有主見?如果唔係主動學習型,去傳統學校穩陣d

恐龍家

小曳人 發表於 20-2-20 07:35
我係聽過人分享,以前AL 年代已經係11年,但我無自行查証,幾時問始DSE

學校考生的最後一屆高級程度會考在2012年舉行。

香港考試及評核局於2013年為自修生舉行最後一屆高級程度會考。

你先考慮孩子性格同能力

身邊都有logos case, 阿媽傳統教學產品,小朋友跟得好辛苦。當年去簡介,最記得丘校長話有幾個兒童心理醫生,有家長問佢是否有很多問題兒童

醒目開學勳章 貢獻勳章

MrBeast 發表於 20-2-20 09:43
身邊都有logos case, 阿媽傳統教學產品,小朋友跟得好辛苦。當年去簡介,最記得丘校長話有幾個兒童心理醫生 ...
所以,其實logo 學生家庭必需要認同呢種教學理念,佢係絕對全港獨有嘅課程設計,入到去唔好同出面比較,而初小更加好似無乜點教書咁 (所以轉私小要留一年)
幾個心理醫生,其實即係關心小朋友情意方面嘅發展,可惜唔係好多家長在意呢d野

恐龍家

小曳人 發表於 20-2-20 11:09
所以,其實logo 學生家庭必需要認同呢種教學理念,佢係絕對全港獨有嘅課程設計,入到去唔好同出面比較,而 ...

係教育心理學家,比support有需要的小朋友

醒目開學勳章 貢獻勳章

yveoone 發表於 20-2-20 14:29
係教育心理學家,比support有需要的小朋友

我仔讀津小時,想佢見一下EP都無可能!羨慕~

恐龍家

小曳人 發表於 20-2-20 15:52
我仔讀津小時,想佢見一下EP都無可能!羨慕~

直資係資源比較充足d

醒目開學勳章 貢獻勳章

yveoone 發表於 20-2-20 18:04
直資係資源比較充足d

相同資源,天主教教區3間私小 share 一個EP,由於SFA 最多資優,所以一星期5日當中可能有超過2日响SFA,餘下時間就會照顧RC 同 SJAC

(6年前情況,EP親口同我講嘅)
恐龍家

小曳人 發表於 20-2-20 07:35

DSE 2012年第一屆