用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 KIS 用家
go

[小學] KIS 用家 [複製鏈接]

虛心請教,想請問一下你地對KIS既教育方法,老師同學校行政滿唔滿意(emoji)謝謝
   6    0    0    1

一班最多25人,有2位班主任。 外籍學生有美加,日本,韓國,印度,歐洲等。 高年級多本地生。
老師全部都係native English speakers, 有英國,美加籍老師。

英制係有一定syllabus 要跟。 數學用Singapore maths, 比本地範圍少,但著重concepts 多過死谷。 中文用繁體字,用本地課本,中文老師有台灣有大陸來的。 亦有韓文及西班牙文學,主要係唱下歌。

視乎你點睇學術。 如果用本地名校去比,真係無得比。 因為有d 名幼, K3 都已經教緊2位3位加減數,可能背乘數表(好多要補習)。 佢哋Year 1 只係學緊 number line concepts, 但呢個係Singapore math 嘅優點,著重基礎概念。 其實好多家長都好relaxed. 好鐘意谷嘅家長未必適合。

除咗課堂外,仲有好多活動, 小朋友要著民族服返學,有表演等。

老實講 KIS唔係一間好被吹捧的學校,但事實上學校係好好,我所識嘅家長都對學校好滿意。

收生情況每年不同,不過近年因為多家長選擇IS, 多人報,競爭一定係大咗。

無學校係完美,各有優點。 睇你想要d 乜。

非常詳細,感激!因為正諗緊俾亞女讀傳統小學定考KIS(因為其他國際學校比較昂貴而KIS價錢平民D)
謝謝你!

回覆 Osiana 的帖子

你好,我地去過KIS school tour , 想問下你學校technology teaching 如何 , 大約 which year 開始用chrome book or computer上堂做present做classwork  ? 另外school tour 無得參觀課室,請問課室的資源環境可以嗎?
中文教學方面,如native speaker , 會吾會定期有tests 要求高一點?

謝謝!

suzysheep 發表於 20-2-15 08:38
非常詳細,感激!因為正諗緊俾亞女讀傳統小學定考KIS(因為其他國際學校比較昂貴而KIS價錢平民D)
謝謝你!
...
係,學校比較平民化,無咁多無謂費用,無debenture,除學費外,就只有午餐及校巴費用。校巴比較貴,好多家長自己送返學,因為都近地鐵站。

wingxsunny 發表於 20-2-15 11:25

你好,我地去過KIS school tour , 想問下你學校technology teaching 如何 , 大約 whic ...

課室好大,在課室外有自己 locker, 課室裡面,有自己櫃筒放書。 全個課室貼滿小朋友的功課及作品。
低年級係幾個同學仔一張大枱,每個學期都會轉下同唔同嘅同學仔坐。

學期開始,學生將書及文具拎晒返學校,除咗有時會拎中文書返屋企,其餘都係之後到學期完先拎返屋企。

YEAR 1 已經開始有IT堂,我知到Y4 會有Coding 學,唔清楚Y3 有幾多。

學校都著重讀書以外嘅發展,有校內活動,Y3 開始,每年有CAMPING,大D好似有overseas trips。

學校算是"麻雀雖小,五臟俱全"。  

如果係追求名氣,非常學術型家長,虎媽,KIS未必適合。

Osiana 發表於 20-2-15 20:34
課室好大,在課室外有自己 locker, 課室裡面,有自己櫃筒放書。 全個課室貼滿小朋友的功課及作品。
低年級 ...

想請問多唔多默書 測驗?

有offer? 插班嗎?

回覆 suzysheep 的帖子

sorry , may I ask KIS stands for Korean International School or Kingston International School? Thanks.

iamsteffieeee 發表於 20-2-27 14:17
回覆 suzysheep 的帖子

sorry , may I ask KIS stands for Korean International School or Kingston Inte ...

Korean

冇人叫Kingston 做kis

貝珠 發表於 20-2-27 15:14
Korean

冇人叫Kingston 做kis

I see, thank you very much!

想問下有冇用家知道KIS year 10 至 year 13, 一班有幾多學生? 會唔會淨番好少學生?, 有幾多多畢業生報讀本地大學?

其實KIS同korean有冇咩特別關係?

sammiyummy 發表於 20-6-15 14:16
其實KIS同korean有冇咩特別關係?
半個校舍係提供比韓國人課程

Katelychan 發表於 20-6-16 00:15
半個校舍係提供比韓國人課程

即如果我唔係讀Korean課程,其實可以話同Korean(say學制或語言)係冇關係?

sammiyummy 發表於 20-6-16 00:19

即如果我唔係讀Korean課程,其實可以話同Korean(say學制 ...
國際有一個星期一堂韓文 其他同韓國無乜關係的

Katelychan 發表於 20-6-16 01:35
國際有一個星期一堂韓文 其他同韓國無乜關係的

謝謝你,很有用的資訊(emoji)

請問有普通話堂嗎?

方張師奶 發表於 20-6-17 23:02

請問有普通話堂嗎?
有3堂中文用普通話教,繁體字書。

Osiana 發表於 20-2-15 20:34
低年級 ...

請問一星期3堂普通話堂足夠嗎?學校對普通話要求不高?
‹ 上一主題|下一主題