用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 打算為2位公子搬屋轉區求建議
go

打算為2位公子搬屋轉區求建議

本身住34區
好學校都係女校
想為左佢地搬
心中諗緊 11 12 14 35 41
或者沙田都得

自問就唔谷,仔仔也不算好叻
想佢地開心學野

肯定唔會 11。35 就應該只有葛小、聖提係可以乙一穩入,睇你對佢哋兩個是否鍾意、認同。

如果唔會考慮讀名校,咁:
41 乙一新舊華德、基華可以收工等返學。
12 網乙一要寶血穩入
14 網乙一北官、北循十拿九穩
沙田 91 朱小、梁小、蕭小應該仲可以乙一收曬(遲啲就唔知)。88、89 就唔清楚。
咁按校網,沙田、九龍城、東區都適合。開心學習就視乎你定義咩係開心學習,同埋會唔會將來到呈分就考慮升中靚唔靚仔嘅問題。

回覆樓主:

東區14網夠平均 得兩間升B1<30%

純粹想講公子係用作稱呼人地個仔

Valerielicious 發表於 20-2-15 09:41

叫自己個仔做公子

adasweet    發表於 20-4-9 16:11

想開心學嘢就唔好諗校網了,一般官津唔谷又難有好成績,咁又點入B1中學?唔係完全無嘅,但真係唔谷而又上到B1中學嘅,都係港島直屬女校,男仔就諗唔到邊間做得到。

回覆樓主:

14仲有華仁 tim

1998Ruby1998 發表於 20-2-13 02:21
肯定唔會 11。35 就應該只有葛小、聖提係可以乙一穩入,睇你對佢哋兩個是否鍾意、認同。

如果唔會考慮讀名 ...

其實都好矛盾,唔洗讀名校,咁使乜去名校網入寶校?

12 網乙一要寶血穩入
14 網乙一北官、北循十拿九穩

1998Ruby1998 發表於 20-2-13 02:21

如果唔會考慮讀名 ...
自問就唔谷,仔仔也不算好叻
想佢地開心學野

沙田 91 朱小一線尾, 課程 比普通小學教早大約半至一個學期, 乙一收唔曬
梁小二線頭, 出名功課多和谷, 乙一收曬
蕭小二線頭, 唔算谷, 唔肯定乙一可否收曬

Poyau 發表於 20-2-14 14:44
東區14網夠平均 得兩間升B1
入啟基就玩完

timothy_mto 發表於 20-2-17 10:18
入啟基就玩完

啟基2019年升B1名單為近10年最佳
名單上28間中學有11間B1 小六71人
假設各1/2/3人 升B1 15%/31%/46%

B1* 11間
皇仁 協恩
BPS 張祝珊 中婦 港島民生 
嘉諾撒 筲官
梁式芝
直資: 優才 香島

B2* 3間
劉永生 顯理
直資: 培僑中學

NR 14間
筲東 小福 嶺南 文理 寶血 
協同 桂華山
青松 平安福音 陳南昌 卍慈 廠商會
直資: 慕光 匯知

總數: 28間

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

2019年度升中派位結果
http://www.ccshki.edu.hk/main/student/2018-2019_pipe_sec.html

timothy_mto 發表於 20-2-17 10:18
入啟基就玩完

佛康反而差咗2019年只有11人升B1
佛康升B1%過去兩年同級人數背馳
此消彼長 啟基升B1≥11人追上佛康

年度 | 升B1% | 班別 | 小六人數*
2019 | 17-18% | 3班 | 61-64人
2018 | 24-27% | 2班 | 48-54人
2017 | 29.63% | 1班 | 27人
2016 | 19.23% | 1班 | 26人

* 校務報告無實數 據升中資料推算

醒目開學勳章 王國長老

mannewliv 發表於 20-2-15 23:33
其實都好矛盾,唔洗讀名校,咁使乜去名校網入寶校?

你點define寶校先.....

搬左一定入到想要的學校?
如果搬左而又入唔到想要的學校,你都覺得冇問題,先好搬。

Valerielicious 發表於 20-2-15 09:41
仲有僕人有時都會對年少既主人稱呼做公子,好似當初鹿鼎記雙兒稱呼韋小寶咁。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

41 乙一喇沙 乙2 基華抽到沙 , 考試中間升中
基華 升中B1 率