用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基崇Vs 培基
go

基崇Vs 培基

請問大家會撿那一間呢?兩間都有offer , 苦惱中兩間的Banding 是不是差不多!
Thx

a140452003 發表於 20-2-12 20:10
請問大家會撿那一間呢?兩間都有offer , 苦惱中兩間的Banding 是不是差不多!
Thx

聽講培基好似幾注重宗教 ...
不過我唔肯定~

今次停課令我明白e learning的發展幾重要,jm不妨留意下校網呢方法資訊,可以係一個新考慮方向

Thx

去到呢個位,比用家揀,家長可以提供資料:
上學路程
測考次數
課外活動選擇
中四選科選擇
等等
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Thx
根據 教育王國 收集得來的資料~
2018 DSE % of 33222:
沙田"培基" 69.10%
深水埗"基崇" 59.34%

2018 DSE % of level 4 or above:
沙田"培基" 52.7%
深水埗"基崇" 未提及
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659724&fromuid=3012163

2019 DSE % of 33222:
沙田"培基" 68.2%
深水涉"基崇" 未提及

2019 DSE % of level 4 or above:
沙田"培基" 45.4%
深水涉"基崇" 未提及
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3766729&fromuid=3012163

lctang 發表於 20-2-15 23:05
根據 教育王國 收集得來的資料~
2018 DSE % of 33222:
沙田"培基" 69.10%

謝謝大家的feedback

yipling62 發表於 20-2-13 11:24
今次停課令我明白e learning的發展幾重要,jm不妨留意下校網呢方法資訊,可以係一個新考慮方向
...

培基e learning 確實做得不錯,但以我所知基崇都有,朋友仔讀基崇都有提過停課期間都要網上學習交功課。

培基照時間表上堂除VA,PE,每日朝八晚三, 老師用power point ,video, zoom online 教學,功課要求每日呈交,我地班仲有點名。學校發展e learning 都幾成熟,老師都好有heart,我見女上英文堂,老師教gramme 係用而家抗役既新聞,生字教學,係呢個時候的確減少我地家長憂慮。

基崇詳情留俾基崇家長俾意見。
個人覺得兩間都係有heart 既學校,成績亦穩步向上,有宗教有愛心。
或者路程上考慮多d, 因培功課,quiz 唔少,放學4:15pm 再加課外活動回家可能好晏亦要趕功課。若住得遠要考慮。

我地上年都係兩間選擇,但囡囡首選培。希望幇到你

pokemonmon 發表於 20-2-16 00:34
培基e learning 確實做得不錯,但以我所知基崇都有,朋友仔讀基崇都有提過停課期間都要網上學習交功課。

...

路程與交通方面,中學與小學比較應該重要,因為中學自己返學放學,多機會留低課外活動,星期六回校活動。

小學路程遠的,多數家長接送或校車,就算有課後活動,家長首先考慮都有無第二輪校車或接放學安排才報名

pokemonmon 發表於 20-2-16 00:34

...

謝謝你分享,小兒都系今年升中,現在苦惱培僑和培基。想請教一下學校英文教得好好嗎?你家小朋友要出外補習嗎?謝分享