用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Easter Term Break 點安排
樓主: Chole
go

[英國] Easter Term Break 點安排   [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆樓主:

10 school Coronavirus lockdown

從公共衛生角度,盡量減免人群流動,減免孩子或父母的飛行是最妥理安排。 特事特辦,疫情關鍵期間,就不要以孩子悶/不喜歡為理由,多次飛行。

監護人角色在這期間亦是一項很重要保險。萬一小朋友發燒/頭暈身㷫,監護人可能要即時安排離校住宿。如果曾經有亞洲出行/父母探訪,要考慮會否多了一個風險host families 拒收。

醒目開學勳章

UK guidance of Coronavirus

THIRTY-FIVE schools have shut or turned pupils away amid coronavirus fears as plans are drawn up to close ALL UK classrooms and public transport if the virus becomes a pandemic.

醒目開學勳章

國泰航空/國泰港龍航空由即時起,豁免乘客重新訂位及更改航點之手續費。此項特別豁免適用於所有2020年2月4日或以前經由全球辦事處發出,並於2020年2月4日至2020年5月31日涉及抵達香港、由香港出發及過境香港並已確認機位之國泰/國泰港龍航空機票。

1. 國泰/國泰港龍航空機票

a. 取消行程/退票

取消行程及退票將不獲豁免有關手續費。
b. 重新訂位/更改航點/未有依時辦理登機手續(no-show)

在以下情況,重新訂位/更改航點/未有依時辦理登機手續(no-show)之手續費將獲豁免:

你的行程須於2020年2月4日至2020年5月31日涉及抵達香港、由香港出發及過境香港,並須於2020年5月31日或以前及出發前提出有關要求。
更改後的出發日期必須爲 2020年12月10日或以前,並須受艙位供應限制,機票有效期亦將作相應調整。
重新訂位的航段須受有關票價條款所限制,例如就限載期(black out dates)、適用航班、平日/周末行程、中途停留附加費及其它旺季/淡季而收取或退回之有關差額(如適用)。
如原定出發之機票已過期,重發機票的手續費可獲豁免。
更改航㸃往返或途經任何國泰航空/國泰港龍航空網上航點須受艙位供應丶機票/稅務差價限制。

Ding 發表於 20-2-24 17:28
我學校 Easter 唔開放,但有教育中心可以提供食住同溫習課程,£165/day, 3星期要3萬幾,黐線。好彩有朋友 ...
好貴喎!我仲以為我間貴,Easter 16日£1200,我仔最後都話去阿哥到,佢話無咩friend留學校,又貴又無自由!

Jasmine36 發表於 20-2-18 16:12
回覆 MrsFung 的帖子

你就好啦,我個囡果間講明唔開,又要洗錢,不過係英國安全d都好既 ...
就算學校開都要收錢呀!

我好想過去,因為自己好多假期,早阿仔放Easter14日到,起初怕坐飛機受感染,後來諗下最多唔食嘢,帶小食全程帶口罩應該冇問題,反而最怕去到英國被歧視!

3b 發表於 20-2-28 18:14
國泰航空/國泰港龍航空由即時起,豁免乘客重新訂位及更改航點之手續費。此項特別豁免適用於所有2020年2月4 ...

請問有無人取消cx機票呀?agent剛覆我取消cx機票,航空公司會收$3000手續費,想知你們係咪咁貴?因我張是特價機票及經外國agent買的。

MrsFung 發表於 20-3-1 07:42
請問有無人取消cx機票呀?agent剛覆我取消cx機票,航空公司會收$3000手續費,想知你們係咪咁貴?因我張是 ...

有,我有取消到,收$1800 , 我也是出比較低的Class 。
呢個是航空公司的實收 , Agent 收你$3000有點狼 , 係要賺錢,但收得有點過份 , 收$200-500都算合理。

MrsFung 發表於 20-3-1 07:42
請問有無人取消cx機票呀?agent剛覆我取消cx機票,航空公司會收$3000手續費,想知你們係咪咁貴?因我張是 ...
我原本諗住改機票,但CX話我機票改佐超過購買期一年,結果焗住取消要扣3000元手續費。我email去投訴第一次不成功,但之後我發現CX更改機加上了過期也可以改的條款。我於是再email俾CX, 這次回覆就豁免了3000元手續費。

你自己係cx網買2月half term break張對頭飛,cancel時都扣起$3000, 原價都成8千几

Brianmommy 發表於 20-3-1 10:30
我原本諗住改機票,但CX話我機票改佐超過購買期一年,結果焗住取消要扣3000元手續費。我email去投訴第一次 ...

你直接cx買票都仲有得傾,我經gogogate買,扣我$3000照殺,好過渣到無。

醒目開學勳章

回覆樓主:

我將4月機票改到10月half term, 因為來回程是星期五和星期日, 要補$656

醒目開學勳章

Taimum 發表於 20-3-1 01:25

我好想過去,因為自己好多假期,早阿仔放Easter14日到,起初怕坐飛機受感染,後來諗 ...

我本身2月過去, 因為疫情改到復活節, 現在歐洲情況變差, 學校更加唔想家長飛過去, 最終可能改到暑假去

MrsFung 發表於 20-3-1 10:40
你直接cx買票都仲有得傾,我經gogogate買,扣我$3000照殺,好過渣到無。
CX接受意見改善佐更改條款,令更多人好似我咁嘅情況也可以免費更改機票,算是抵讚!

回覆 Brianmommy 的帖子

我1張直接經Virgin訂,打去問因為在受影響範圍內,可以全數refund無手續費,另一張經永安訂Swiss,永安未回覆,轉頭直接去旅行社問!

回覆 3b 的帖子

我無得改期啦!因為大嘅大學畢業,細嘅上Year1,都未知去到边間大學,所以只可以取消!

回覆樓主:

我個 guardian原本四月唔會收留學生,而家佢搵到地方收留人,£65一日包三餐,安樂曬!

3b 發表於 20-3-1 11:40
我將4月機票改到10月half term, 因為來回程是星期五和星期日, 要補$656

多謝你提10月half term, 我都忘記了這個假,現在email問改10月half term.

3b 發表於 20-3-1 11:40

我都要將4月套機票改往9月開學 或 11月 Half term 後返英 這兩套 。

明天交去比人去做下先 。

我女1月出發(已用) ,2月中返港那段被迫作放棄 ,因第一段已出發, 就算改期都必須要由3月6日 前使用。
2月23日返英/ 3月26日回港 呢段取消扣$1800。
‹ 上一主題|下一主題