用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Easter Term Break 點安排
go

[英國] Easter Term Break 點安排  

要 qarantine 14日或者唔返香港,學校唔開放,請問大家點安排?

唔返香港, 阿女有同學家收留。

機票一早買左,如果情況無好到,要隔離既就梗係留起英國唔返啦,去監戶人到住,三個星期成萬蚊呀,機票希望可以改期。

醒目開學勳章

回覆樓主:

學校強烈建議學生4月都留在英國, 至於家長探訪就未有定論。 我暫時改訂了機票去英國個幾星期,而阿仔話想分別去兩個buddy家暫住, 但是未問同學, 如果唔得就要去home stay

回覆樓主:

一定唔返,我亦唔過去。可能去 host family 度,不過阿囡唔想留喺鄉下地方,所以,可能同香港同學仔一齊住酒店。未決定。

yuyueng 發表於 20-2-11 23:14
機票一早買左,如果情況無好到,要隔離既就梗係留起英國唔返啦,去監戶人到住,三個星期成萬蚊呀,機票希望 ...

我問左學校會否開放,但學校仍未決定,所以已揾緊寄宿家庭。圖中是監護人公司通知我的小撮電郵內容。

MrsFung 發表於 20-2-12 02:22

我問左學校會否開放,但學校仍未決定,所以已揾緊寄宿家庭 ...
我監護人公司都有send 類似既電郵比我,而我仔學校應該唔會開放啦,term break 成三個星期,去host family 到都有D悶,又唔知佢地會唔會去邊度旅行,如果學校開放就好啦,起碼唔悶。

回覆樓主:

好彩兩仔舊年已決定唔返,所以冇咁煩!

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 20-2-12 03:43
我監護人公司都有send 類似既電郵比我,而我仔學校應該唔會開放啦,term break 成三個星期,去host family  ...

我發了電郵給學校, 嘗試問下學校可否特事特辦, 准許寄宿生留校

因應今年疫情發展,我看到有一些Easter Revision /Sports program陸續 出現,主要針對不想回國boarders; 建議看看有經驗 activity Organiser,他們一般有慣常合作Boarding schools連系,要馬上籌辦Easter program亦不難

LAS01 發表於 20-2-12 17:55
因應今年疫情發展,我看到有一些Easter Revision /Sports program陸續 出現,主要針對不想回國boarders; 建 ...

請問邊度有呢啲Easter programme?我唔介意飛去陪佢,不過驚到時英國唔俾入境。

Chole 發表於 20-2-13 17:22

請問邊度有呢啲Easter programme?我唔介意飛去陪佢,不過驚 ...

早兩日收到acadxxxx Axxx的email, 可以參考下。Easter Revision Course

醒目開學勳章

回覆樓主:

今日收到學校講復活節學校會收留寄宿生,我想太多人憂慮問學校,同太多學生唔走,冇咁多home stay.

本身呀仔都返香港,依家唔會啦!買左學生機票就可以改期。

唔好返,留當地。幾個同學一齊租酒店仲好。有啲中學應該會搞 Easter programme,half term 就應該冇,但 half term 都係一個禮拜,租 inn 住,或者問學校會唔會今次例外畀留低。

TTEE1819 發表於 20-2-13 18:19
早兩日收到acadxxxx Axxx的email, 可以參考下。Easter Revision Course

Thank you!  睇吓先!

kit2004 發表於 20-2-13 22:17
今日收到學校講復活節學校會收留寄宿生,我想太多人憂慮問學校,同太多學生唔走,冇咁多home stay.

本身呀 ...

Lucky!  我個仔都寧願留喺學校,可惜唔開!

1998Ruby1998 發表於 20-2-13 22:47
唔好返,留當地。幾個同學一齊租酒店仲好。有啲中學應該會搞 Easter programme,half term 就應該冇,但 ha ...

未夠16歲,too bad 冇得 check in hotel.  

我沒有推薦,但可以看一下 Bright World guardian, 我知道他們一直有推holiday break programme ;   上網用key word 如 residential Easter Revision course / spring camp 字眼search, 應該有不少選擇。

kit2004 發表於 20-2-13 22:17

本身呀 ...
Term break 我仔都唔想起host family 度三個星期呀,佢話好悶,如果學校開放就好啦,起碼有同學一齊踢下波、游下水,大把娛樂。

LAS01 發表於 20-2-13 23:15
我沒有推薦,但可以看一下 Bright World guardian, 我知道他們一直有推holiday break programme ;   上網用 ...

Thanks !  睇睇先!