用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Easter Term Break 點安排
樓主: Chole
go

[英國] Easter Term Break 點安排  

yuyueng 發表於 20-2-13 23:42
Term break 我仔都唔想起host family 度三個星期呀,佢話好悶,如果學校開放就好啦,起碼有同學一齊踢下波 ...

Guardian 可以俾佢住三星期,但唔可以我陪佢玩完之後去住(make sense, 佢都驚我由香港嚟㗎)。

住三星期冇朋友冇街去冇運動,guardian 只會叫佢返 church,實在太悶, 所以要諗下。

原先都買了機票回港,現在決定留英,始終阿仔今年 YR13,要考 AL, 怕有啲咩問題影響了。

Anniemun 發表於 20-2-14 12:44
原先都買了機票回港,現在決定留英,始終阿仔今年 YR13,要考 AL, 怕有啲咩問題影響了。 ...

就嚟要考試當然唔返。

祝佢入U 一切順利!

Anniemun    發表於 20-2-14 15:14

雖然買咗機票, 但都係唔返啦! 唯有改機票, 住host family

Chole 發表於 20-2-14 00:11
Guardian 可以俾佢住三星期,但唔可以我陪佢玩完之後去住(make sense, 佢都驚我由香港嚟㗎)。

住三星期 ...
㸃諗?我仔都話三星期幾難捱!果D revision course 又好貴,成萬蚊一星期,可以約埋朋友去歐洲旅遊就好啦,不過唔夠16歳唔使諗。

yuyueng 發表於 20-2-14 15:21
㸃諗?我仔都話三星期幾難捱!果D revision course 又好貴,成萬蚊一星期,可以約埋朋友去歐洲旅遊就好啦, ...
同感。  It's pretty expensive even for non-residential course.

醒目開學勳章

回覆樓主:

CX通告於3月31日前出發的航班, 可以延至9月30日

Chole 發表於 20-2-11 20:26
要 qarantine 14日或者唔返香港,學校唔開放,請問大家點安排?

臨時臨急要搞half term已經頭都痛,依家又要煩復活節,仲要成三個星期甘長,Easter camp雖然包晒食宿上堂唔使煩,但要成萬幾蚊一個星期,係host family住三星期又好似太長時間,家長飛過去又好似唔喺甘好,所以好頭痛

rainbowwall 發表於 20-2-15 18:06
臨時臨急要搞half term已經頭都痛,依家又要煩復活節,仲要成三個星期甘長,Easter camp雖然包晒食宿上堂 ...

完全認同,諗唔掂!

3b 發表於 20-2-12 16:00
我發了電郵給學校, 嘗試問下學校可否特事特辦, 准許寄宿生留校
請問學校有回音嗎?

醒目開學勳章

CircleFat 發表於 20-2-17 17:07
請問學校有回音嗎?

學校沒有正式回覆, 但跟阿仔說了暫時未能安排

Chole 發表於 20-2-14 00:11

住三星期 ...
冇識到朋友嗎?

Anniemun 發表於 20-2-17 20:25
冇識到朋友嗎?

有,boarders 同埋local boys 都識到,反而係我唔放心啫,因為唔識對方 guardians / parents,又成三個星期咁長,有乜事都好難另作安排。

宜家我預咗去陪佢。

Chole 發表於 20-2-17 23:32
有,boarders 同埋local boys 都識到,反而係我唔放心啫,因為唔識對方 guardians / parents,又成三個星 ...
你飛過去嗎?是否要隔離14天?

我個囡都無得返香港,但係而家情況咁,係英國好過
個監護人公司叫我比個囡參加復活節寄宿學校考試溫習班,或者監護人公司自己既寄宿家庭溫習班,有無人參加過可以分享下?

醒目開學勳章

回覆樓主:

我 guardian公司出左easter revision/sport program, 一星期費用要過千磅

Chole 發表於 20-2-17 23:32
有,boarders 同埋local boys 都識到,反而係我唔放心啫,因為唔識對方 guardians / parents,又成三個星 ...

家長過去要先隔離幾多日?我仲心大心細諗緊

Jasmine36 發表於 20-2-17 23:45
我個囡都無得返香港,但係而家情況咁,係英國好過
個監護人公司叫我比個囡參加復活節寄宿學校考試溫習班, ...

我今日收到學校電郵通知,復活節假期會繼續開放及會有戶外活動及上堂温習安排,我覺得好好呀,我不須再找寄宿家庭。你有無電郵問學校會否因現時情況,學校可否開放。

MrsFung 發表於 20-2-18 08:04
我今日收到學校電郵通知,復活節假期會繼續開放及會有戶外活動及上堂温習安排,我覺得好好呀,我不須再找 ...

咁好好喎
介唔介意講下係邊間學校? 收費如何?

JazzStyle 發表於 20-2-18 08:26
咁好好喎  
介唔介意講下係邊間學校? 收費如何?

唔平,3星期共2100鎊