用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想囡囡放膽d講英文
樓主: Alicham
go

想囡囡放膽d講英文  

IloveJJ 發表於 20-3-3 09:55
真係一樣!
咁佢中文係咪都唔講?
女就睇心情,心情好就講好多,心情唔好就一句都冇。仔就中文更加講唔到,細個問咩都一句“唔識”,“唔知”,原來係唔識點樣講出來。之後開始寫文章,我發現原來佢文字表達能力好好多,自己寫的劇本,人物對白非常風趣,佢自己一定唔識講

damn 發表於 20-3-1 17:04
1:1 的!老師港大教英文的,佢堅持唔會網上教,話因為細嘅小朋友一定要見面互動喎。
...

Delete

aaa_m 發表於 20-2-18 12:35
我呢排有上hellokiddo既online英文班,主要同老師一齊創作無字故仔書,小朋友上左2堂,而家講多左少少英文 ...

幾錢一堂

cherryyuu 發表於 20-3-23 12:42
幾錢一堂

佢有2個package,一個千6,另一個千8,兩個都係總共10堂

aaa_m 發表於 20-3-23 15:18
佢有2個package,一個千6,另一個千8,兩個都係總共10堂

咁有咩分別

aaa_m 發表於 20-3-23 16:43
咁有咩分別

貴d 果個package 每堂講過果本書會印出黎寄返俾你,平d果個就冇書

AMAZING TALKER 好平,你睇睇

IloveJJ 發表於 20-3-3 09:54
我仔就係只聽不講嗰啲。
佢由幼稚園已有NET單對單,集體英文活動(足球嗰啲),小學Drama,佢聽肯定無問題 ...

請問你覺得online 上oral 堂有冇用?

storymum 發表於 20-4-6 18:57

請問你覺得online 上oral 堂有冇用?

有上過amazing talker, 平平地,我只係俾個機會小朋友講英文。

mingwing5 發表於 20-4-7 11:39
有上過amazing talker, 平平地,我只係俾個機會小朋友講英文。

想問當上堂時,會講什麼?係老師出話題?還是小朋友出話題?

storymum 發表於 20-4-8 18:48
想問當上堂時,會講什麼?係老師出話題?還是小朋友出話題?

我估每個老師吾同,老師亦會問你area of improvement, 小朋友興趣之類,但每次係老師預備。
但我主要目的係俾佢講多d英文,我見佢同老師傾得好開心,仲話點解咁快上完。所以我見平平地,咪繼續俾佢上。

Alicham 發表於 20-2-12 11:46
而家小一,英文底唔算差,性格比較文靜

我仔小二同你女情況一樣,都系底唔差就系唔多講

雞毛掃 發表於 20-5-15 09:54
我仔小二同你女情況一樣,都系底唔差就系唔多講
我覺得有個可能,就係佢一講錯大人就會比較緊張,佢怕錯就唔敢開口了!因為由細果套都係少少錯就會被糾正(無論係惡定唔惡)因為我細個我媽比錢我每個星期同個外國人傾計,玩遊戲(小學,小組),我一直覺得輕鬆但心底又覺得有d浪費金錢,因為同平時d上課形式不一樣。但上到中學,第一次上有NET既課堂,全班只得我一個敢同阿sir傾計,其他人英文好過我架,但怕講錯唔敢開口!

小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 20-5-18 14:32
我覺得有個可能,就係佢一講錯大人就會比較緊張,佢怕錯就唔敢開口了!因為由細果套都係少少錯就會被糾正( ...

所以e家我都睇緊d英文話劇,等佢可以玩住講多d

雞毛掃 發表於 20-5-18 14:36
所以e家我都睇緊d英文話劇,等佢可以玩住講多d
想長期玩定係summer camp?
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 20-5-18 21:17
想長期玩定係summer camp?

都諗緊,最主要系睇時間