用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想囡囡放膽d講英文
樓主: Alicham
go

想囡囡放膽d講英文  

Alicham 發表於 20-2-12 11:49
佢英文唔算差但好似冇咩信心講英文,講一句都好細聲,跟住唔願意講
...

最難都係令到小朋友有興趣學,唯有幫小朋友盡量揀d少字或者冇字既英文書,同佢講下故事吸引佢聽多d講多d

sweetyhome 發表於 20-2-17 12:20
最難都係令到小朋友有興趣學,唯有幫小朋友盡量揀d少字或者冇字既英文書,同佢講下故事吸引佢聽多d講多d
...

我呢排有返part time,有時未必有時間同佢講故仔,所以想幫佢報出面d英文堂上,不過而家都應該未必有得報,試下報online 班

b3410 發表於 20-2-14 23:33
依家情形之下只能考慮online.

好,我搵下有咩online英文班,thanks

Alicham 發表於 20-2-11 15:45
係咪要帶佢上有外籍老師教既堂先得

我呢排有上hellokiddo既online英文班,主要同老師一齊創作無字故仔書,小朋友上左2堂,而家講多左少少英文

試online 外國人 1:1 上堂
揀啲平平地, 只揀speaking

Alicham 發表於 20-2-14 11:06
但係我想有人帶住佢練英文,因為老師一同佢講英文,佢就唔係好肯答

出面坊間好多聽同寫既興趣班,但訓練小朋友對答既相對少d

aaa_m 發表於 20-2-18 12:35
我呢排有上hellokiddo既online英文班,主要同老師一齊創作無字故仔書,小朋友上左2堂,而家講多左少少英文 ...

但如果miss左有冇得開返條片睇返上返英文堂?

Alicham 發表於 20-2-20 12:38
但如果miss左有冇得開返條片睇返上返英文堂?

佢有video 可以睇返小朋友上堂情況,如果你本身要返工都幾啱你,放假得閒可以同佢一齊溫下書,星期六日都報得班,hellokiddo 好在真係俾多d機會小朋友講野,佢睇圖講故仔,老師再幫佢執少少打落本書度

aaa_m 發表於 20-2-20 15:31
佢有video 可以睇返小朋友上堂情況,如果你本身要返工都幾啱你,放假得閒可以同佢一齊溫下書,星期六日都 ...

明白,thanks

我女女性格怕醜,k1開始上堂1對1。真係好有用。見佢口音好聽咗好多。去考小一入學除咗sFA, 好多都收咗!我覺得如有你想target 學英文,應該1對1 比較好,也要又小開始學。

damn 發表於 20-2-23 10:30
我女女性格怕醜,k1開始上堂1對1。真係好有用。見佢口音好聽咗好多。去考小一入學除咗sFA, 好多都收咗!我 ...

多謝分享,我都係報左網上1對1英文班

damn 發表於 20-2-23 10:30
我女女性格怕醜,k1開始上堂1對1。真係好有用。見佢口音好聽咗好多。去考小一入學除咗sFA, 好多都收咗!我 ...

請問你女上的1對1係上門或網上?外國人或是本地人老師?

joyanyan 發表於 20-3-1 12:23
請問你女上的1對1係上門或網上?外國人或是本地人老師?

1:1 的!老師港大教英文的,佢堅持唔會網上教,話因為細嘅小朋友一定要見面互動喎。

damn 發表於 20-3-1 17:04
1:1 的!老師港大教英文的,佢堅持唔會網上教,話因為細嘅小朋友一定要見面互動喎。
...

可以 pm 老師資料?tks

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-3-2 10:14
回覆 Alicham 的帖子

還是小一,且孩子比較文靜,若衹是一般一對一純粹講英文,一樣也是文文靜靜的聽,到多人 ...
我的孩子都是小學3,4年級之後才開始自如的用英文溝通,之前都是只聽不答。不過一旦開始講,就好快掌握到。我估計有些小朋友屬於觀察型,先默默觀察,有把握之後才肯講。

b3410 發表於 20-3-2 17:28
我的孩子都是小學3,4年級之後才開始自如的用英文溝通,之前都是只聽不答。不過一旦開始講,就好快掌握到。 ...
咁期間你provide 過什麼培訓呢?

MrBeast 發表於 20-3-2 17:53
咁期間你provide 過什麼培訓呢?
睇書,睇video,聽故事(audio book)佢哋每日聽audiobook 入睡
細個train 英文,所以聽英文書。依家開始改聽中文故事,例如三國演義之類。

例如大女幼稚園&小學低年班唔肯開口講英文,又唔識字,我都好頭痛,唔知點算。不過之後莫名其妙叮一聲打通任督二脈。

外教一對一,小組,出面補習班,都試過,佢都會好開心的去上堂,就係惜字如金的講幾句。大部分時間用動作表情迴應老師。

b3410 發表於 20-3-2 19:17
睇書,睇video,聽故事(audio book)佢哋每日聽audiobook 入睡
細個train 英文,所以聽英文書。依家 ...

我都試過一般家長用的方法,都是唔開金口,興趣班就睇運能否遇到夾net, 語境固然重要,性格和自信都是關鍵。