用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想囡囡放膽d講英文
go

想囡囡放膽d講英文  

係咪要帶佢上有外籍老師教既堂先得

Alicham 發表於 20-2-11 15:45
幾年級?本身英文底好唔好?性格如何?不同情況可能適合的方法都唔同。

如果唔願講, 可能1對1先見到成效, 唔係一大班人都係會揾方法避開唔講.
我仍相信學語言先由聽開始, 令佢有一定聽力, 可增強講的信心。

都要睇女女性格同程度。係識講但怕醜/細膽,定係程度唔夠所以唔願意亦冇信心講?

大部份情況一對一最能夠迫到佢講野,不過都要佢願意「放開」先得。

b3410 發表於 20-2-11 16:00
幾年級?本身英文底好唔好?性格如何?不同情況可能適合的方法都唔同。
...

而家小一,英文底唔算差,性格比較文靜

qpalzm 發表於 20-2-11 17:57
如果唔願講, 可能1對1先見到成效, 唔係一大班人都係會揾方法避開唔講.
我仍相信學語言先由聽開始, 令佢有一 ...

我都打算搵1對1,佢本身比較靜,小組果d佢未必會講

1998Ruby1998 發表於 20-2-11 20:05
都要睇女女性格同程度。係識講但怕醜/細膽,定係程度唔夠所以唔願意亦冇信心講?

大部份情況一對一最能夠 ...

佢英文唔算差但好似冇咩信心講英文,講一句都好細聲,跟住唔願意講

我小朋友今年升小一,都想搵d外國人教既英文班,而家小朋友返學上英文堂,老師有時都會講中文,佢講英文既機會唔多

而家有疫情,都唔会有可能去上咩班,单对单老師未必肯上门/你亦未必想人上门……坐言起行,呢-刻或者做左聽方面先?日日英文歌、卡通、阅讀,浸住先。遲d有机会, 參加下英文朗誦, 玩下drama。反正好难立时三刻改到佢,就开始多提供語境,tune慣个台,遲d有机会上堂就得心应手好多。

想英文發音準同進步得快既話,其實至少一定要搵個native speaking既英文老師製造語境

Yanamami 發表於 20-2-12 20:48
而家有疫情,都唔会有可能去上咩班,单对单老師未必肯上门/你亦未必想人上门……坐言起行,呢-刻或者做左 ...
近日親有時間清左d舊片,有些已知劇情試off subtitle

回覆 Alicham 的帖子

大聲朗讀一些有趣的故事或戲劇。如果您可以參加,那就更好了。錄音,重播。

聽audiobook,跟住一句句咁讀

Yanamami 發表於 20-2-12 20:48
而家有疫情,都唔会有可能去上咩班,单对单老師未必肯上门/你亦未必想人上门……坐言起行,呢-刻或者做左 ...

認同,出面好多興趣班都取消或者延期到至少下個月,請人上門,人地未必黎,屋企讀英文都可以

yying829 發表於 20-2-13 15:33
聽audiobook,跟住一句句咁讀

但係我想有人帶住佢練英文,因為老師一同佢講英文,佢就唔係好肯答

Alicham 發表於 20-2-14 11:06
但係我想有人帶住佢練英文,因為老師一同佢講英文,佢就唔係好肯答

定係上online 會好d?

Alicham 發表於 20-2-14 14:50

都嘗試

回覆樓主:

。。

Alicham 發表於 20-2-14 14:50

依家情形之下只能考慮online.