用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 《基崇》第一階段後備生,有冇人收到Offer 呢? ...
樓主: MuiMuiQQ
go

《基崇》第一階段後備生,有冇人收到Offer 呢?  

pingu_k 發表於 20-3-4 18:36
不停reload個mailbox,超緊張

係咪要一家人都準備好,跟住通知老師send email?

pingu_k 發表於 20-3-4 18:36
不停reload個mailbox,超緊張

聽完你之前咁講,我都戥你好緊張

MuiMuiQQ 發表於 20-3-4 18:42
係咪要一家人都準備好,跟住通知老師send email?

其實係阿仔自己要準備好,收到題目即諗點答就自己開始錄影,我負責限時前在Google Form內upload video,不用通知老師

MuiMuiQQ 發表於 20-3-4 18:31
我都係,等到冇晒心機,感覺越嚟越冇乜希望
李寶我哋唔係話好鍾意,如果要作咁多篇文,就費事嘥時間 ...

我都唔鍾意阿寶,簡直失望。

回覆 fishballbaby 的帖子

希望學校早少少call後備生

fishballbaby 發表於 20-3-4 16:50
我估waiting list的人數都幾百人,所以也不敢抱大期望,預咗衰

第一階段waiting 有幾百唔出奇, 我記得Facebook 升中一group 都有唔少人話係waiting

有朋友今日收信,11/3前註冊,佢係第二階段的,但係26/2前註冊個批前未收到任何信,直到今日先直接收到successful,B1B生,荃灣區小學

pingu_k 發表於 20-3-4 18:59
其實係阿仔自己要準備好,收到題目即諗點答就自己開始錄影,我負責限時前在Google Form內upload video,不 ...

你阿仔都叻,好多嘢可以自己準備

fishballbaby 發表於 20-3-4 19:44
我都唔鍾意阿寶,簡直失望。

其實之前去完簡介會,我哋感覺麻麻地,唔係我哋心目中嘅學校

MAYANGUSPO 發表於 20-3-5 00:50
有朋友今日收信,11/3前註冊,佢係第二階段的,但係26/2前註冊個批前未收到任何信,直到今日先直接收到succ ...

咁你朋友會唔會接受Offer?

唉,仲未有第一階段後備生消息,早知我第二階段申請啦

回覆 MuiMuiQQ 的帖子

係囉第二階段機會仲大D!26號沒有註冊再出offer!

其實應該抽後備補上感覺公平一點

Yca1112 發表於 20-3-5 14:09

係囉第二階段機會仲大D!26號沒有註冊再出offer!

Yca1112 發表於 20-3-5 14:13

感覺係嘅,不過唔知學校內部其實點安排,應該都公平啩

可能要過了3月11日先可以call後備了。感覺好微機會但小朋友心儀希望入到基崇。

MuiMuiQQ 發表於 20-3-5 12:22
你阿仔都叻,好多嘢可以自己準備

為勢所迫而已
時間緊迫的情況下,家長即使想幫也法子,急急要推他上戰場

會呀,不過現都係定心丸only,始終心儀津校又可慳D錢,所以7/4就知放唔放,佢都好想放,希望自行成功,就算唔成功,都會考慮等大抽獎的。

回覆 MAYANGUSPO 的帖子

可以hold到大抽獎?好似如果選擇了私校或直資要簽家長承諾書

回覆 Yca1112 的帖子

我意思係就算佢自行唔成功,佢都會考慮等大抽獎,而唔讀基崇(知道16/4或前要最後決定的)。我咁樣講會清楚D等基崇家長可以有多D希望因唔讀基崇機會大

Yca1112 發表於 20-3-5 14:13

如果第二階段有後備生的綜合評分高於第一階段的後備生,自然會先被call~然後先會排到第一階段的後備被call.所以我估最早都係3月18號之後先會call第一階段啲後備

我估如果第二階段的開始收到waiting信時,呢啲其實是排係第一階段後備生後面的,即係,呢個時候就是開始要call第一階段啲後備生的時候喇