用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 《基崇》第一階段後備生,有冇人收到Offer 呢? ...
樓主: MuiMuiQQ
go

《基崇》第一階段後備生,有冇人收到Offer 呢?  

我有朋友係報第二階段面試的,已於11/2收到reject

luluhaha 發表於 20-3-6 15:18
如果第二階段有後備生的綜合評分高於第一階段的後備生,自然會先被call~然後先會排到第一階段的後備被call ...

分析得好好

MAYANGUSPO 發表於 20-3-6 00:04
回覆 Yca1112 的帖子

我意思係就算佢自行唔成功,佢都會考慮等大抽獎,而唔讀基崇(知道16/4或前要最後決定 ...

既然自行唔得, 也是會等大抽獎何必要註冊呢?

subb 發表於 20-3-6 17:03
既然自行唔得, 也是會等大抽獎何必要註冊呢?

又系wor,留位費$800架

我missed 左上次的簡介會,想問基崇學費徧貴,其實貴在邊方面? 我見學校有幾多遊學團,費用係學校會津貼定係家長負擔全部?

回覆 Cottonbb 的帖子

我估基崇來年學費有機會加到4000蚊,因為學校要改建圖書館和起籃球場。

Cottonbb 發表於 20-3-6 18:08
我missed 左上次的簡介會,想問基崇學費徧貴,其實貴在邊方面? 我見學校有幾多遊學團,費用係學校會津貼定 ...

應該係興建校舍裝修圖書館。如果無記錯筆數好金。幾千萬

回覆 subb 的帖子

我係寫(考慮)會等,並不是一定會等...只係等津校機會大點咁解,唔係佢都唔會戇居到去嘥800蚊,呢D當買個保障心態去到7/4再諗博唔博大抽獎而已

聽講話會有基崇老師會留意EK

基崇老師可以透露下嗎?

唔知有幾多人在first round 放棄註冊呢?幾時先到first round waiting list 有offer?

回覆 笑笑草 的帖子

校長話佢地有基金, 又有政府資助, 完全冇提過話要家長夾錢興建, 如果要夾就真係甘...

艾菲公主 發表於 20-3-10 10:20
回覆 笑笑草 的帖子

校長話佢地有基金, 又有政府資助, 完全冇提過話要家長夾錢興建, 如果要夾就真係甘... ...

朋友仔讀緊,朋友話無夾過錢

LeeCC 發表於 20-3-10 11:18
朋友仔讀緊,朋友話無夾過錢

所以先好奇呢間學校點解收費會比一般直資高? 收費拍得住協恩及女拔等神校。
附近的英華都只係兩萬幾一年, 好想知究竟有什麼特別。

其實收費可參考以下LINK

https://www.schooland.hk/ss/direct-subsidy

家長熱門報既學校, 收費相差唔太大

基崇其他收費唔算多, 唔知其他學校又如何...好難比較

masterunion 發表於 20-3-10 14:33
其實收費可參考以下LINK

https://www.schooland.hk/ss/direct-subsidy

你是現時學生嘅家長?

請問基崇去交流嗰啲活動,家長係要比全費嗎?平均一年去一次?

Cottonbb 發表於 20-3-10 17:31
你是現時學生嘅家長?

請問基崇去交流嗰啲活動,家長係要比全費嗎?平均一年去一次?
參加交流活動暫時我見都是自由參加, 家長如要參加預比大部份至全部費用..

艾菲公主 發表於 20-3-10 10:20
回覆 笑笑草 的帖子

校長話佢地有基金, 又有政府資助, 完全冇提過話要家長夾錢興建, 如果要夾就真係甘... ...

我無話要夾錢啊~。
但校長簡介會明顯講唔錢。

1/18 in,三月初收到offer,冇註冊,希望waiting家長小朋友會盡快收到call。

回覆 daisymarch 的帖子

謝謝你!

回覆樓主:

各位家長好:
關於收生進程,因為教育局已宣佈整個中一派位流程因應疫情及停課而延後,固此部份家長或未能於原訂的三月初收到結果,但學校保證會回覆每位出席面試的同學。同樣地,教育局延遲向中學發放資料亦會影響學校派發學位的進度,請見諒。後補生的最後取錄日期已改為4月16日。

關於學費,由於學校實行小班教學,中一每班不多於27人,師生比例較低,加上直資學校其他學與教資源運用的優勢,固此收取一定數額的學費,其他學校的學費水平則不便評論。新圖書館即將動工,室內體育館預計數年後落成,唯學校並未因此大幅增加學費。

關於遊學團,由於是自由參與,因此團費主要由家長付擔,但學校為鼓勵同學主動學習亦會提供部份資助。

基崇鄭老師

cyc2701 發表於 20-3-13 20:32
各位家長好:
關於收生進程,因為教育局已宣佈整個中一派位流程因應疫情及停課而延後,固此部份家長或未能 ...

鄭老師, Thank you