用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 《基崇》第一階段後備生,有冇人收到Offer 呢? ...
樓主: MuiMuiQQ
go

《基崇》第一階段後備生,有冇人收到Offer 呢?  

little_yolky 發表於 20-4-3 10:47
所以點解話有得揀就揀直資,起碼學校揀過,同學水平較接近,家長理念都較吻合。
...

津小學生來自五湖四海, 老師一樣咁教 , 我女津小學生都係差不多水平,家長理念不見有什麼大出入。中學會好不同?

chanti 發表於 20-4-3 10:55
津小學生來自五湖四海, 老師一樣咁教 , 我女津小學生都係差不多水平,家長理念不見有什麼大出入。中學會好 ...

係,好唔同!可能因為我小學係私小既關係,又或者係中學課程唔同小學,所以同學既態度變得決定性,因此,學習氛圍就變得更重要了。

little_yolky 發表於 20-4-3 10:58
係,好唔同!可能因為我小學係私小既關係,又或者係中學課程唔同小學,所以同學既態度變得決定性,因此, ...

可能因為我曾經以band 2生成績入band 1 校,所以覺得band 1或2 在學習態度上分別不大吧。我表弟是band 1 入band 1 校,反而沒有心機讀,repeat 之後入不了大學。當然,我明白這可能是個別例子。

chanti 發表於 20-4-3 11:05
可能因為我曾經以band 2生成績入band 1 校,所以覺得band 1或2 在學習態度上分別不大吧。我表弟是band 1 入 ...

B2生入B1校緊係啦。我指既咪你表弟例子,到咗中學,同學如果自己學習態度唔夠,父母唔一定管到,加上同學如果又有D「同聲同氣」,就一發不可收拾。又講英文做例子,唔同小學既B1水平可以好唔同,直資起碼揀過。

不過如果係隔離帖,問顏同聖羅剎,我諗我又會揀聖,所以真係要睇乜學校。

LeeCC 發表於 20-4-3 10:39
升小一的經驗已經告訴我,收生取向一切與宗教無關

也是的,我也明白, 現今社會,很多教會辦學的目的已不再是宣教了,而是先擇優而教,我落後了。

chanti 發表於 20-4-3 10:55
津小學生來自五湖四海, 老師一樣咁教 , 我女津小學生都係差不多水平,家長理念不見有什麼大出入。中學會好 ...

津小的學生水平都睇學校的地理位置,座落中產屋苑旁的津校,生源主要來自屋苑,學生水平自然差別不大

little_yolky 發表於 20-4-3 11:11
B2生入B1校緊係啦。我指既咪你表弟例子,到咗中學,同學如果自己學習態度唔夠,父母唔一定管到,加上同學 ...

顏同聖,我唸好多會揀聖,可以因為以消費者角度睇,真band 1生為什麼要比錢入二線直資,除非特別喜歡那所中學。

chanti 發表於 20-4-3 11:21
顏同聖,我唸好多會揀聖,可以因為以消費者角度睇,真band 1生為什麼要比錢入二線直資,除非特別喜歡那所中學 ...

以顏既成績都已經係B1了,而且唔止得DSE揀,呢個係賣點,加上直資資源好,語境好。不過,聖有直屬小學,班女仔好乖,而且學校對英文好著重,整個學習氛圍好好。當然就唔係咁多嘢玩,係要有取捨。

little_yolky 發表於 20-4-3 11:38
以顏既成績都已經係B1了,而且唔止得DSE揀,呢個係賣點,加上直資資源好,語境好。不過,聖有直屬小學,班 ...

B1, 我覺得都有分一線,二線及三線
等於如果係匯vs聖、又唔同講法。

chanti 發表於 20-4-3 11:13
也是的,我也明白, 現今社會,很多教會辦學的目的已不再是宣教了,而是先擇優而教,我落後了。
...

看過保良局所謂百年歷史宣傳片你就知道,以前保良局收孤兒或窮人子弟,依家百分之99揀收中產,依家唔講有教無類喇
與時並進?

chanti 發表於 20-4-3 11:13
...

依家啲學校只係公司一間,唔可以要求更多

luluhaha 發表於 20-4-3 12:20
看過保良局所謂百年歷史宣傳片你就知道,以前保良局收孤兒或窮人子弟,依家百分之99揀收中產
與時並進?
...

保良局屬下都有好多津校, 咩階層學生都有

luluhaha 發表於 20-4-3 12:23
依家啲學校只係公司一間,唔可以要求更多

都係既, 明白的, 學校始終係學校,睇成績揀人都啱,宣講神有幾大愛都好,不像教會一樣大門而開。

大家離題了!不過大家說都好合理。

chanti 發表於 20-4-3 10:31
係呀,都係真的,香港d 學校就係咁,基唔基督教既學校都一樣,俗世就係咁。interview in 完揀完一批,waiting  ...

講出我心底話

little_yolky 發表於 20-4-3 10:47
所以點解話有得揀就揀直資,起碼學校揀過,同學水平較接近,家長理念都較吻合。
...

這是我決定直資的其中原因

chanti 發表於 20-4-3 11:58
B1, 我覺得都有分一線,二線及三線
等於如果係匯vs聖、又唔同講法。
...

這個是當然的,所以點解坊間要分ABC。

LeeCC 發表於 20-4-3 14:54
這是我決定直資的其中原因

一來我無錢,二來阿女無用考唔到,無辦法啦

我竟然今日中午收到offer 信

MuiMuiQQ 發表於 20-4-7 15:57
我竟然今日中午收到offer 信

你會唔會讀呀?