用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 唔係好明HKU GCE的收分
go

唔係好明HKU GCE的收分

https://aal.hku.hk/sites/default/files/AdmissionsStandards_2016-18_percentile_190130.pdf
UCAS 160係講緊2A*1A, 168更加係滿分3A*, 而呢個只係GENERAL ADMISSION STANDARD而唔係神科, 想問下是不是我理解錯定係真係咁呢? 如果GCE 3A* 我諗oxbridge都入到啦

.....

NeoMom 發表於 20-2-10 16:40
https://aal.hku.hk/sites/default/files/AdmissionsStandards_2016-18_percentile_190130.pdf
UCAS 160係 ...

呢個係25-75 percentile,即係有4分1學生未必有2A*1A。

其實大部份GCE或IB考生如果入唔到香港嘅神科都寧願去外國讀,所以我唔會覺得意外。你可以check下非神科嘅收生成績。

GCE 3A*多數會報oxbridge,但失望嘅遠多過成功嘅!

回覆樓主:

http://gcehk.blogspot.com/

declare: 呢個網唔知講得岩唔岩, 也已經幾年前

HKU MBBS 3A*1A
HKU BBA(LAW) 3A*1A
HKU QFIN 3A*1A
HKU LLB     2A*2A
HKU Pharm 3A*1A
HKU IBGM  3A*1A
HKU BBA(IS) 2A1B
HKU BBA(A&F) 3A
HKU E&F 3A
HKU BA(LAW) 2A*2A
HKU ARCHI       2A1B
HKU SocSci        2A1B

CUHK MBChB 3A* 1A
CUHK GBUS 3A* 1A
CUHK Pharm 3A* 1A
CUHK IBBA 3A
CUHK Engineering 1A2B
CUHK Nurs 3B

就算唔講oxbridge, 攞住A*A*A入其他G5都應該不難呱, 例如ECON, HKU同LSE都係收A*AA, 咁點解唔入LSE?

NeoMom 發表於 20-2-12 11:00
就算唔講oxbridge, 攞住A*A*A入其他G5都應該不難呱, 例如ECON, HKU同LSE都係收A*AA, 咁點解唔入LSE? ...
問題係A*A*A或者A*AA只係入門既門檻,唔係必收,需要睇面試表現,課外活動等。

其實 Oxford 既 Conditional Offers 可以好低(最低可能去到  A Level AAA, IB 38),基本上學校越想收你, Conditional Offers 越低。

nicolemummy 發表於 20-2-12 08:33
http://gcehk.blogspot.com/

declare: 呢個網唔知講得岩唔岩, 也已經幾年前
香港主要睇成績,無咁睇其他野。

就算唔講oxbridge, 攞住A*A*A入其他G5都應該不難呱, 例如ECON, HKU同LSE都係收A*AA, 咁點解唔入LSE? ...

請問咩叫G5?

講真,如果HKU同LSE Econ同時有offer,經濟能力又許可,我都睇唔到有乜理由唔揀LSE!

回覆樓主:

好奇問下各位, 每年香港考IAL有多少人可考到4A*? 我看過幾間有考IAL的本地學校網站, 好似無提到考生成績/亮點.

chickchick 發表於 20-2-13 14:02
好奇問下各位, 每年香港考IAL有多少人可考到4A*? 我看過幾間有考IAL的本地學校網站, 好似無提到考生成績/亮 ...

培僑

nicolemummy 發表於 20-2-13 14:34
培僑

謝謝!培僑成績的確不錯呢, 估不到啊!

chickchick 發表於 20-2-13 15:34
謝謝!培僑成績的確不錯呢, 估不到啊!

這裡有點tricky.

培僑的國際學制是NCUK,不是IAL。

考IAL這幾個,是DSE學制的尖子。他們既教DSE,也考IAL。數量也不多。

其實我也不知道這裡拿A*是IAL還是NCUK。因我對IAL學系有興趣,升中資訊日那天我問老師/校長。

nicolemummy 發表於 20-2-13 15:47

這裡有點tricky.

唔......原來如此. 咁又真係另一個層次的標準.
一向講開係assume考edexcel IAL , 甚至再勁D考Cambridge IAL.
我一直覺得奇怪嘅係:某些學校IB有取得45嘅成績會有人講;DSE 總計幾多粒星星嘅又有人報導;咁local school考IAL嘅得到4A*或5A*嘅都算狀元級數嘛,但又好似完全無報導. 一係真係好難,一係可能始終是低調的少眾罷.
我知考IAL的低調IS年年總有產出幾位4A*.

回覆 chickchick 的帖子

你講的Cambridge IAL是不是指CIE? 如果係, 其實CIE同Edexcel程度應差不多
我一直有個問題係, GCE唔同的examination board的深淺度都頗唔同, 大學收生唔知點睇

NeoMom 發表於 20-2-13 16:28

你講的Cambridge IAL是不是指CIE? 如果係, 其實CIE同Edexcel程度應差不多

一向認受性高就edexcel同CIE. 當地一線學校都係考呢2個exam board嘅多. 我覺得照跟就得.

雖然不同考試局考的形式不同,但syllabus係跟同一個大綱,所以認受性一樣的。英國大學畀CO,都只係講ABB呀,唔會話邊個board既ABB。有本事取到ABB就滿足要求。

雖然不同考試局考的形式不同,但syllabus係跟同一個大綱,所以認受性一樣的。英國大學畀CO,都只係講ABB呀,唔會話邊個board既ABB。有本事取到ABB就滿足要求。

del...