用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 F.4 想到澳洲升學high schools
樓主: chloe2526
go

[澳紐] F.4 想到澳洲升學high schools

彥彥媽咪 發表於 20-2-25 01:52

我二仔 (Year 11) 同三仔 (Year 8) 都在 Pembroke now。老 ...

唔該彥彥媽咪!
請問pembrok多唔多香港人或中國人?
另如四月入學,時間都有D趕,我有甚麼物品必須在香港購買給阿仔帶去呢?

chloe2526 發表於 20-2-26 15:37
唔該彥彥媽咪!
請問pembrok多唔多香港人或中國人?
另如四月入學,時間都有D趕,我有甚麼物品必須在香港 ...

今年 term 2 係 4 月 27 日開學。時間上應趕到既。再者,個邊乜都有得買,依家澳元又跌到一朴一碌,去到買都唔會好貴啦、除左一d 阿仔必定要既個人野(佢攬慣既公仔呀個停)其他去到就有。

By the way, 唯一直航飛 Adelaide 既只有國泰,但佢已取消/縮減哂 3 月 28 前到 Adelaide 既直航,唔肯定你幾時飛、若肺炎持續、肯定會繼續縮,你要預定可能要坐澳航轉機。咁你最好預多幾日去幫仔 settle down 會好些(eg 開戶口,買電話卡,買下巴士月票 etc )

香港人?梗係有啦、我兩個仔兩個、朋友個仔一個,我知 7 月再有一個仔會到。當年同二仔入學都仲有2 個香港女仔,咁我識既都 6個啦 大陸人、去到邊都有、但多在上年既 Y12, 今年畢業走哂、人數少左好多了。

彥彥媽咪 發表於 20-2-26 16:13

今年 term 2 係 4 月 27 日開學。時間上應趕到既。再者, ...

睇完你回覆,真係放心左好多(emoji)

chloe2526 發表於 20-2-10 16:27
男孩現讀F.4,已經考了Aeas(above average)。可否比些意見我:
1. 考慮緊Brisbane or Melbourn
2. 可有校風 ...

請問AEAS在那裏報名/考呢? 我也打算明年俾兒子去 Sydney 讀書 (year 8).  謝謝你。

chloe2526 發表於 20-2-10 16:27
男孩現讀F.4,已經考了Aeas(above average)。可否比些意見我:
1. 考慮緊Brisbane or Melbourn
2. 可有校風 ...

請問AEAS難考嗎?之前要做些練習才去考嗎?

回覆樓主:

Gloriasogashiwa, 你登入以下網站,揾HongKong就會有資料

https://aeas.com.au/how-to-register/

彥彥媽咪 發表於 20-2-25 01:52

我二仔 (Year 11) 同三仔 (Year 8) 都在 Pembroke now。老 ...

学費幾錢?

wuwubb 發表於 20-3-22 11:45
学費幾錢?

澳洲既私立中學每個年級收費都不同,一年比一年高少少咁、以 Pembroke 2020 收費咁計,Y8 around $58000, Y11 是 $60000 左右。這是海外生學費連住宿費、若住 homestay 會平少少

回覆樓主:

thanks
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊