用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 F.4 想到澳洲升學high schools
樓主: chloe2526
go

[澳紐] F.4 想到澳洲升學high schools

彥彥媽咪 發表於 20-2-25 01:52

我二仔 (Year 11) 同三仔 (Year 8) 都在 Pembroke now。老 ...

唔該彥彥媽咪!
請問pembrok多唔多香港人或中國人?
另如四月入學,時間都有D趕,我有甚麼物品必須在香港購買給阿仔帶去呢?

chloe2526 發表於 20-2-26 15:37
唔該彥彥媽咪!
請問pembrok多唔多香港人或中國人?
另如四月入學,時間都有D趕,我有甚麼物品必須在香港 ...

今年 term 2 係 4 月 27 日開學。時間上應趕到既。再者,個邊乜都有得買,依家澳元又跌到一朴一碌,去到買都唔會好貴啦、除左一d 阿仔必定要既個人野(佢攬慣既公仔呀個停)其他去到就有。

By the way, 唯一直航飛 Adelaide 既只有國泰,但佢已取消/縮減哂 3 月 28 前到 Adelaide 既直航,唔肯定你幾時飛、若肺炎持續、肯定會繼續縮,你要預定可能要坐澳航轉機。咁你最好預多幾日去幫仔 settle down 會好些(eg 開戶口,買電話卡,買下巴士月票 etc )

香港人?梗係有啦、我兩個仔兩個、朋友個仔一個,我知 7 月再有一個仔會到。當年同二仔入學都仲有2 個香港女仔,咁我識既都 6個啦 大陸人、去到邊都有、但多在上年既 Y12, 今年畢業走哂、人數少左好多了。

彥彥媽咪 發表於 20-2-26 16:13

今年 term 2 係 4 月 27 日開學。時間上應趕到既。再者, ...

睇完你回覆,真係放心左好多(emoji)

chloe2526 發表於 20-2-10 16:27
男孩現讀F.4,已經考了Aeas(above average)。可否比些意見我:
1. 考慮緊Brisbane or Melbourn
2. 可有校風 ...

請問AEAS在那裏報名/考呢? 我也打算明年俾兒子去 Sydney 讀書 (year 8).  謝謝你。

chloe2526 發表於 20-2-10 16:27
男孩現讀F.4,已經考了Aeas(above average)。可否比些意見我:
1. 考慮緊Brisbane or Melbourn
2. 可有校風 ...

請問AEAS難考嗎?之前要做些練習才去考嗎?

回覆樓主:

Gloriasogashiwa, 你登入以下網站,揾HongKong就會有資料

https://aeas.com.au/how-to-register/

彥彥媽咪 發表於 20-2-25 01:52

我二仔 (Year 11) 同三仔 (Year 8) 都在 Pembroke now。老 ...

学費幾錢?

wuwubb 發表於 20-3-22 11:45
学費幾錢?

澳洲既私立中學每個年級收費都不同,一年比一年高少少咁、以 Pembroke 2020 收費咁計,Y8 around $58000, Y11 是 $60000 左右。這是海外生學費連住宿費、若住 homestay 會平少少

回覆樓主:

thanks

polo819 發表於 20-2-13 20:40
回覆 taifiona 的帖子

其實agent 是不會建議選 ALL SAINTS,因為少位,所以我覺得好多 AGENT 會咁講。  這 ...

請問all saints好唔好?

回覆 彥彥媽咪 的帖子

hihi 我女今年升F4, 想安排2021/1去澳洲, 有睇到Pembroke, 阿女幾中意, 你可唔可以講多少少Pembroke既資料, 同埋你之前考慮去Adelaide之前, 有冇考慮過NSW? 點解最後決定去Adelaide? 你小朋友boarding定你去陪讀? 有冇compare過SACE同HSC既上U前景? 另外Adelaide既Scotch College有冇考慮過? 有冇經驗可以分享下?thanks

taifiona 發表於 20-2-12 23:59
我女F4,year 10
Agent 我pm你

請問妳女女讀邊間?
我女明年7月去插year 10 第三個term.
兩間在Brisbane&兩間在 Adelaide  有offer, 正在考慮哪一間。
Thanks

Hello,我都考慮緊俾中四個女去澳洲讀寄宿,請問你哋嘅女讀邊間?搵咩agents?

mammyiloveu 發表於 20-7-31 15:02
回覆 彥彥媽咪 的帖子

hihi 我女今年升F4, 想安排2021/1去澳洲, 有睇到Pembroke, 阿女幾中意, 你可唔可以 ...

E? 乜原來有人問我野?我依家先睇到...sorry

其實我都講過好幾次 Adelaide 既私立中學既野、你可試在 home page search ‘Pembroke’ 都應睇到些

先回答你既問題..
1/ 從無考慮東岸、各人喜好問題、我就係鍾意南澳有鄉下味、以往在公在私都多次往來澳洲各主要城市,只有南澳令我認為寧靜得來也舒適、若我要排次序、我揀 Perth or Canberra or even Brisbane 都一定不會留在 Syd or Mel (搵野做另計、哈哈)

2/ HSC? 乜來?SACE 或 IB 多是 high school offer 既野,我老二今年 Yr 11, 佢揀 SACE。教育是澳洲一門重要收入來源、再加上呢期內地學生少左咁多,香港學生仲要係海外生(收費高哇)自會有更多選擇,若不是非神科不讀既話,咁都有好多選擇既

3/ 佢地是 boarding , 我地在南澳有屋,也有少少生意投資,有車牌,有銀行戶口,有朋友,生活上同居民無乜分別但我無搞移民,我只會得閒就過去陪佢地,旅居對我較適合、佢地在宿舍也可與 peer 多交流、好過對住我啦,仔第日想留下我才幫佢地搞。

4/ 老三兩年前到南澳是讀 Scotch, 讀左半年就轉到 Pembroke, 我較喜歡後者,點解要轉...要打好多字、得閒先再打

回覆 彥彥媽咪 的帖子

hihi 我女今年升F4, 想安排2021/1去澳洲, 有睇到Pembroke, 阿女幾中意, 你可唔可以 ...

呀,by the way, 對明年 2 月可以過去開學你要抱 50/50 希望、最好想定 plan B, 南澳今日先開始突然彈出兩單 COVID , 即時著哂燈咁好緊張(之前無左 case 好耐架喇、來來去去最多是 Mel only) 唔知又會搞乜防禦措施架....

之前南澳 case 不多都封哂城咁,仔最初連離開boarding house 都唔比、依家叫做好些、但仍有限制、我本來都估佢地三個可以在 12 月暑假時回來、但呢幾日出左cases我睇怕又要調較期望、可能佢地要到明年中才有機會回港啦....因為依家一旦出左來回港 TR visa是不容許回去架。老二同班有個香港同學今年 2 月時因為澳洲疫情勁過香港就返左來、到依家都回去無期,只能 online learning, 好在三個仔無回來,現時起碼日日有學返,早個星期老三仲出去學校 camping

MySweetBB 發表於 20-7-31 21:01
請問妳女女讀邊間?
我女明年7月去插year 10 第三個term.
兩間在Brisbane&兩間在 Adelaide  有offer, 正在 ...

要睇你囡囡鍾意邊間呀

請問可以分享agent 資料給我嗎?

我也想了解一下agent的資料,謝謝!

回覆 彥彥媽咪 的帖子

Pembroke/ Scotch 都收我呀女,本來想去Pembroke ,但最後一刻Sydney 有學校收,疫情下Sydney 有親戚,有咩事都有個親人有地方可以收留,所以選擇Sydney

taifiona 發表於 20-2-12 23:42
agent攪,學校近city 同機場
我個女好鍾意喺呢度返學
佢話比香港課程有思考性
請問可以分享agent 資料給我嗎?