用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 F.4 想到澳洲升學high schools
go

[澳紐] F.4 想到澳洲升學high schools [複製鏈接]

男孩現讀F.4,已經考了Aeas(above average)。可否比些意見我:
1. 考慮緊Brisbane or Melbourn
2. 可有校風好的寄宿學校推介
3. 可否介紹下你們用那間agent 幫忙申請
多謝解答
(emoji)(emoji)
   5    0    0    0

chloe2526 發表於 20-2-10 16:27
男孩現讀F.4,已經考了Aeas(above average)。可否比些意見我:
1. 考慮緊Brisbane or Melbourn
2. 可有校風 ...

想請教以下兩間學術和校風如何?希望有用家分享下
1.All Saint Anglica school
2.John Paul International College

Thanks

All saint 的考試成績唔錯,不過好多香港同中國人

taifiona 發表於 20-2-12 21:27
All saint 的考試成績唔錯,不過好多香港同中國人

Thanks!
請問你小朋友讀這間嗎?
我Agent 推介,佢都話成績唔錯。又話Chinese 唔算多。我怕阿仔去到,都侩成日羣住香港學生玩。

我女係Brisbane 讀緊女校
佢香港人唔多得三個,中國人都唔多
玩一定係同自己個D玩,但係學校都好積極要佢哋同本地人玩

taifiona 發表於 20-2-12 23:21
我女係Brisbane 讀緊女校
佢香港人唔多得三個,中國人都唔多
玩一定係同自己個D玩,但係學校都好積極要佢哋 ...

請問你是經agent還是自己申請?
你女間學校偏遠嗎?佢喜歡Brisbane 嗎?

agent攪,學校近city 同機場
我個女好鍾意喺呢度返學
佢話比香港課程有思考性

taifiona 發表於 20-2-12 23:42
agent攪,學校近city 同機場
我個女好鍾意喺呢度返學
佢話比香港課程有思考性

好好喎,近city同機場都唔多香港人。
你囡囡讀幾年班?佢讀得開心,你就放心晒啦。
你揾邊間agent,可介紹嗎?

我女F4,year 10
Agent 我pm你

回覆 taifiona 的帖子

All saints 唔多CHINESE 喎,你聽邊個 AGENT 講架。

幾個agent 都咁講,不過我無考究
因為我target 女校
有錯誤請指正

其實agent 是不會建議選 ALL SAINTS,因為少位,所以我覺得好多 AGENT 會咁講。  這是我親身經歷,想申請時,Agent 也不建議。

polo819 發表於 20-2-13 20:40

其實agent 是不會建議選 ALL SAINTS,因為少位,所以我覺得好多 AGENT 會咁講。  這 ...

係啊,今日覆左,都是話full左。一係試Brisbane Grammar School, 或轉去Adelaide。

polo819 發表於 20-2-13 20:40

其實agent 是不會建議選 ALL SAINTS,因為少位,所以我覺得好多 AGENT 會咁講。  這 ...

咁你agent幫你申請左邊間?

回覆樓主:

你們會揾幾間agent幫忙申請嗎?

回覆 chloe2526 的帖子

please check pm...

polo819 發表於 20-2-14 17:24
回覆 chloe2526 的帖子

please check pm...

polo819 未收到 ?

請問可以分享agent 資料嗎? Thanks a lot!!

回覆樓主:

Pembrok school 在Adelaide有offer給阿仔,唔知有冇用家可分享下這間學校(emoji)(emoji)

chloe2526 發表於 20-2-20 13:01
Pembrok school 在Adelaide有offer給阿仔,唔知有冇用家可分享下這間學校(emoji)(emoji)
...

我二仔 (Year 11) 同三仔 (Year 8) 都在 Pembroke now。老二 Year 8 已到阿德,三仔上年 Year 7 入學到依家,今年也認識了另一家長,佢仔今年也到 Pembroke 讀 Y8 所以現同我三仔一級。

我是用家,當然覺得 Pembroke 好先比佢地一直讀落去啦,呵呵。好既定義人人不同,我不是直升機家長,佢地讀得輕鬆開心又達標咁、我就會話學校好。

‹ 上一主題|下一主題