用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中文打字學哪一種好?
樓主: pingu_k
go

中文打字學哪一種好?

請教一下,在中一/中二,需要幾多是中文打字呢?

pingu_k 發表於 20-2-10 12:38
想小朋友(小六)得閒學中文打字,請問大家覺得學哪一種好?

速成?(我自己用這種)

個人會建議學倉頡,我自己用速成唔太快,但我有同事倉頡好叻,真係可以打得好快,連我呀頭打文件都會揾佢。

我都叫我仔學倉頡,有同佢講將來工作中/英文打字少不了,就算見工好多公司都考中/英文打字,而且多數公司都只有装倉頡/速成,須然九方/拼音.....學識都可以打得快,但倉頡會較普遍,所以學倉頡一定冇衰。

之前我買左隻碟比呀仔自己學,部首佢都自學過但赖用,屋企電腦有裝手寫板,佢多數用手寫,平日大部份嘢佢喜歡打英文。最近唔駛返學响屋企得閒,見佢自己拎番隻碟黎練,倉頡好快已經上番手,但要快一定要打多啲先得。

MAMAMEEE 發表於 20-2-16 23:38
請教一下,在中一/中二,需要幾多是中文打字呢?

我仔就好少用中文打字,可能係英中,間中有但唔多。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-2-21 19:56
我仔就好少用中文打字,可能係英中,間中有但唔多。

阿女交網上中文功課, 用電話手寫完再send返去電腦

本來心軟想買個手寫板畀佢,但爸爸又話唔好,咁即係佢一定唔會學好中文打字。

kirstyau 發表於 20-2-22 12:15

阿女交網上中文功課, 用電話手寫完再send返去電腦

我覺得佢地想學自然會學,年青人好難迫㗎啦,可以照提供比佢,引導多啲。所以我買隻蝶比呀仔,佢哋無聊可能又會拎黎學

洋蔥頭媽咪 發表於 20-2-22 12:23
我覺得佢地想學自然會學,年青人好難迫㗎啦,可以照提供比佢,引導多啲。所以我買隻蝶比呀仔,佢哋無聊可 ...

快快樂樂學倉頡其實幾好玩 我個時學。

IloveJJ 發表於 20-2-22 12:22
爸爸通常都好有智慧的

阿媽通常衰心軟
隔離個post。

kirstyau 發表於 20-2-22 12:28
快快樂樂學倉頡其實幾好玩  我個時學。
係,隻蝶我高小時買比呀仔,入面都有嘢玩㗎

拼音會快好多,而且可以提升埋普通話能力;倉頡就一定要識寫字先打得出,呢家好多時候大家都提筆忘字

kate_85 發表於 20-4-22 10:25
拼音會快好多,而且可以提升埋普通話能力;倉頡就一定要識寫字先打得出,呢家好多時候大家都提筆忘字 ...
我哋都係用拼音。

我自己用倉頡,而阿囝用普通話拼音,因為自幼稚園開始學,對佢來說唔使特別學就識得打,但是我覺得慢了點

我都想知大家小朋友用咩輸入法。我自己用拼音,但記得之前係圖書館用電腦,好似冇得揀拼音?唔知學校電腦會唔會有呢?前老板鬼鬼哋,中文麻麻,都係用拼音,似乎而家拼音輸入法係香港都多人用?咁仲使唔使練倉頡呢?

fishballbaby 發表於 20-7-31 10:29
我自己用倉頡,而阿囝用普通話拼音,因為自幼稚園開始學,對佢來說唔使特別學就識得打,但是我覺得慢了點
...
如果小朋友對拼音掌握得好,可以考慮用拼音輸入法中的雙拼方案,會快好多好多。

回覆樓主:

本人用倉頡,但聽講速成係可以打得更快。
諗過轉漢語拼音,但發現自己的拼音不夠強的話,一用就變烏龜。

速成?(我自己用這種)

倉頡最好

速成?(我自己用這種)

我會揀倉頡。
我仔學校普通話教學, 就用普通話併音輸入。
我自己喜歡倉頡,識拆碼會打得好快。

S-Kwok 發表於 20-8-21 08:37
我會揀倉頡。
我仔學校普通話教學, 就用普通話併音輸入。
我自己喜歡倉頡,識拆碼會打得好快。

其實學倉頡著數啲,始終將來見工好多公司冇咁多輸入法比你揀,但普遍公司一定會有倉頡同速成囉!

回覆樓主:

多謝大家的分享! 結果我仔自學倉頡,雖然無太積極練習,但至少識咗D規則,無聊時打吓,都係個好開始!配合埋佢已識的 PTH拼音,將來做功課都夠應付吧?!