用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中文打字學哪一種好?
樓主: pingu_k
go

中文打字學哪一種好?

請教一下,在中一/中二,需要幾多是中文打字呢?

pingu_k 發表於 20-2-10 12:38
想小朋友(小六)得閒學中文打字,請問大家覺得學哪一種好?

速成?(我自己用這種)

個人會建議學倉頡,我自己用速成唔太快,但我有同事倉頡好叻,真係可以打得好快,連我呀頭打文件都會揾佢。

我都叫我仔學倉頡,有同佢講將來工作中/英文打字少不了,就算見工好多公司都考中/英文打字,而且多數公司都只有装倉頡/速成,須然九方/拼音.....學識都可以打得快,但倉頡會較普遍,所以學倉頡一定冇衰。

之前我買左隻碟比呀仔自己學,部首佢都自學過但赖用,屋企電腦有裝手寫板,佢多數用手寫,平日大部份嘢佢喜歡打英文。最近唔駛返學响屋企得閒,見佢自己拎番隻碟黎練,倉頡好快已經上番手,但要快一定要打多啲先得。

MAMAMEEE 發表於 20-2-16 23:38
請教一下,在中一/中二,需要幾多是中文打字呢?

我仔就好少用中文打字,可能係英中,間中有但唔多。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-2-21 19:56
我仔就好少用中文打字,可能係英中,間中有但唔多。

阿女交網上中文功課, 用電話手寫完再send返去電腦

本來心軟想買個手寫板畀佢,但爸爸又話唔好,咁即係佢一定唔會學好中文打字。

kirstyau 發表於 20-2-22 12:15

阿女交網上中文功課, 用電話手寫完再send返去電腦

我覺得佢地想學自然會學,年青人好難迫㗎啦,可以照提供比佢,引導多啲。所以我買隻蝶比呀仔,佢哋無聊可能又會拎黎學

洋蔥頭媽咪 發表於 20-2-22 12:23
我覺得佢地想學自然會學,年青人好難迫㗎啦,可以照提供比佢,引導多啲。所以我買隻蝶比呀仔,佢哋無聊可 ...

快快樂樂學倉頡其實幾好玩 我個時學。

IloveJJ 發表於 20-2-22 12:22
爸爸通常都好有智慧的

阿媽通常衰心軟
隔離個post。

kirstyau 發表於 20-2-22 12:28
快快樂樂學倉頡其實幾好玩  我個時學。
係,隻蝶我高小時買比呀仔,入面都有嘢玩㗎

拼音會快好多,而且可以提升埋普通話能力;倉頡就一定要識寫字先打得出,呢家好多時候大家都提筆忘字

唔知大家有冇聽過縱橫輸入法? 如果講求速度, 佢一定最快!

我本身係打倉頡 (混雜速成, 因有時忘了全碼), 都算打得唔慢。但有次公司搵人來教縱橫輸入法, 好容易上手, 但個老師都講, 如果本身已經用開倉頡, 好難轉, 如果從未學過, 咁就好易上手亦好易熟習。一分鐘過百字係平常事!

呢套輸入法係香港人發明, 在蘇浙公學發陽光大, 佢方便在用數字輸入就可 (有點似九方, 但比九方更好用更快), 而且完全免費, 但只限於 window OS 使用, 如果用 apple 機, 可能要裝埋 window OS (呢個我不太肯定)。

我自己一直想轉用, 但苦未抽到時間練。website 有晒所有資料, 有教學, 有興趣可以研究下:

http://www.ckcsys.com/

呢個係佢地參加中文打字輸入比賽成績
http://www.ckcsys.com/news/news-2009-04-30.html
(我同蘇浙公學完全冇關係, 只係對呢個打字法好欣賞, 成日向啲未學過的人推薦。)

kate_85 發表於 20-4-22 10:25
拼音會快好多,而且可以提升埋普通話能力;倉頡就一定要識寫字先打得出,呢家好多時候大家都提筆忘字 ...
我哋都係用拼音。

我自己用倉頡,而阿囝用普通話拼音,因為自幼稚園開始學,對佢來說唔使特別學就識得打,但是我覺得慢了點

我都想知大家小朋友用咩輸入法。我自己用拼音,但記得之前係圖書館用電腦,好似冇得揀拼音?唔知學校電腦會唔會有呢?前老板鬼鬼哋,中文麻麻,都係用拼音,似乎而家拼音輸入法係香港都多人用?咁仲使唔使練倉頡呢?

fishballbaby 發表於 20-7-31 10:29
我自己用倉頡,而阿囝用普通話拼音,因為自幼稚園開始學,對佢來說唔使特別學就識得打,但是我覺得慢了點
...
如果小朋友對拼音掌握得好,可以考慮用拼音輸入法中的雙拼方案,會快好多好多。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊