用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中文打字學哪一種好?
樓主: pingu_k
go

中文打字學哪一種好? [複製鏈接]

jli008 發表於 20-2-11 18:41
正常有心學好普通話中文,打字也用拼音最好.

中學課程內其實還有普通話拼音嗎?

pingu_k 發表於 20-2-12 14:41
我自己當年覺得學拆字都幾好玩的

有同感呀!就算我點樣講得好玩或好用,新一代係嚴難學就係難學,無計?!

YmOra 發表於 20-2-12 14:48
有同感呀!就算我點樣講得好玩或好用,新一代係嚴難學就係難學,無計?!
...

後生一輩應該覺得慳番d時間打機、上網好過   

YmOra    發表於 20-2-12 15:17

little_yolky 發表於 20-2-12 14:36
我當年響中大校外進修學倉頡,個半鐘就識晒,但大前提係先識英文打字會快好多。依家老咗,打字無咁快,一 ...

我唔識筆順又唔識正確打字手勢,宜家一分鐘 70 左右,已經收貨

我好記得初中第一堂 ICT,老師話睇邊個最快打完一個句子,都有二十幾隻字。有同學十秒都唔洗已經打完  

IloveJJ 發表於 20-2-12 16:28
間間不同,我仔學校有。

至於打字,個人認為打字最重要是方便使用,所以用拼音還是倉頡速成就視乎個人能 ...

明白,THANKS!

我小朋友全部係學倉頡,因為父母都係。小學階段已學識,不用望KEYBOARD打。
我覺得一係就唔學,一係就學最好,所以唔畀學速成,你識倉頡,就自然識速成了!
你只要記得個秘決,學倉頡一啲都唔難。
我哋手機電腦都唔準裝手寫板,當你冇咗呢樣嘢,環境就會逼你學識了!

語音輸入,好少用,因為佢哋中文都講得唔正,根本就識別唔到佢講乜!
一句嘢錯幾個字,又要返轉頭改,仲麻煩仲嘥時間仲慢。
就算佢哋間唔中唔識拆字,都識用倉頡打速成。所以打字問題不大。
當然會要求佢哋之後查返個碼出嚟。
通常都係因為搵SIRI,先會用語音。

拼音沒有評論,不過我見好多公司都係問你中文打字有幾快?幾多個字/MIN,用倉頡定速成,冇乜聽請人係問拼音打字幾快。

不過其實很多公司都以英文為主,除非有大陸生意,識中文打字叫做有一技防身,就算同朋友WHATSAPP,都唔駛下下錄音。

OLAF1023 發表於 20-2-13 21:40
我小朋友全部係學倉頡,因為父母都係。小學階段已學識,不用望KEYBOARD打。
我覺得一係就唔學,一係就學最 ...

多謝你分享! 或者趁現在這個Long Vacation,比我仔得閒慢慢記下倉頡碼

回覆 pingu_k 的帖子

GOOD IDEA⋯⋯我覺得點都有益過打機!其實坊間應該仲有啲類似GAME咁嘅嘢一路畀小朋友/成人學倉頡,感覺係邊玩但又學到嘢!
不仿去搵吓!

OLAF1023 發表於 20-2-14 13:41

GOOD IDEA⋯⋯我覺得點都有益過打機!其實坊間應該仲有啲類似GAME咁嘅嘢一路畀小朋友 ...

好的,THANK YOU   

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-2-15 10:47

各校各不同,我女學校也有.

THANKS! 或者我會比佢試倉頡+pTH拼音 PTH拼音佢本身大致handle到,而我見佢對倉頡都有些興趣,咁倉頡更好的是不用再從一組字內再選

我想若你期望子女將來的職業其中一個要求是打中文快(我不是說完全沒有用),其實講真e加學邊隻都冇乜所謂

MrBeast 發表於 20-2-15 11:07
我想若你期望子女將來的職業其中一個要求是打中文快(我不是說完全沒有用),其實講真e加學邊隻都冇乜所謂  ...

其實我係想佢遲些中學做功課、大學寫paper,或日常有任何工作有需要用到時,方便自己吧

pingu_k 發表於 20-2-15 11:13
其實我係想佢遲些中學做功課、大學寫paper,或日常有任何工作有需要用到時,方便自己吧
...
英文重要些吧,懂touch type ma?
中文我personally 揀最易上手和effective use of time.

MrBeast 發表於 20-2-15 11:17
英文重要些吧,懂touch type ma?
中文我personally 揀最易上手和effective use of time.
...

現在多了咁多時間,樣樣野都輪住學下做下,不用咁悶

pingu_k 發表於 20-2-15 11:28
現在多了咁多時間,樣樣野都輪住學下做下,不用咁悶
totally up2u. 我之前囤左些片和書,片就清得8899

MrBeast 發表於 20-2-15 12:25
totally up2u. 我之前囤左些片和書,片就清得8899

請問有哪些片可介紹

pingu_k 發表於 20-2-15 12:52
請問有哪些片可介紹
green book n 我不是藥神 我們覺得好睇哦,不過人人口味未必一樣

MrBeast 發表於 20-2-15 13:00
green book n 我不是藥神 我們覺得好睇哦,不過人人口味未必一樣

謝謝!我去睇睇!
‹ 上一主題|下一主題