用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中文打字學哪一種好?
go

中文打字學哪一種好? [複製鏈接]

想小朋友(小六)得閒學中文打字,請問大家覺得學哪一種好?

速成?(我自己用這種)
還是廣東/PTH拼音已夠?(c6用廣東拼音)
還是學番倉頡較好?

先多謝大家意見!
   4    0    0    0

速成最快上手。
PTH拼音,小朋友學校係普教中定粵教中?若係普教中/普通話ok,可能佢一早識拼音

star_skn 發表於 20-2-10 14:13
速成最快上手。
PTH拼音,小朋友學校係普教中定粵教中?若係普教中/普通話ok,可能佢一早識拼音 ...

THANKS!

因為當年我自己學時,D人話學倉頡最好,識的話,打字會好快,所以我先諗是否應叫小朋友學倉頡

PTH拼音小朋友都算識的,但打中文字係咪慢些?

小學課程教倉,但小六前我叫小朋友轉拼,學校亦容許,一石二鳥
ps speed 不是我考慮因素

倉頡,拼音我都試過。
個人還是喜歡拼音。
倉頡必須知道個字如何寫。腦袋裡有字,然後拆字。
拆字需要訓練,即使過了拆字關。打字時忘記字型,一切都是零。

速成拆字比倉頡快。如果練過倉頡,然後轉速成,拆字不是問題。
從使用習慣上,我們打字時,腦子裡是“聲”而非“形”

所以使用“聲”輸入是趨勢。

可以預見,長期來講:語音輸入會強于手寫輸入。
短期來講:“聲”類打字法,優於“形”類打字法。

王家爸爸    發表於 20-2-11 14:00

九方係最容易同快學識,有字型、筆劃、拼音等,不過就要畀錢,同埋出面搵工,呢個只係好過冇,但裝唔到等於「形同廢人」。
我學唔到速成,所以評論唔到。
我知有學校教倉頡,比速成好嘅地方就係唔洗望螢幕揀字(速成容易啲眼殘睇過龍),唯獨要花多少少時間記點樣拆字,有啲比較少見嘅字可能會唔識拆。
拼音都係容易上手,因為識讀就一定打得出,但問題就係「識唔識讀」,尤其係普通話拼音,有啲字例如「揩」、「殄」,呢啲未必識讀,咁速成、倉頡就可以解決。

我用拼音。記音容易過記點樣拆字。等於小時候默書,一定記得點讀但要練幾次先識寫得正確。

回覆樓主:

多謝大家的意見!!或者我試試俾佢睇睇倉頡,睇下佢有無興趣研究! 唔得,就用普通話拼音

1998Ruby1998 發表於 20-2-10 20:14
九方係最容易同快學識,有字型、筆劃、拼音等,不過就要畀錢,同埋出面搵工,呢個只係好過冇,但裝唔到等於 ...

九方應較少公司用,對嗎?THANKS

回覆 pingu_k 的帖子

係,始終要畀錢,而且條 key 好似有限裝幾多次。以前啲人用 Yahoo 字典打,依家冇左。舊電腦可能自己上網裝拼音,新電腦應該有拼音。記得上次見工用 laptop 做 test,兩部都有拼音功能。

1998Ruby1998 發表於 20-2-10 21:38
回覆 pingu_k 的帖子

係,始終要畀錢,而且條 key 好似有限裝幾多次。以前啲人用 Yahoo 字典打,依家冇左 ...

有咁多其他選擇,就不需用要付錢的了

初學嚟講,任何輸入法都不會打得快,但如果小朋友識普通話,拼音好快上手。

我喜歡用拼音多啲,普通話拼音同廣東話拼音都有用。

回覆樓主:

多謝大家!其實如拼音OK,就無需要特別去學倉頡/速成輸入法,係唔係呢?

醒目開學勳章

pingu_k 發表於 20-2-11 14:09
多謝大家!其實如拼音OK,就無需要特別去學倉頡/速成輸入法,係唔係呢?
我學咗30年倉頡都唔識,咁多年來都係用粵拼,你話得唔得?

bobbob 發表於 20-2-11 15:00
我學咗30年倉頡都唔識,咁多年來都係用粵拼,你話得唔得?

我當年也是學倉頡的,但放低太耐,現在剩番速成,也算不錯吧

簽名被屏蔽

倉頡係先苦後甜,阿女十分抗拒學,要易上手嘅就算,佢話學習多數用英文打字好少用中文,就更難要佢學速度快嘅輸入法。

1998Ruby1998 發表於 20-2-10 20:14
九方係最容易同快學識,有字型、筆劃、拼音等,不過就要畀錢,同埋出面搵工,呢個只係好過冇,但裝唔到等於 ...

我當年響中大校外進修學倉頡,個半鐘就識晒,但大前提係先識英文打字會快好多。依家老咗,打字無咁快,一分鐘只可以打大概60字。之前有個student helper,一分鐘100字,D keyboard敲打聲十分悅耳

little_yolky 發表於 20-2-12 14:36
我當年響中大校外進修學倉頡,個半鐘就識晒,但大前提係先識英文打字會快好多。依家老咗,打字無咁快,一 ...

係,好羨慕打字快果D

YmOra 發表於 20-2-11 21:42
倉頡係先苦後甜,阿女十分抗拒學,要易上手嘅就算,佢話學習多數用英文打字好少用中文,就更難要佢學速度快 ...

我自己當年覺得學拆字都幾好玩的
‹ 上一主題|下一主題