用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 多唔多小學在疫假用視像教學(例如用Teams) ...
go

多唔多小學在疫假用視像教學(例如用Teams)  

如題。
見中學多用視像教學,停課不停學,中六生在網上考mock等,小學多不多用視像教學?

回覆樓主:

係BK見到有唔少家長話最憎停課不停學,好多網上功課麻煩到家長。恐怕搞埋視像,又有screen time太多的問題,會更多不滿。

其實啲家長唔識用電腦啫,你估老師唔使工作咩!

回覆 conniewktang 的帖子

有d講法係比較費解,只可以話一樣米養百樣人。

Jane1983 發表於 20-2-10 16:35

有d講法係比較費解,只可以話一樣米養百樣人。

坦白講,可能小學老師也不是個個識用視像教書,中學老師亦言。
我教果間中學是規定老師要按平日上課時間表上堂,學生不上當缺課,還有網上考Mock, 老師唔識都要學到識。

幼稚園或小一二,無乜大問題。但高小、初中以上,停課一個月唔定,更長又唔定,停課就停學真係唔係辦法。

Jane1983 發表於 20-2-10 16:54

幼稚園或小一二,無乜大問題。但高小、初中以上,停課一個月唔定,更長又唔定, ...

所以我贊成視像教學,學生不用荒廢學業!

Jane1983    發表於 20-2-10 17:25

小學生如果視像教學對家長都頗高要求。特別係基層家庭,可能都未必有足夠設備,或者家長都未必識搞。國際學校通常家庭backup 足夠,所以可以進行。

回覆樓主:

智能手機已ok, 有幾難?!
反而團隊擁有者(老師)就用電腦才可用各種功能。學生可用手機丶pad、電腦都可以!綜緩家庭都早已免費有電腦用啦!

我覺得如果無答問環節應該不難,即時直播完,學生睇完可以無限次重溫,老師電腦唔掂,將課程直接拍片放上網,學生無限次重溫。

回覆樓主:

仔小學,呢個星期開始嘗試視像教學。 大家都未知成效,都係嘗試階段。學校自G5開始,多用電腦上堂,學生應該唔難適應。

高小停課停學真係唔掂,尤其小六,要銜接中學課程。

S-Kwok 發表於 20-2-10 22:55
仔小學,呢個星期開始嘗試視像教學。 大家都未知成效,都係嘗試階段。學校自G5開始,多用電腦上堂,學生應 ...

ar_mak 發表於 20-2-10 23:58
其實有冇網友能夠講解一下視像教學在實際操作上會係點?

一般用Microsoft Teams or用Zoom, 有點像FaceTime 又似whatsapp 可對話可mute了學生不准某學生嘈,可share screen, 可比功課丶教書,對話,非常好用。又可錄下教學內容,讓學生重溫。控制員是科任老師。可用電腦,pad,手機上課。
我工作學校用Teams, 我仔上校外英文課程用Zoom, 所以我識少少,我自己IT好差都識(emoji),我仔一學就識,教番我轉頭(他十歲,小五)。

回覆樓主:

我中學全部老師強制性視像教學,老師全部在家進行,一班學生30幾人,高中分小組都20幾人(以前人多試過最多45人一班,但這幾屆Sars年出世,人數已少了)。老師不出現於課堂當失職,跟時間表上,堂堂點名,對於不上課學生,老師會打電話跟進。
對話時只可1-1(用Teams)。
仔自己上英文Net 堂,1-1就用Zoom,非常ok!