用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 多唔多小學在疫假用視像教學(例如用Teams) ...
樓主: conniewktang
go

多唔多小學在疫假用視像教學(例如用Teams)   [複製鏈接]

S-Kwok 發表於 20-2-10 22:55
仔小學,呢個星期開始嘗試視像教學。 大家都未知成效,都係嘗試階段。學校自G5開始,多用電腦上堂,學生應 ...

請問你仔學校是國際學校或直私小學嗎?

conniewktang 發表於 20-2-11 10:27
請問你仔學校是國際學校或直私小學嗎?

阿仔係直資小學。

可能係初嘗階段,今日上嘅堂都係見到老師係喺學校進行嘅。
亦可能係由於係初嘗階段,暫時未強制性一定要上,同步有放視象教學嘅notes.

老師一開始講咗守則,亦不提及最後十分鐘會比同學發問問題,我見同學都好守規矩,冇話上課時間爭相講嘢。

IloveJJ 發表於 20-2-11 10:25
贊成!
就算政府俾埋硬件,要有人睇住小朋友用電腦進行視像上課,呢個都唔係個個做到,尤其是基層家庭。
...

所以我覺得能視象教學嘅,大多數係學校已要求學生有自己嘅電腦,喺學校已有較多用電腦上堂嘅經驗。

回覆樓主:

我暫時覺得視象教學唔錯

S-Kwok 發表於 20-2-11 13:45
阿仔係直資小學。

可能係初嘗階段,今日上嘅堂都係見到老師係喺學校進行嘅。

我果間津中其實學生都係咩階層都有,一樣視像教學,平日並不多IT teaching,一樣照做,老師全部在家上課,不用回校。學校用視像train老師。其實都冇咩特別,唔使怕好難用,用慣就ok.

S-Kwok 發表於 20-2-11 13:55
我暫時覺得視象教學唔錯

IloveJJ 發表於 20-2-11 14:25
中學又唔同小學,因為中學生本身已具一定電腦使用技能,例如:識上網識打字……。另外,中學生亦假設已具 ...

唔需要用電腦,手機download eg Teams已可看到老師上課及做作業。Teams support跨境如深圳地區上網學習,不用翻牆,跨境生在內地也能用到Microsoft Teams.
用智能手機就得,有學校(津校)借埋ipad比學生,又或資助學生買電話數據卡。用智能手機,我估幼稚園學生也會,根本沒有難度。除非家長不想學生用智能電話或Ipad又另計!
我仔上英文課用Zoom, 也多用智能手機,非常易用!

IloveJJ 發表於 20-2-11 18:22

呢個的確解決到硬件問題,但你supposed 小一都識用手機?能 ...

獨留子女在家犯法喎,停課應該有人看管個細路㗎,或回校託管。我其實只想講,視像教學同用whatsapp or wechat一樣不難用。但小學啲課程咁易,視唔視像我都冇所謂,又唔會唔識嘅,好易上手。考DSE就話啫!

IloveJJ 發表於 20-2-11 18:28
就係如果只由長老或工人睇住既小朋友,如果要上網學習,我覺得係唔適合。
或者你會話小朋友應該要能自律做 ...

對,老人家或工人看的孩子係有難度。

https://www.facebook.com/155545491928572/posts/609541959862254/

對有幾個仔女,雙職家長,工作時數長,教育水平唔高,屋企無電腦和printer的家庭,支援小朋友網上學習係難。所以幼稚園或初小,可以鬆少少。

但到高小以上,小朋友應該有能力自己處理好大部份。人人日日咁跟課程學習,你唔學,真係有問題。

conniewktang 發表於 20-2-10 16:40
坦白講,可能小學老師也不是個個識用視像教書,中學老師亦言。
我教果間中學是規定老師要按平日上課時間表 ...
中学嘛,妳都识讲啦!小学有D挑战嘅。

JojoDad 發表於 20-2-12 11:53
中学嘛,妳都识讲啦!小学有D挑战嘅。

上面S-Kwok小學也用喎,佢覺得不錯。
易用,只是怕老師唔識,學生反而好易上手。
手機或電腦已可,不用printer!
宜家仲興網上面試(自行收生)。唔識IT, 真係要學下。過多幾年,大把IT 教學,所以點都要學。
作為老師/家長,我支持視像教學,疫情不知幾時完,唔通荒廢學業。老師支薪幾萬元一個月,點都要為學生福祉著想,唔通唔使做白收人工咩,咁學生可以hea曬,或只靠比功課不教書真係不行,尤其小四或以上。

conniewktang 發表於 20-2-12 12:24

上面S-Kwok小學也用喎,佢覺得不錯。

Don't get me wrong, i am not against eclass with video. In fact, i am pushing them on my oem biz. What i am trying to say is the followings..1. can't use sec sch situation directly apply to prim school, especially to become unique across p1..p6.
2. video class will hv certain challenges for lower prim.
3. i believed it won't more than 10%  prim school already to go video class, which requires the whole school very much IT oriented. However, i am very much with the concept it should become a straight readiness after this epidemic, if we sirvive.
br. 抱歉用英文,但中文实在有点差,仲遺傳左俾个女嚟。
‹ 上一主題|下一主題