用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 多唔多小學在疫假用視像教學(例如用Teams) ...
樓主: conniewktang
go

多唔多小學在疫假用視像教學(例如用Teams)  

回覆 conniewktang 的帖子

我仔津小,昨天已經開始視像教學!個仔自己操作都冇問題!同老師同學互動很開心!

alankany 發表於 20-2-12 16:18

我仔津小,昨天已經開始視像教學!個仔自己操作都冇問題!同老師同學互動很開心 ...

幾年班?邊區津小?跟上課時間表上嗎?應該啦,中學有校長估計停課會有2-3個月,有小學用視像直播,也有用錄像教學。用microsoftTeams的跨境都睇到,又好用!

東區P2☺️,跟上課時間表!

alankany 發表於 20-2-12 16:24

東區P2☺️,跟上課時間表!

Wow! Very good!根本好易,手機裝app, 一按就可用, both Teams 或Zoom.唔明啲人覺得咁難嘅!
如果學校有跨境或回過鄉的學生,我寧可不快復課,而且還有人滯留大陸,網上教學就最好啦,以防交叉感染,尤其小學!老師又可網上upload教學資料,比功課,又可看到學生交咗未,方便!

我聽到幾間小學都用Classroom!完全不用家長在旁,中文英文溝通很方便!不會的同學可以點開教學視頻!

alankany 發表於 20-2-12 16:35

我聽到幾間小學都用Classroom!

Google Classroom?

conniewktang 發表於 20-2-12 16:36
Google Classroom?

這好像不可直播,但可放videos, 如可直播就冇咁悶,可語音互動,傾計一樣,學生可問,老師可以即刻回答。

是的!不是直播!他們用文字互動!也不悶!

alankany 發表於 20-2-12 16:39

是的!不是直播!他們用文字互動!也不悶!

但不可確保學生冇離開部機,如Teams或Zoom的語音互動,screen 可見老師同學生樣,老師又可抽問學生,會比較好,似課堂感覺。

conniewktang 發表於 20-2-12 18:10

但不可確保學生冇離開部機,如Teams或Zoom的語音互動 ...

EDB也建議繼續教學,也有中學校長說疫情嚴重,復課或2-3個月之後的事。

conniewktang 發表於 20-2-12 18:10

但不可確保學生冇離開部機,如Teams或Zoom的語音互動 ...

小學課程雖然較中學簡單,家長可能覺得唔視象教學都唔影響學習。 我覺得啱一半啦,因為我覺得視象教起碼令孩子雖然人在家,但仍然有保持住返學嘅心態,而且老師可以即時了解同學進度,我覺得真係唔錯。尤其如果要停課2、3個月,真係會懶散咗。 停完2、3個月,要回復上堂狀態,確實唔易。

ps: 我覺得視象教學嘅唯一壞處係同學們經常chat room傾偈

回覆 S-Kwok 的帖子

唔心散都「混」到生草
假設一日 9:00-21:00,有 4 個鐘頭食飯同沖涼,如果冇任何視像教學,齋做練習 2 個鐘,咁仲有 6 個鐘頭唔知做乜。小學還好,叫做可以做下練習、睇下書。幼稚園 K1、2 做得啲乜?

平日班豬仔都好正常,呢排咁多日唔出街冇返學,開始出現胡言亂語,傻笑跳舞大叫唱歌呢啲徵狀。再咁落去,我都畀佢哋搞到痴線埋一份。

羨慕樓上的家長們。
我仔間小學都係2月初才開始叫家長下載powerlesson的apps使用。
既可以在電腦的學校系統使用,也可以在ipad使用。
但都不是實時教學,只是各科老師上載他們的錄像﹑設計練習上去,雖然可以無限重溫。
不過,極少老師親聲上陣(得一個),老師們多數都找其他youTube錄像上載供學生睇,練習都是選擇題,幾乎沒有寫字方面。
所以,每日我寧願額外影印練習或網上下載練習供孩子做,或者將作業影印。以免小朋友驚弄污作業不敢做。

1998Ruby1998 發表於 20-2-13 22:56
回覆 S-Kwok 的帖子

唔心散都「混」到生草

對幼稚園小朋友嚟講,最大鑊應該係連公園都唔去得,無得放電。

小孩, 初小,國際學校用google classroom home learning

Saboc 發表於 20-2-14 09:28
小孩, 初小,國際學校用google classroom home learning

其實直播上堂用Teams or Zoom會更好,可見樣及即時語音互動,老師只不過把classroom搬到家中,非常方便。

用Google Meet 同老師视像
佢哋學校從來都冇功課帶返屋企,只係睇書。但係呢段時間日日都好多功課 ,對我哋家長嚟講都係好事,了解多咗佢哋其實喺學校做啲乜嘢

Saboc 發表於 20-2-14 11:22

用Google Meet 同老師视像

也可全班一齊上堂?同同學都傾到?
請問邊間小學不用帶功課回家咁正?IS?

conniewktang 發表於 20-2-12 16:19

幾年班?邊區津小?跟上課時間表上嗎?應該啦,中學有 ...

我地唔係跟時間表
只係每科一星期上一堂

conniewktang 發表於 20-2-14 11:29

也可全班一齊上堂?同同學都傾到?

佢孩子係初小國際學校