用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 停課安排
樓主: mindfulmom
go

[其他] 停課安排

meimeimandy 發表於 20-2-11 14:45
X2
真係好忙好大壓力
d野靠唔到長老同姐姐做

如果你覺得太辛苦其實可以同老師feedback下,我地都有同學家長(尤其D外國人,佢地邊會肯跟功課),已同老師反映左話要CUT d workload.
尤其雙職家庭真係跟不到,因為初小自己不懂上網download 又print又scan 咁多野。
高小一般自己跟是沒有問題。

964000 發表於 20-2-12 10:04
如果你覺得太辛苦其實可以同老師feedback下,我地都有同學家長(尤其D外國人,佢地邊會肯跟功課),已同老 ...

我係year one家長,我哋學校用email出功課,有個Table俾家長跟,Live broadcast就一星期兩至三堂。發個屋企越有資源嘅就越着數,屋企得一個細路嗰啲全職家長嘅同學交功課又快又準,有兩個細路嗰啲已經開始叫救命,雙職家長又無home office嗰啲係完全跟唔到功課,好大壓力。我都明白停課唔係學校要求,學校已盡力提供一切支援,但初小學生甩碌係預咗啦。而且靠工人長老看細路係冇可能叫佢哋100%做益智嘅活動嘅,電視一定睇多咗。只怪自己生不逢時,我已決定將來叫個仔娶個老婆養埋佢,等佢唔使出去做嘢在家湊仔
P.S. 就算跟唔到學校功課,我仍堅持每晚15分鐘reading time, 不過好多時都攰到讀左兩頁已瞓着

我小朋友低小,long distance learning 唔適合依個年紀。好多嘢佢都唔明,尤其是作文方面。雖然老師有拍video比example.始終都要家長全程教哂。由於我哋唔係專業小朋友都未必明我哋啲解釋,真係唔知小朋友學到幾多野。同埋課程太緊湊每日好多嘢做,直頭家長想死。

behd 發表於 20-2-12 11:44
我小朋友低小,long distance learning 唔適合依個年紀。好多嘢佢都唔明,尤其是作文方面。雖然老師有拍vid ...

真係停了課要自己跟,先知原來佢地在學校係要做咁多野同學咁多野, 因為平時冇功課同textbook.

964000 發表於 20-2-12 10:04
如果你覺得太辛苦其實可以同老師feedback下,我地都有同學家長(尤其D外國人,佢地邊會肯跟功課),已同老 ...

幸好學校都唔係太嚴格亦理解不同家庭嘅問題,亦有survey攞家長意見
不過作為家長都希望佢可以盡量學盡量做

esf,用Google classroom,比之前返學更忙,每日4-5次streaming,中文功課亦有明顯增多。

mindfulmom 發表於 20-2-9 13:45
停課期間,學校有甚麼安排?例如:online learning、camp/trip、學費及其他費用等。

謝謝分享!
any fee reduction/concession?

回覆 Osiana 的帖子

聽過本地幼稚園如 St Cat和York,因為驚有退學潮,所以減學費,有話達半價。
國際學校就無聽過,起碼我小朋友讀緊果間無。我有問我老公,佢話:「我地其實有上堂wor。」

Osiana 發表於 20-2-14 04:37

沒有打算,好老師不容易請, 共渡時間。

mandy_ng207 發表於 20-2-12 10:41

我係year one家長,我哋學校用email出功課,有個Table ...

絶對是

Osiana 發表於 20-2-14 04:37

學校沒有提過。

我是「消費者」,當然想減學費、校車費,但我也明白學校、校車公司是要資金營運,也要出糧俾員工,我也是打工仔,我也不希望此時此刻公司會減人工或炒我,所以我對是否減學費,沒有訴求,有只是bonus.

依家我們現在日日在家e-learning arranged/assigned by school, 天天也見到老師,同她有interaction, 她也在”home teaching”.

safeway 發表於 20-2-14 14:30
學校沒有提過。

我是「消費者」,當然想減學費、校車費,但我也明白學校、校車公司是要資金營運,也要出 ...

今天收到學校email, 收費課外活動方面會按比例退錢,校車就磋商中,算係咁啦。

回覆樓主:

經過兩星期的網上學習,家長和老師feedback 了意見,老師也加以改善了網上教學,每星期還會單獨約見小朋友傾下,家長大致滿意,你們有甚麼意見也可以叫班代表向老師反映一下,一般願意聽取意見而且IT support很好。