用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 圍爐取暖可以嗎
樓主: lengnui
go

圍爐取暖可以嗎

Cliokohonda 發表於 20-2-8 10:45
盡力後冇野值得去自責……
當一眾家長在討論名神b1校,自己仔女未達標去入圍的確構成壓力,其實將來見工冇 ...

向來重視孩子的品格多於成績,相比起成為精明能幹的人,我更希望我的孩子幸福快樂,並不是指放任不管,只管玩樂,只是覺得外面已經充滿競爭和壓力,我更想擔當給予支持和愛嘅角色。

會覺得擔心並不是因為孩子的成績未如理想,因為對我來說他已經做得很好了,他的well being絕對比成績表上的分數重要得多,只是因為看到孩子已很努力,可是仍要承受壓力和面對現在的困局,而不期然感到心痛,我相信若干年後無論孩子的成就如何,只要他們快樂不委屈,已經很滿足了,祝福你和你的孩子,願大家也安好。

gracelam 發表於 20-2-8 10:45

媽媽呢個角色已經很難做,特別今年小五小六及考DSE的媽媽媽 ...

仍在不斷努力學習成為更適合孩子的媽媽,希望我們也能變得更好、更強大,繼續為子女排憂解難

hihisasa 發表於 20-2-8 10:57
媽媽您已經好努力去幫助小朋友,已經做足100分! 是真的,確實今年小六和DSE家長真的不易做。既然您已經盡 ...

謝謝您~預備升中的過程真的很像自己再讀多次小學,但為了孩子所有心機也是值得的,現在只好趁停課期間預習一下新的內容,又要勞逸結合,怕小朋友太大壓力,更要處理家中事務和自己的工作,為人妻丶為人母真的不簡單,幸好還有這個平台讓大家互相鼓勵和支持。

penpenvivi 發表於 20-2-8 13:17
明白樓主,我亦有質疑自己做得唔夠好,但近一年同小朋友努力嘅過程,相會也令小朋友成熟不少,仲有漫漫長路 ...

謝謝你的體諒和理解,我相信這段時間的付出是絕對值得的,不是因為最終的結果,而是至少我可以透過這段日子來向孩子證明我最重視的由始至終都是他過得好不好,而不是分數,這是對小朋友有益的。

lengnui 發表於 20-2-8 16:07
理解的,只是怕若最後需叩門的話,測驗成績表也要給中學校長看,明白測驗是用來警惕學生加強溫習,但現在 ...

"呈3"雖然大機會取消,但這次的校內試不會取消嘛!只會延遲考而矣!即是話孩子有努力過,最終成績表也有機會反映出來,對叩門亦有着絲絲希望,凡事從好方向諗,壓力自然少,表現亦會見好。

少少分享,我識嘅一啲jm們响這個突然出現的大假裏與孩子大玩特玩益智用腦的遊戲、大量睇和聽外語片、jm亦充當面試官玩面試問情景題、把家裏的房間貼上門牌寫著中英文室,數學室和常識室玩扮老師教學有功課帶走有書要背,次日要做要交的似層層架,吖!仲有間家政室即廚房玩真煮飯仔弄他們的午餐,這些玩意可提升學習趣味。jm們的家被玩樂和學習氣氛所籠罩下孩子不知不覺間成長咗和預習咗未教的課程,孩子們完全不覺有呈3之壓力,取消與否不再重要,因為孩子個心十分定檔,知道自己已經做足準備無有怕。其實,個人認為,"樂着而學過日子" 比 "憂心渡過每一天"好。孩子的未來仍然需要你的幫助呢!努力加油呀!

YmOra 發表於 20-2-9 09:30
"呈3"雖然大機會取消,但這次的校內試不會取消嘛!只會延遲考而矣!即是話孩子有努力過,最終成績表也有 ...

很厲害!!現在keep住預備下學期的課程,慢慢理解和消化,可能效果比平常上學的好,因為暫時沒有默書和功課的壓力,可以真正了解課題的內容,未嘗不是一件好事

YmOra    發表於 20-2-9 19:27

lengnui 發表於 20-2-8 17:46
向來重視孩子的品格多於成績,相比起成為精明能幹的人,我更希望我的孩子幸福快樂,並不是指放任不管,只 ...

我買左副四千件lego 比仔仔砌,更明白粗心大意不限在做功課考試,心理質素是要靠自己調控,趁停課期間,不妨遠離書本放空一下,針對心理問題補强。
如果有心讀,小學温一星期夠考試了……

YmOra 發表於 20-2-9 09:30
"呈3"雖然大機會取消,但這次的校內試不會取消嘛!只會延遲考而矣!即是話孩子有努力過,最終成績表也有 ...

收到小學通知,如果呈三取消,連全校下學期評估一,都一併取消。
即變成全校下學期只考評估二。
不知到時成績表如何呈現了

Cliokohonda 發表於 20-2-12 15:14
我買左副四千件lego 比仔仔砌,更明白粗心大意不限在做功課考試,心理質素是要靠自己調控,趁停課期間,不 ...
你這方法好好, 我都試下比d要耐性的事情比佢自己試下先
仔可以自動自覺溫書就好了。

nillnill 發表於 20-2-12 15:27
收到小學通知,如果呈三取消,連全校下學期評估一,都一併取消。
即變成全校下學期只考評估二。
不知到時 ...

個人認為,完全取消校內試的做法是最不理想,因為當叩門時別的小學有考只得你無考會無咁着數。不過,分分鐘全世界都取消是次校內試都未定呢!

sillydad 發表於 20-2-12 15:54
你這方法好好, 我都試下比d要耐性的事情比佢自己試下先

睇住佢望住說明書都砌錯方向,同跟平時抄錯數字一樣,所以我仔温幾熟都冇用,小學考試必須要心思細密,佢可以坐喺度幾個鐘,無論砌lego或做練習,一樣喺粗心大意,再迫佢做練習,我認為佢心理質素只會進一步惡化,更加麻目求其睇題。

Cliokohonda 發表於 20-2-12 16:09
睇住佢望住說明書都砌錯方向,同跟平時抄錯數字一樣,所以我仔温幾熟都冇用,小學考試必須要心思細密,佢 ...
佢平時願意嘗試新事物嗎?

sillydad 發表於 20-2-12 16:15
佢平時願意嘗試新事物嗎?

自從我下令嚴禁玩手机遊戲後,家中只剩下練琴或温書這兩個選項,所以砌lego可能係大家既妥協,不過有時又忍唔住話佢砌得又慢又錯,又叫下佢望一次說明書記幾個步驟,總之佢嘅考試缺点喺砌lego表露無遺。

Cliokohonda 發表於 20-2-12 16:25
自從我下令嚴禁玩手机遊戲後,家中只剩下練琴或温書這兩個選項,所以砌lego可能係大家既妥協,不過有時又 ...
佢平時是否願意嘗試新事物, 是否勇於嘗試的呢?

sillydad 發表於 20-2-12 16:42
佢平時是否願意嘗試新事物, 是否勇於嘗試的呢?

其實好多時我要佢明白做人未有能力時要接受。

Cliokohonda 發表於 20-2-12 17:28
其實好多時我要佢明白做人未有能力時要接受。
你要佢接受自己不足, 但你又因為佢不能一次就切到lego而忍唔住話佢。你想佢接受自己不足。你又有否接受佢不足呢?哈哈。

Cliokohonda 發表於 20-2-12 16:25
自從我下令嚴禁玩手机遊戲後,家中只剩下練琴或温書這兩個選項,所以砌lego可能係大家既妥協,不過有時又 ...
仔專享?家姐妹有冇的玩先?

sillydad 發表於 20-2-12 17:38
你要佢接受自己不足, 但你又因為佢不能一次就切到lego而忍唔住話佢。你想佢接受自己不足。你又有否接受佢不 ...

以我理解會引申到父母對仔女是否過份要求喎,其實我希望佢清楚什麼時候會有選擇權,小三四試過比佢自由發揮但會跌出精英班,我对佢冇要求佢自己会更冇要求了。

b3410 發表於 20-2-12 17:39
仔專享?家姐妹有冇的玩先?

家姐今期都多功課……

Cliokohonda 發表於 20-2-12 18:08
以我理解會引申到父母對仔女是否過份要求喎,其實我希望佢清楚什麼時候會有選擇權,小三四試過比佢自由發 ...
#33 砌lego可能係大家既妥協,不過有時又忍唔住話佢砌得又慢又錯

#35 其實好多時我要佢明白做人未有能力時要接受。

你想佢未有能力時要接受自己, 但佢砌得慢又錯,,你就接受唔到佢, 忍唔住要話佢。
你唔接受佢, 佢又如何學懂接受自己呢?