用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 圍爐取暖可以嗎
go

圍爐取暖可以嗎

依家咁嘅情況,幾時復到課又未知,呈三又好大機會冇得考,明白消取呈三,只計呈一呈二的成績是合理的,但係明白歸明白,始終覺得好難過和擔心,自問呈一呈二真係有用心同小朋友預備,一直都跟得好足,直頭好似我自己讀多一次小學咁,到而家都仲記得考啲咩,成績雖然稱唔上好,但至少有進步同有付出過就可以,下次再努力就得。不過依家咁搞法連再努力嘅機會都冇,真係令人泄氣 雖然坊間盛傳我哋小學派位係派得靚,其實唔使太擔心,但如今情況難以預計,加上受影響嘅係全港學生,變數太多,如果到時淨係計呈一呈二再加睇埋六年級所有成績表就仲死,一月份的測驗學校出得比平時更難,結果很不理想,都唔知點算。

其實我並唔係太注重成績或派位結果,從來都唔覺得學業可以界定小朋友嘅價值,努力準備考試都係想小朋友學識對自己嘅將來負責任,盡力而為,希望可以入到適合嘅學校,絕對唔係要死谷入d so called presentable嘅學校去滿足我自己,呢排不斷質疑自己係咪做得唔夠好,好擔心會唔會害咗小朋友,點解想讀書讀得開心都咁難,我哋已經唔係d aggressive 嘅人,這一連串的事令我好自責同無奈。

這段日子既要安排停課期間的學習,又忙着清潔家中和撲口罩丶消毒用品、食物等,亦要返工,更要陷入擔心、內疚、心痛的循環,上年已經很不平靜了,沒想到剛過年又發生這事,真的快吃不消了再想到小朋友要經歷社會動盪和疫症,又是一陣揪心...

最後祝睇到呢度嘅你身體健康,幸福美滿多謝你聽我放負。

lengnui 發表於 20-2-8 00:02
依家咁嘅情況,幾時復到課又未知,呈三又好大機會冇得考,明白消取呈三,只計呈一呈二的成績是合理的,但係 ...

既來之,則安之。全港媽媽都一樣係加油中,愛自己孩子已經好足夠

依家咁嘅情況,幾時復到課又未知,呈三又好大機會冇得考,明白消取呈三,只計呈一呈二的成績是合理的,但係 ...
加油!

孩子將來體會到並感恩今日媽媽所付出的無盡的愛!

亦祝大家健康,入讀理想學校。

學校的測驗不會影響呈一呈二的成績,學校十二月已出了成績表,要給申請自行學校見到的只有呈二的成績。一月份的艱深測驗只是用來告戒學生,呈三要多多努力。測驗分數難看也冇人見到。

回覆樓主:

一個人的價值並非只由自己、父母、學校、工作、婚姻評價,但是一生總要面對各方各面不同標準的評價,而且得出的結果也不會一致。

你想小朋友學懂內疚和自責, 還是勇敢和無悔?你想小朋友學懂只要結果差了便放棄, 還是看著結果會檢討, 改善再努力過?
知識任何年紀可學。但做人態度才是最重要的。

做小朋友的良好示範, 身教最重要的。一起加油。

2jkidsfather    發表於 20-2-9 09:44
仔可以自動自覺溫書就好了。

回覆樓主:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3738896136151173&id=157146010992888

盡力後冇野值得去自責……
當一眾家長在討論名神b1校,自己仔女未達標去入圍的確構成壓力,其實將來見工冇人會理邊間中學畢業,放眼公开考試成績吧,大媽最關心是在那裡搶廁纸,要明白今時今日香港最享受'搶贏','冇用'咪掉左去。
能盡力去栽培已是成功,成果未在升中出現而已。

2jkidsfather    發表於 20-2-9 09:44

媽媽呢個角色已經很難做,特別今年小五小六及考DSE的媽媽媽更艱難,事件總會過去,最重要一家齊齊整整,身心健康

媽媽您已經好努力去幫助小朋友,已經做足100分! 是真的,確實今年小六和DSE家長真的不易做。既然您已經盡哂力幫助小朋友,已經好叻!
平常心,現階段小朋友可以復課已經好感恩,大家都要保持心靈和身體健康!

回覆樓主:

明白樓主,我亦有質疑自己做得唔夠好,但近一年同小朋友努力嘅過程,相會也令小朋友成熟不少,仲有漫漫長路,要提起勁加油呀

SLM 發表於 20-2-8 00:51
既來之,則安之。全港媽媽都一樣係加油中,愛自己孩子已經好足夠

很同意願能給孩子無限的愛,讓他快樂成長,希望我倆也能做到,一起努力吧

medicine 發表於 20-2-8 01:55
加油!

孩子將來體會到並感恩今日媽媽所付出的無盡的愛!

謝謝你的祝福,希望大家的小朋友都能在滿滿的愛下成長

803Joa 發表於 20-2-8 03:01
學校的測驗不會影響呈一呈二的成績,學校十二月已出了成績表,要給申請自行學校見到的只有呈二的成績。一月 ...

理解的,只是怕若最後需叩門的話,測驗成績表也要給中學校長看,明白測驗是用來警惕學生加強溫習,但現在呈三很大機會取消,難免感到擔憂,不過既然無法改變就算,盡量平常心

asweetmom 發表於 20-2-8 07:14
一個人的價值並非只由自己、父母、學校、工作、婚姻評價,但是一生總要面對各方各面不同標準的評價,而且得 ...

相信你一定經歷了不少,為人父母最重視的應該是子女對自己的評價,為母則強,我們一起加油吧

sillydad 發表於 20-2-8 07:45
你想小朋友學懂內疚和自責, 還是勇敢和無悔?你想小朋友學懂只要結果差了便放棄, 還是看著結果會檢討, 改善 ...

你所說的也是我一直所想的,我不想小朋友在內疚和自責下成長,所以一直也是給予他鼓勵和陪伴,而不是責罵與不滿,加上家中還有妹妹,我甚至不敢在孩子面前表現得不安和擔憂,我不想他們被負面情緒包圍,只是這陣子實在太令人煩悶,才透過這個平台和大家分享心中所想,很感激你的意見,祝你們一家天天愉快,身心安康

flower9 發表於 20-2-8 09:46
每一段經歷都可以令人成長, 成熟, 加油! 身心健康!

希望事情會變好吧

flower9    發表於 20-2-10 09:32

Poyau 發表於 20-2-8 10:16
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3738896136151173&id=157146010992888

Very inspiring and healing!! Thanks

Poyau    發表於 20-2-9 21:29