用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇中英對照圖書推介?
go

有冇中英對照圖書推介? [複製鏈接]

如題想提升英文閱讀能力,有冇中英圖書推介?些些
   0    0    0    0

係EK爬文咁耐,大家應該會推薦
中文:基礎漢字500系列
英文:Oxford Reading Tree

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 20-2-9 17:30
咩程度?我哋睇過Magic tree house,有中英對照

小四,等我試下Magic tree house

小四,Magic tree house可能淺,我見小一、小二睇多

NNbaby 發表於 20-2-10 03:00
小四,Magic tree house可能淺,我見小一、小二睇多
雖然閱讀派來說,這是norm, 但讀書不是求分數,閱讀去鬥lev高

tw103 發表於 20-2-9 18:29
小四,等我試下Magic tree house
先問下自己e加睇乜書,找一些差不多程度小朋友又有興趣的書

MrBeast 發表於 20-2-10 09:19
雖然閱讀派來說,這是norm, 但讀書不是求分數,閱讀去鬥lev高

樓主前提係「提升英文閱讀能力」嘛,
所以我都係跟norm俾意見
Harry Potter會唔會好啲(雖則有家長話阿仔阿女小一甚至K3睇)

NNbaby 發表於 20-2-10 11:06
樓主前提係「提升英文閱讀能力」嘛,
所以我都係跟norm俾意見
Harry Potter會唔會好啲(雖則有家 ...
利申:我就是之前中左ek閱毒,都是小一二左右開始mth, 不過是我bedtime story 讀
在不知樓主情況下,我另外推介n storey tree house, 同樣都是tree house, 小朋友主動看,mth 就叫我以後都唔好再借

利申2:我自己就很like mth

提升英文閲讀能力,不用找中英對照的書,先找一些你小孩喜歡的類型及適當程度,培養英閱的興趣。千祈不要人讀我讀,怕自己小孩讀程度淺的被人笑。有些家長喜歡炫耀自己的小孩讀厚厚的小說,極之無聊。其實閱讀本應是享受故事的樂趣,開心與知音人分享內容,而不是為了炫耀本書有幾厚有幾深。
‹ 上一主題|下一主題