用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Victoria k1 vs ESF k1
樓主: Greenteacafe123
go

[其他] Victoria k1 vs ESF k1 [複製鏈接]

最終如果都係揀英基, 咁為咗維多利亞幼稚園嗰幾年嘅中文程度其實冇乜大意義!

Saboc 發表於 20-2-7 19:06
最終如果都係揀英基, 咁為咗維多利亞幼稚園嗰幾年嘅中文程度其實冇乜大意義!  ...

絕對同意,其實本意係想直升維記小一,但係問題係佢唔包一定升到,我哋唔想行local, 擔心到時候再轉返去 esf 時 人哋已經唔會收

964000 發表於 20-2-7 18:04
HKI + foreign passport + sibling priority = 除非你小朋友interview時非常不合作一句野都唔肯講,否則如 ...

明白,多謝你

回覆樓主:

VSA 在 K2 後就知第一round收生結果,如果你第一round成功,咁你就可以如願揀 VSA。但如果你係 waiting list,就要等到 K3 時才會知道 wait 唔wait 到,到時你又要抉擇,要 ESF Y1定係繼續 wait VSA Y1。Waiting的機會其實係有架,因為好多人貪VSA早出結果,會HOLD位直到佢地考到其他國際學校或本地神校就會放位。但你能否承擔風險就你自己考慮下啦。

除左考慮升小的問題,個人認為你都可以諗下究竟你想小朋友幼稚園階段想點樣成長、點樣學習,唔駛淨係集中升學問題。

mindfulmom 發表於 20-2-7 22:16
VSA 在 K2 後就知第一round收生結果,如果你第一round成功,咁你就可以如願揀 VSA。但如果你係 waiting lis ...

Thank you
‹ 上一主題|下一主題