用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國第三宗肺炎確診
樓主: angelleungyp
go

[英國] 英國第三宗肺炎確診 [複製鏈接]

回覆 WeiSB 的帖子

中學同大學都係。
大學通告:

The University has been in regular contact with staff and students who are in China as well as those who may have been due to travel in the coming weeks or who have returned from China in recent weeks.
We continue to advise all staff and students against non-essential travel to China (including the S.A.R. Hong Kong) until further notice - which we will keep under review.
We have also heard from our partner institutions in China who have advised that Chinese universities are closed for the foreseeable future.

Travellers who have returned from Wuhan / Hubei Province in the last 14 days, must –

• Call NHS 111 to inform them of your recent travel to the city - whether or not you have any symptoms
  • stay indoors and avoid contact with other people as you would with other flu viruses.

Travellers who have returned from mainland China in the last 14 days, and develop persistent respiratory symptoms (including symptoms of common cold, fever, dry cough, sore throat, problems breathing, shortness of breath, headache and body aches) should:

WeiSB 發表於 20-2-8 12:02
多謝回覆。咁大學學生又如何?有冇收到類似通知?因為我哋一早預定下星期出發(希望唔會有變)!
...

在此問下 WeiSB 你們最終是否按計劃下星期來英國?

TTEE1819 發表於 20-2-8 15:30
完全同意。所以我們決定唔出發到英,為自己,也為孩子,更是為了其他人。
...
多謝你深明大義、顧全大局,倘若學校一旦有case ,入面全部中國人都會比人當病毒傳播者,我識有人因為機票已買,洒店已訂,行程已安排,假已請,堅持要去學校睇佢仔九月即將入讀既學校(正是我仔間學校),多麼自私,尤其英國係無人戴口罩。

回覆 angelleungyp 的帖子

我都想知!!

angelleungyp 發表於 20-2-9 15:27
在此問下 WeiSB 你們最終是否按計劃下星期來英國?

50/50。會同女兒傾下和看呢幾日發展。

WeiSB 發表於 20-2-10 12:11

真心講句,為人為己,請閣下延遲來英國探望你女兒吧!

WeiSB 發表於 20-2-10 12:11

大學有冇 notice?

大囡下星期落 London meet我同細囡,我已自我隔離>一星期,今個禮拜尾接細囡。

其實英國真係冇乜把關,Heathrow冇工作人員帶囗罩,亦直接從旅客手上攞passport..... 。英國頭兩個 case邊度入境冇提,第三個 case去完新加坡,去法國再感染咗幾個,返到英國先發病....。返英旅程中直至確診中間呢段時間,會唔會又感染咗更多人?所以,就算下星期去 London,我同阿囡都會減少外出....。

回覆 etoile 的帖子

啲英國人唔殺到埋身都唔識死。不過尋日第一次見一個鬼婆戴口罩,真係十年難得一見!好有衝動問阿婆邊度買口罩

1998Ruby1998 發表於 20-2-10 22:10
回覆 etoile 的帖子

啲英國人唔殺到埋身都唔識死。不過尋日第一次見一個鬼婆戴口罩,真係十年難得一見!好 ...

香港人始終經歷過沙士 ,防疫意識高 , 會自動戴口罩, 用酒精搓手液,入境會 check旅客體溫。而歐洲人, 學你話齋未識驚,又相信自然療法,真係覺得危危乎。今朝睇新聞 ,又有一單確診,由 Geneva 搭廉航返英國, 雖然公佈咗行班編號, 但係只會追蹤坐喺佢附近嗰幾個。

醒目開學勳章

angelleungyp 發表於 20-2-10 16:29
真心講句,為人為己,請閣下延遲來英國探望你女兒吧!

https://www.bbc.com/news/uk-51447761

etoile 發表於 20-2-10 22:05
大學有冇 notice?

大囡下星期落 London meet我同細囡,我已自我隔離>一星期,今個禮拜尾接細囡。

阿女話冇,反而提大家唔好因為最近疫情,對中國人(外來和本地)帶歧視態度,呢點都幾有趣。

Boarding school和大學在二月初,都先後會按😮官方NHS要求出通告、大意勸諭大家減免亞洲行/ 或者與亞洲訪客接觸之後,若有任何即使是輕微的不適,要如何處理/安排隔離。 極多Boarding schools 這段時間,基本上謝絕亞洲家長來訪。

Cambridge Uni 一月底前有過一陣子panic, 因為24/1前剛在學院內完成接待一團15人為期7天武漢學術交流團

Forexample, 這是Cambridge通告
https://www.cam.ac.uk/notices/news/coronavirus-latest-guidance

WeiSB 發表於 20-2-11 14:38
阿女話冇,反而提大家唔好因為最近疫情,對中國人(外來和本地)帶歧視態度,呢點都幾有趣。
...

不可能沒有,因為是英國官方NHS 政府部門出的資訊,一定要全英國學校(當然包括大學)一起遵守。一定沒有例外。你不如直接上 NHS 網睇睇先啦!
或者直接 email 大學問下。最近四周各國疫情咁緊張。如果你們堅持來英國,請填寫清楚你自己的資料。為人為己啊!

回覆樓主:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1532815173533453&id=100004149551226

3b 發表於 20-2-11 14:34
https://www.bbc.com/news/uk-51447761

超級播毒!響法國感染咗幾個,返嚟英國又再感染多兩個,仲要係唔戴口罩嘅醫護人員! 唔知啲醫護人員而家開始戴口罩未呢?

英國包機接國民離開中國,星期日返到。我睇新聞片, 接載呢班人嗰幾個旅遊車司機,冇一個有戴口罩! 有一個英國人,千辛萬苦去到機場 ,點知 中國機場人員唔畀佢上機,話佢體溫有問題 ,用救護車直接送佢返屋企 。佢拍曬片上網 ,話好唔滿意點解唔畀佢上機!

etoile 發表於 20-2-11 18:02
超級播毒!響法國感染咗幾個,返嚟英國又再感染多兩個,仲要係唔戴口罩嘅醫護人員! 唔知啲醫護人員而家開 ...

縱使英國現在有超級帶菌者出現,英國人沒有一個會戴口罩的。

醒目開學勳章

etoile 發表於 20-2-11 18:02
超級播毒!響法國感染咗幾個,返嚟英國又再感染多兩個,仲要係唔戴口罩嘅醫護人員! 唔知啲醫護人員而家開 ...

我諗他們認為只是一般流感, 不用緊張, 只會用自然療法, 多飲水和休息。每個地方都有隱形患者, 唯有做好自己, 避免去人多的地方及出外吃飯, 不時洗手。 阿仔話暫時沒有人戴口罩, 只有Day boy問佢攞酒精搓手液來用, 外國人比較喜歡用這種吧!

其實,預算復活節假期都唔可以返香港,父母又唔可以探...., 但係全亞洲學生都係一樣
‹ 上一主題|下一主題