用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國第三宗肺炎確診
go

[英國] 英國第三宗肺炎確診

第三宗肺炎患者在Brighton 確診。

大家叫d 小朋友小心d,英國 boots 和其他超市還有搓手液買,不過口罩就沒有了。

呢個人好似唔係內地車到,係亞洲其他地方感染。

點都係煩。

1998Ruby1998 發表於 20-2-7 00:06
呢個人好似唔係內地車到,係亞洲其他地方感染。

點都係煩。

A third patient in the UK has tested positive for coronavirus, the Department of Health has said.
It is understood that they are male, were diagnosed in Brighton, and have been transferred to an infectious diseases unit in a hospital in London.
Professor Chris Whitty, Chief Medical Officer for England said this afternoon: "The person who caught this did not catch it in China, they caught it elsewhere in Asia.
"That's an important point ... because whilst it's absolutely the case that by far the biggest risk remains in China .... nevertheless there is now evidence of some limited transmission in a number of Asian countries and our view is rather than wait until after it becomes clear this has become established, we are going to move ahead of the establishment."
He confirmed that NHS doctors will test for suspected coronavirus in patients who have recently travelled from a range of countries in Asia, which will be specified later on Thursday.

回覆樓主:

https://www.bbc.co.uk/news/uk-51398039

請問英國情況如何,緊張嗎?要帶口罩嗎?

yoyo123 發表於 20-2-7 18:58
請問英國情況如何,緊張嗎?要帶口罩嗎?

本帖英國本土人是不會隨便戴口罩。除非你身患重病/絕症。在醫院裏看到醫護人員和職員都不會戴口罩。
昨天我老公只在 Gatwick 機場火車站看到有人戴口罩。我在英國其他地方看不到

回覆樓主:

我孩子話上星期上堂唔見哂D中國學生,唔知係自我隔離定怕怕唔出街

回覆樓主:

My son received this.

poonseelai 發表於 20-2-7 21:45
我孩子話上星期上堂唔見哂D中國學生,唔知係自我隔離定怕怕唔出街

女兒學校知道有學生的父母去了中國旅行剛回國,現在英國政府強行要她們一家隔離。

angelleungyp 發表於 20-2-7 23:42
女兒學校知道有學生的父母去了中國旅行剛回國,現在英國政府強行要她們一家隔離。
...

無病癥都要隔離?咁香港學生家長到英國都要隔離?

WeiSB 發表於 20-2-8 01:49
無病癥都要隔離?咁香港學生家長到英國都要隔離?

冇錯呀!英國政府已經出咗通告給學校,如果家長從中國/香港來英國探學生,他們強行接觸/見兒女。如家長未能在見兒女前14天在英國自我隔離先。之後英國政府會強行家長和學生隔離14天,確認沒有病徵後,才能回學校上課。
來近的 half term,學校應該已出通告通知所有香港和中國家長了。敬請他們這段時間不要來英國探望女兒,或者返回中國/香港,避免隔離停課影響學業進度。現在BK 很多家長搞緊退機票啦!相當熱門的話題了。
以下是我女兒學校出的中文通告:

回覆 WeiSB 的帖子

學校講明,不建議任何人前往中國。而由任何中國地區(強調『包括香港』)去英國嘅人,必須打 111 備案,並自行隔離 14 日,一有任何症狀即刻打 111 送你去醫院再檢查。

我未見過英國人戴口罩,甚至藥房門市都冇口罩賣,更莫論超市。只有華人舖頭先見到但唔會多,所以英國比香港更缺口罩。啲英國人咳到肺癆都唔戴口罩,佢地每隔兩三個禮拜就病,仲要『天然治療法』,即系唔食藥,靠飲茶同休息好,通常個病要等一個禮拜先有起色,但唔夠三四日又病返。所以一傳染就好麻煩。

1998Ruby1998 發表於 20-2-8 05:39
回覆 WeiSB 的帖子

學校講明,不建議任何人前往中國。而由任何中國地區(強調『包括香港』)去英國嘅人, ...

多謝回覆。咁大學學生又如何?有冇收到類似通知?因為我哋一早預定下星期出發(希望唔會有變)!

我嘅理解係,至目前為止,英國政府要求来自亞洲旅客,如有徵狀,應即時避免接觸其他人並即 call NHS,見樓上9樓英國政府公告。
假若家長去英國探學生,學校亦可制定個別政策,決定學生是否需要隔離。

WeiSB 發表於 20-2-8 12:02
多謝回覆。咁大學學生又如何?有冇收到類似通知?因為我哋一早預定下星期出發(希望唔會有變)!
...

大學也一樣,他們都要遵守英國衛生局頒布出來的做法。
如果你們一定要來,在英國入境記錄,請報清楚酒店和聯絡電話讓他們跟進,我們在英國的人會安心d。
最好在接觸你的孩子前14天在英國自我隔離,對你的孩子和大家都安全安心好多。拜托。
你可以去以下NHS 網站睇睇

好坦白講,作為學生家長,真係唔多希望香港家長呢個時候去學校探訪。

yuyueng 發表於 20-2-8 13:31
好坦白講,作為學生家長,真係唔多希望香港家長呢個時候去學校探訪。

我十分贊同

醒目開學勳章

WeiSB 發表於 20-2-8 12:02
...

原本我們都是下星期飛, 學校(中學)不建議我們過去, 亦不想影響小朋友,最終取消行程

yuyueng 發表於 20-2-8 13:31

完全同意。所以我們決定唔出發到英,為自己,也為孩子,更是為了其他人。