用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 dgjs學生需要補習嗎?
樓主: Carolnmtsui
go

dgjs學生需要補習嗎? [複製鏈接]

Jane1983 發表於 20-4-13 19:03
補習好多時係家長心癮。跟唔上,固然要補。中間,要補補去提升。已經幾top的,更加要拔尖,更上一層樓。

...

唔使學校叫學生去補啦,將啲程度拉高啲,啲家長就局跟去跑。有朋友分享,小朋友S1來自英小,佢小朋友嘅分享係DGJS普遍英文強,S1已經識用好多深字/技巧刻意去提高自己嘅分數。所以超奇怪,有網友話DGJS唔會教淺考深,程度適中,連用字/技巧都咁高要求,真係學生為拔尖去取多一兩分去補習咩,幫你貼吓堂分享,點都要諗諗辦法去滿足下要求。講話識人見過啲DGJS卷無用的,係咪真係見過先~~~

Jane1983 發表於 20-4-13 19:03
補習好多時係家長心癮。跟唔上,固然要補。中間,要補補去提升。已經幾top的,更加要拔尖,更上一層樓。

...
asia 定律:學如逆水行舟 不補則退

Osiana    發表於 20-4-20 08:21

回覆 mcl203 的帖子

我有朋友的女讀Dgs,佢係中學先入的。佢話學校有本唔記得係咪校刊定咩刊物,名義上大家可以寫嘢,但實際上只係英文分咗叻果一兩班可以寫。
你處身一個人人力爭上游的環境,你係咁既人,會自得其樂。但如果唔係資質好,又唔係勤力,只係諗呢間學校好,入到去會自自然會變得叻,咁就比較玄。

回覆 MrBeast 的帖子

人各有志嘛 ,無乜所謂

Jane1983 發表於 20-4-14 09:03

我有朋友的女讀Dgs,佢係中學先入的。佢話學校有本唔記得係咪校刊定咩刊物,名義上大 ...

Hea讀,功課少,課程適中~~~

Jane1983    發表於 20-4-14 10:25

回覆 Carolnmtsui 的帖子

for mathematics, just do more exercises, while Chinese tuition isn't necessary as the things tested are usually provided by the teacher and only require plain memorizing. If you can keep up with English standards at school it's also fine but if you want to learn extra knowledge can try some classes many dgjs students with excellent English go to, like Capstone in cwb to enhance your child's English.

回覆 haylleyyyy 的帖子

I know Capstone cwb. It is good idea to learn english writing there.Thank you for your suggestion!

Jane1983 發表於 20-4-14 09:03

我有朋友的女讀Dgs,佢係中學先入的。佢話學校有本唔記得係咪校刊定咩刊物,名義上大 ...
本野你唔恨參予,咪对你不痛不痒囉。如果自己未夠料,又睇唔順眼,自然不是味兒。边间学校都-样啦,細女小学时讀既私校、大女中学时讀既津校,同样係叻既学生机会特多,咩比賽、表演、代表……全部都係果班叻既人身上,呢d事都好常發生。咪去揾適合自己既舞台,有人英文叻,有人音樂掂,有人唱歌好,有人游水快,有人-分不能少,有人樂於做隱形人。

回覆 Yanamami 的帖子

搵到自己的定位,自己叻一樣嘢,先會得到其他同學的尊重。如果中英數常,體育、音樂範範一般般,家勢唔顯赫,樣貌口才都唔突出,就真係要甘於做隱形人先得。

Yanamami    發表於 20-4-19 16:36

Jane1983 發表於 20-4-19 15:55

搵到自己的定位,自己叻一樣嘢,先會得到其他同學的尊重。如果中英數常,體育、音樂 ...
小学我唔瞭解,可能中学生态有dd唔同?阿女样样都中间(又唔係重点校隊,甚至無学樂器,亦唔係合唱团),同学又無乜唔尊重啊~朋友有JS也有校外生,好OK下~

你女是游泳健將啊!

Jane1983 發表於 20-4-19 16:48

你女是游泳健將啊!
早係升二已退隊掛靴了……

點解呢?

Jane1983 發表於 20-4-19 17:55

點解呢?
佢唔想过日操夜操既日子,轉玩d易玩既龍舟同indoor rowing.

游得好,選擇唔操校隊,熱衷其他運動,始終係運動健將呢

Jane1983 發表於 20-4-19 18:22

游得好,選擇唔操校隊,熱衷其他運動,始終係運動健將呢

果d唔係学校重点項目,玩玩下當运动~佢情願多番d時间出黎学下其他兴趣,操水真係好辛苦困身……賣身一样。

Yanamami 發表於 20-4-19 19:46
果d唔係学校重点項目,玩玩下當运动~佢情願多番d時间出黎学下其他兴趣,操水真係好辛苦困身……賣身一样。 ...

呢d真係要睇當事人意願,無謂勉強。

Jane1983 發表於 20-4-19 20:11
呢d真係要睇當事人意願,無謂勉強。
梗係~升中乜都逼唔到㗎嘞~不過好彩学校都叫自由,由得佢退隊。其實同学都好ok, 亦接受校外生。有幾个朋友上过我屋企煮野食,好乖好有礼。

Jane1983    發表於 20-4-19 21:09

Carolnmtsui 發表於 20-2-6 12:10
個個話讀得開心,功課又小,有好多時間睇書。讀dgjs需唔需要補習呀?
人地讀得開心輕鬆,唔代表自己個細路會OK。

人地可能資質聰慧,記憶力強,做事專心。而且,好多名校朋友話,個個都補,佢地去補習都唔會張揚,唔會講俾人地知係邊度補,補習老師係邊個等等。

‹ 上一主題|下一主題