用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 dgjs學生需要補習嗎?
發新帖回覆
go

dgjs學生需要補習嗎?

個個話讀得開心,功課又小,有好多時間睇書。讀dgjs需唔需要補習呀?

間間都有人補習,咩科都有人補,睇自己需要同要求啦。
不過的確真係功課唔多。

謝謝回複!因為知道有的學校教淺考深,我唔想女兒小學阶段閞始補習。想了解不補習讀女拔會否跟得上?

呢d正如使唔使食補品,旁人好難話你知。

就算而家去補習的學生,亦唔一定係唔補跟唔上。

明白。謝謝回覆!

回覆樓主:

唔覺得有教淺考深。當然以佢課程,係比其他學校深,但測考都跟足課程,話唔考就唔考。

如果你只係求正常分數 (即係 80% 呢個位),咁可以試下唔補先,反正都無壓力升中。反而咁樣培養女女自律溫書更輕鬆同容易。

補習唔一定係跟唔上,唔少都出去拔尖,務求攞接近滿分/再比學校叻多一兩級。

Carolnmtsui 發表於 20-2-6 12:10
個個話讀得開心,功課又小,有好多時間睇書。讀dgjs需唔需要補習呀?

It depends on how you think and what you want.

We did get ‘warm reminder’ from English teacher with our test scored over 90 when my daughter was in P1. The conclusion of that complaint was more supporting than galling in accents and grammar.

It was daunting initially, but as other have said you will soon settle in. For the time being, we have no plan for extra tuition.

回覆 1998Ruby1998 的帖子

解答的好詳細,十分感謝!

回覆 RMA 的帖子

Thank you!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊