用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 dgjs學生需要補習嗎?
go

dgjs學生需要補習嗎?

個個話讀得開心,功課又小,有好多時間睇書。讀dgjs需唔需要補習呀?

間間都有人補習,咩科都有人補,睇自己需要同要求啦。
不過的確真係功課唔多。

謝謝回複!因為知道有的學校教淺考深,我唔想女兒小學阶段閞始補習。想了解不補習讀女拔會否跟得上?

呢d正如使唔使食補品,旁人好難話你知。

就算而家去補習的學生,亦唔一定係唔補跟唔上。

明白。謝謝回覆!

回覆樓主:

唔覺得有教淺考深。當然以佢課程,係比其他學校深,但測考都跟足課程,話唔考就唔考。

如果你只係求正常分數 (即係 80% 呢個位),咁可以試下唔補先,反正都無壓力升中。反而咁樣培養女女自律溫書更輕鬆同容易。

補習唔一定係跟唔上,唔少都出去拔尖,務求攞接近滿分/再比學校叻多一兩級。

Carolnmtsui 發表於 20-2-6 12:10
個個話讀得開心,功課又小,有好多時間睇書。讀dgjs需唔需要補習呀?

It depends on how you think and what you want.

We did get ‘warm reminder’ from English teacher with our test scored over 90 when my daughter was in P1. The conclusion of that complaint was more supporting than galling in accents and grammar.

It was daunting initially, but as other have said you will soon settle in. For the time being, we have no plan for extra tuition.

回覆 1998Ruby1998 的帖子

解答的好詳細,十分感謝!

回覆 RMA 的帖子

Thank you!

我識dgjs 的學生全部都出去補習中英數。

看個人吧. 小囡讀初小, 無專登去報中英數. 主要係鍾意睇書當溫書.

回覆樓主

其實好多一線學校家長都會話仔女冇「專登出去補習」,但就有「玩」下中英數「興趣班」,有私人英普老師上門「傾下計、玩遊戲」;另外同意上面所講好多都係追求拔尖、超學年學習

樓上講嘅都幾有趣,為咗拔尖去拎多一兩分或叻多一兩級,是否茅盾重重呢?拔尖和升級,我理解係未必可以拎多一兩分,即係P3去學P6程度,唔一定可以係自己P3份卷拎多一兩分。唔怪之得成日聽人啲超前教育,係適當又適合教適齡學童嘅理論~~~

簽名被屏蔽

感謝各位回複!我係擔心學校教淺考深,學生不得不去補習。

你幼稚園有無補?有無為呢間小學補3間英文centers再加中數面試班呀?如無,咁上到去大概唔洗或只係少補

要拉牛上樹去入到嘅(任何一間直私),佢去小學只會一直大補

呢間係一早已準備好學識晒先去入讀喔⋯⋯入到去 學校當學生已經識,所以學校係唔谷,家長自己幫手預備好

回覆 kimlam953 的帖子

幼稚園中數都要補嗎?我們靠睇書學中文,數學我們去超市或麵包店買东西,日日計,都唔需要補啊!

補習好多時係家長心癮。跟唔上,固然要補。中間,要補補去提升。已經幾top的,更加要拔尖,更上一層樓。

有時亦係比較,人人都進補,唔補好似蝕底。你小朋友有實力,你又拿得定主意,係唔一定要補習的。但我識的dgjs,係無一個唔補。佢地補並唔係讀唔上,比學校叫佢地去,而係家長的安排。

Carolnmtsui 發表於 20-4-13 16:31
回覆 kimlam953 的帖子

幼稚園中數都要補嗎?我們靠睇書學中文,數學我們去超市或麵包店買东西,日日計, ...

就係有人咁瘋狂,仲要有一位係你未來同學